Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: biopsija horizonskih resic 21.11.2006 11:29:08
|
|
|
|
tinaaja
|
MON - prednosti in slabosti HB in AC: Avtor: Stanko Pušenjak Datum: 04-05-04 23:24 Horionsko biopsijo (HB) se opravlja med 11 in 14 tedni nosečnosti, AC pa od 15 tednov dalje.Pri obeh preiskavah je potrebno čakati 2 - 3 tedne na izvid. Vsaj ena prednost HB je torej očitna, namreč ta, da daje izvid najmanj 2 tedna prej, pod določenimi pogoji celo 5 tednov prej kot AC. Druga prednost HB je ta, da da informacijo tudi o kromosomski sestavi posteljice, čeprav to včasih pomeni potrebo po dodatni AC po že izvedeni HB (1x na 1000 primerov) V primeru, da imamo mozaik ali da je prizadeta samo večina posteljice (če je prizadeta cela, je vedno prizadet tudi plod), plod pa je slučajno normalen, potem lahko pričakujemo zelo zgodnji in hujši zastoj v plodovi rasti ipd. Ena od slabosti HB je ta, da moramo prav zaradi zgoraj navedene "prednosti" v informaciji o sestavi posteljice opraviti še AC za preveritev stanja pri plodu posebej (le 1x na 1000 preiskav). Druga od slabosti HB je ta, da morda nekoliko bolj boli, čeprav tega ne bo potrdila večina nosečnic, ki so se odločile za HB. Tretja slabost je ta, da mora biti za poseg izvajalec precej bolj spreten in dobro izurjen, da preiskavo po tveganju za zaplete res lahko primerjamo z AC. Četrta slabost pa je ta, da HB ni mogoče čisto vedno opraviti: 1. ker se HB dela pri manjši maternici, ki včasih še ni naslonjena na prednjo trebušno steno in jo zato lahko prekriva črevesje, tega pa nikakor ne smemo prebosti, ko gremo z iglo proti zasnovi posteljice. 2. ker je včasih posteljica na omejenem mestu zadaj in bi do nje morali skozi nosečnost, tega pa prav tako ne smemo, ker s tem premočno povečamo tveganje za splav. AC ima torej to prednost, da je izvedljiva takorekoč vedno po 15. tednu ne glede na položaj posteljice ali ploda in da zanjo v bistvu niso potrebne tako izrazite spretnosti in izkušnje kot za HB, čeprav pa to seveda ne pomeni, da bi AC lahko izvajal vsakdo.Tudi za AC so potrebne določene spretnosti in koordinacija ter tridimenzionalna predstava o prostoru, ki ga zajamemo z UZ med posegom, a manj kot pri HB.
|
|
|
|
RE: biopsija horizonskih resic 21.11.2006 11:34:57
|
|
|
|
rija
|
Meni je Pušenjak svetoval biopsijo, genetik pa AC. Odločila sem se za AC, predvsem zaradi bolj zanesljivega izvida, manj boleči poseg in manjša verjetnost splava. Poglavitni razlog pa je bil ta, da mi je genetik rekel, da ni nujno, da bo izvid po biopsiji zanesljiv in obstaja verjetnost, da bom morala še vseeno na AC. upam, da sem ti kaj pomagala.
|
|
|
|
RE: biopsija horizonskih resic 21.11.2006 11:43:08
|
|
|
|
tinaaja
|
Meni je geneticarka rekla takole : da v primeru sabe NS, priporoca HB. Ce bi bila NS dobra, pa AC. Sva imela fenomenalne rezultate NS z DHT, se nisva odlocila ne za HB ne za AC, ampak verjameva v dober outcome
|
|
|
| Stran: [1] |
Najbolj brane vsebine v rubriki Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Zadnje s foruma
Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin
Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?