|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   kapljice
1.10.2006 14:48:12   
Salina
do katerega meseca naj otrok pije kapljice Ad3?še eno vprašanje imama koliko 3mesečni otrok kaka na dan?ZDRAVNICA MI JE SVETOVALA NAJ ZAČNEM JESTI VSE PA ME ZANIMA ČE TUDI BRESKVE IN PARADIŽNIK LAHKO JEM?
user posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: kapljice
1.10.2006 14:53:00   
Petraa
V zmernih količinah lahko brez skrbi jeste VSE in česar si poželite. Predvsem pa naj doječa mati je veliko raznolike hrane in naj se ne omejuje na meso in krompir. Poseže naj po raznovrstnih vrstah zelenjave, sadja, pa tudi žitaricah in oreščkih. Strokovnjaki priporočajo, naj doječa mati na dan zaužije okrog 500 kalorij več, kot jih je pred nosečnostjo. Te kalorije bodo prinesle dve tretjini energije, ki jo telo potrebuje za proizvodnjo mleka. Ostanek pa bo telo izčrpalo iz zalog maščobe, ki jih je prav v ta namen pripravilo med nosečnostjo. Te dodatne kalorije naj vsebujejo dvajset gramov beljakovin ( piščanec, puran, fižol in oreščki). Poleg solat lahko doječa mati je tudi vso drugo zelenjavo, surovo ali kuhano, kar velja tudi za sadje. Seveda se bo doječa mati izogibala hrani, ki njej sami povzroča težave, ki se največkrat kažejo v obliki vetrov, saj je zaradi njene reakcije zelo verjetno, da ne bo prijala dojenčkovemu trebuščku. Tudi začimbam se ni potrebno odreči, saj v različnih kulturah, ki uporabljajo mnogo več in mnogo ostrejše začimbe, kot mi, matere uspešno dojijo svoje dojenčke. Različni okusi hrane, ki jo je mati, bodo prešli v njeno mleko in tako pripravljali dojenčka na raznolike okuse, ki jih bo spoznaval, ko bo sam začel jesti gosto hrano.

Tako kot ni hrane, ki bi se je doječe matere morale izogibati, ni take hrane, ki bi jo doječe matere morale jesti. Doječa mati ne potrebuje mleka, da bi proizvajala svoje mleko. Če mleka ne mara ali ne sme uživati, lahko kalcij nadomesti iz drugih virov (špinača, jetra, brokoli, sezam). Pomembno je, da popije dovolj zdrave tekočine. Toda pretirano uživanje zeliščnih čajev ni priporočljivo, pametno pa se je izogibati alkoholnim pijačam in pijačam, ki vsebujejo tein in kofein, na primer kolam, ledenim čajem pa tudi nekaterim zdravilom. Velja pa opozoriti, da se je dobro odreči večjim količinam čokolade, saj vsebujejo kemikalijo theobromin, ki je podobna kofeinu. Košček čokolade kdaj pa kdaj, skodelica kave zjutraj in kozarec vina ali piva ob večerji pa ne bodo škodovali.

Najboljši vir tekočine so za doječo mater voda ter sadni in zelenjavni sokovi, pa tudi s temi ni potrebno pretiravati. Mati naj popije toliko, kolikor ji prija, če pa je pozabljiva ali preveč zaposlena, naj si vsakič, preden sede k dojenju, pripravi kozarec tekočine. Zanimivo je, da je stara plemenska modrost priporočala, da mora nova mati po porodu piti le tople pijače, čaj, juhe, kar se nekako sklada s priporočili naših porodnih babic, naj se mlada mamica izogiba mrzlim pijačam. Nasploh so starodavne skupnosti po porodu za hitrejše okrevanje matere in hitrejše nastajanje novega mleka zakurile ogenj, ter mati ogrnile s toplimi odejami.

Večina mater sicer dobro ve, kaj je zdrava prehrana, težko pa najdejo čas za nakup in pripravo jedi. Z malim dojenčkom, ki še ni našel svojega ritma, je včasih težko postoriti kaj več kot skočiti pod prho in si umiti zobe. Pametno je oditi po večjih nakupih dvakrat na teden, ob vikendih ali ko se pojavi kakšna pomoč, potem pa pripraviti hrano vnaprej. Trdo kuhana jajca, narezan polnozrnat kruh, kocke sira, na koščke narezano in očiščeno korenje ter drugo zelenjavo lahko shranite v hladilniku v plastičnih vrečkah, ki jih potem uporabljate namesto piškotov ali čokolade. Dobra prehrana niso nujno trije veliki obroki na dan, več manjših malic je celo še bolj zdravo.

Seveda vse to velja za zdrave matere in otroke. Če pa se v materini ali očetovi družini pojavljajo alergije, je mogoče, da bo otrok reagiral na določeno hrano, ki jo je pojedla mati. Najpogostejša je preobčutljivost na kravje mleko, kajti protitelesca kravjega mleka v obliki beljakovin prehajajo v materino mleko. Če mati sumi, da kravje mleko, ki ga ona pije, negativno vpliva na otroka, naj ga za cela dva tedna črta z jedilnika, kakor tudi vse mlečne izdelke. Enako naj ravna, če sumi kakšno drugo hrano. Jajca, pomaranče in pšenica so poleg mleka najpogostejši krivci. Včasih je otrok siten ali ga napenja le kratek čas in mnogokrat mati ugotovi, da je pojedla kaj novega ali kakšno hrano v večjih količinah. V takih primerih se otrokovo stanje zboljša najkasneje v 24 urah. Pojav ekcemov, težave z dihanjem ali pretirana nemirnost pa se lahko pretihotapi v otrokovo življenje počasi in jo je težko povezati z določeno hrano. Takrat strokovnjaki priporočajo, da se mati vpraša: >Ali jem hrano, ki je nimam rada, vendar sem jo začela jesti dojenčku v prid ob začetku dojenja ali že med nosečnostjo? Ali si zelo želim določene jedi? Po čem posežem, kadar imam slab dan?< Zelo verjetno je, da otroku prav te jedi povzročajo težave, kajti odpor proti določeni hrani ali pretirana želja po njej so znaki, da materino telo reagira na nenormalen način. Preden se mati loti detektivskega iskanja sumljive hrane, naj se vpraša, ali morebiti dojenček ne dobiva česa drugega, na kar je občutljiv - sok, adaptirano mleko ali vitamine in železo.

Zdrav dojenček in zdrava doječa mati, ki ni vegetarijanka, ne potrebujeta dodatnih vitaminov. Čeprav je količina kalcija, fosforja, vitaminov D in C ter cinka in fluora v materinem mleku majhna, je njihovo vsrkanje in zadrževanje v otrokovem telesu ravno pravšnje.

Ti mu kar dajej kapljice,dokler zdravnica ne pove da je ok.Naš jih je jemal do 12 meseca.če vam AD3 delajo težave( krči ipd) pojdite do pediatrinje in vam bo dala D3

(odgovor članu Salina)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: kapljice
1.10.2006 15:39:31   
Metuljček Cekinček
Kapljice AD3 naj bi dojenčki dobivali do svojega prvega leta, pomembne pa so predvsem za razvoj dojenčkovih kosti. Ker se v poletnih mesecih veliko več zadržujemo na sončku kot pa v zimskih mesecih, nekatere mamice (seveda po posvetovanju s pediatrom) svojim otrokom takrat kapljic ne dajemo, ker dobijo dovolj vitamina D na sončku.

Dojenčki kakajo zelo različno, po besedah moje pediatrinje pa je normalno od osemkrat na dan do enkrat na pet dni. Pri mojem user posted image  , ki je takrat bil samo dojen, je bilo normalno trikrat do štirikrat na dan.

Jaz sem se med dojenjem izogibala samo kislemu zelju in agrumom (pomaranče, mandarine, limone, grenivka), vso ostalo hrano sem jedla normalno tako kot prej.

(odgovor članu Salina)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: kapljice
1.10.2006 22:55:46   
eya
Jaz sem do 3. meseca malo pazila pri prehrani, ker je imel krčke, od takrat pa jem vse in nima težav.

Moja pediatrinja je mneja, da naj bi se AD3 dajalo do 1. roj. dne, ne glede na letni čas... Ker bi otrok, da bi dobil dovolj vitamina D3, moral biti precej časa neposredno na soncu, kar pa ni zdravo za kožo...

(odgovor članu Metuljček Cekinček)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: kapljice
3.10.2006 15:58:59   
Anonimen
Mi smo stari 11 mesecev in bomo kapljice jemali do spomladi. Tako mi je P rekla, da otroci, ki se rodijo jeseni jemljejo kapljice preko 1 leta, ker nstopi pri 1 letu spet zima in bo manj sončka. Jemljemo pa po 7 kapljic.

Pri 3. mesecih je kakanje doječega otroka različno. Lahko nič ali po vsakem dojenju.

Jaz sem začela pri 3 mesecih vsak dan po eno živilo več pojest, da bi potem lahko vedela, kaj ga napenja in kaj ne. Na srečo mi nismo imeli krčev. Ali zato ker sem pazila kaj jem, ali zato ker smo enostavno imeli srečo. Jaz bi komot jedla paradižnik in breskve. Edino česar sem se dolgo izogibala so bile stročnice. Sicer pa enega otroka lahko napenja jabolko drugega pa spet ne.

(odgovor članu eya)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: kapljice
3.10.2006 20:38:06   
najina pikica*
jst sm našem žapčku (star 3 mes) glih par dni nazaj dala kaplce AD3 in je imel tako hude krče da sm misla da ga bo in ns bo konec user posted image ...sm bila nase jezna kot user posted image  zdej smo jih pa ukinli in ne hvala nebom mu jih nikoli več dala!!!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: kapljice
3.10.2006 20:45:05   
Petraa
najina pikica,ne delaj škodo otroku,še posebej ker se bliža zima.
Pojdi k pediatru in naj ti da D# po njih ne bo imel krče

(odgovor članu najina pikica*)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: kapljice
3.10.2006 20:49:39   
najina pikica*
hvala,sicer nism vedla da še katere obstajajo,bom pa vprašala zanje....user posted image

(odgovor članu Petraa)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: kapljice
3.10.2006 20:55:11   
Petraa
Se opravičujem za napako,reče se jim D3
pediatru povej,da je imel otrok krče in da naj D3

(odgovor članu najina pikica*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: kapljice
3.10.2006 21:55:44   
kapesanta
mi smo AD3 začeli (1kapljico) dajati popoldne in je imel grozne krčeke. Ko sem na sistematskem rekla za D3, mi je pediatrinja predlagala, naj AD3 dajem en teden zjutraj, pred prvim podojem, drugače pa naj pridem nazaj in bom dobila D3. Zdaj smo že na 5 kapljicah, krčkov ni bilo niti enkrat.
Povedala je še, da imamo zjutraj drugačno prebavo kot popoldne. Zdaj me pa zanima če je katera dajala zjutraj in so se pojavili krčeki?

_____________________________

l.p. Mateja

Rok 06.07.2006 in Sara 15.11.2010

(odgovor članu najina pikica*)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: kapljice
4.10.2006 8:01:16   
najina pikica*
IZVIRNO SPOROČILO: kapesanta

mi smo AD3 začeli (1kapljico) dajati popoldne in je imel grozne krčeke. Ko sem na sistematskem rekla za D3, mi je pediatrinja predlagala, naj AD3 dajem en teden zjutraj, pred prvim podojem, drugače pa naj pridem nazaj in bom dobila D3. Zdaj smo že na 5 kapljicah, krčkov ni bilo niti enkrat.
Povedala je še, da imamo zjutraj drugačno prebavo kot popoldne. Zdaj me pa zanima če je katera dajala zjutraj in so se pojavili krčeki?

jst sm mu na začetko dala AD3 kaplice pop.pa je imel user posted image  grozne krče vso noč,pol sm mu pa glit zaradi tega,da bo vsaj ponoči nanu dala kaplice zjutraj pa ni bilo nobene razlike user posted image  krči so bili še vedno prisotni....

(odgovor članu kapesanta)
Neposredna povezava do sporočila: 11
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?