Anonimen
|
Njegova prehranska in zdravilna vrednost je velika,saj vsebuje veliko vitaminov (preduvsem vitamin A,C)in mineralov(kalij,kalcij,fosfor in železo)Poleg tega pa ga odlikuje še visoka vsebnost vlaknin in nizka vsebnost beljakovin in maščob.Prav zato si kaki zasluži večjo prisotnost v anši prehrani,in ni čudno,da že od davno velja za hrano bogov. Kakijeva marmelada: Potrebujemo poldrugi kilogram zrelih kakijev, kilogram sladkorja,po želji eno limono. Kakije operemo in očistimo. Zrežemo jih na čim majnše koščke in damo v večjo posodo,dodamo sladkor,po želji na koščke narezano limono(olupljeno) Vse dobro pretlačimo ali zmešamo z mešalnikom. Ob občasnem mešanju kuhamo do vrenja. Pustimo ,da marmelada vre kakšnih deset minut. Odstavimo in nekoliko ohladimo,vendar še vročo vlijemo v že pripravljene kozarce,zapremo, zavijemo v krpo in počakamo,da se ohladijo. Kakijeva krostata: Potrebujemo 700g bele moke,ščepec soli, 300g sladkorja, 500g margarine, dva rumenjaka, dva vanilij sladkorja, kakijevo marmelado Moko rumenjake,sol,sladkor,vanilin sladkor, in margarino zmešamo in zgnetemo v primerno gosto,gladko testo. Večji deltesta zvaljamo in položimo v namaščen pekač. Premažemo s kakijevo marmelado. Iz majnšega kosa testa,ki smo ga predhodno razvaljali pa naredimo trakove,jih v obliki mreže položimo na marmelado,vse skupaj pečemo pri temperaturi 200 stopinj tri četrt ure. Poljnjeni kakiji: Za 4 osebe potrebujemo štiri večje kakije,mehke, eno sladko smetano,vanilij sladkor,sok limone in zmlete mandljne ali orehe. Kakije operemo in jim odstranimo pecelj. Z žličko izdolbemo meso in ga damo v skledo.Prilijemo smetano, dodamo vanilij sladkor in nekaj kap.ljic limoninega soka, vse dobro zmešamo.S to maso nato napolnimo kakije in posujemo z zmletimi orehi ali mandeljni.
|