|
RE: Debata mamic z otroci, ki zahtevajo nekol... 22.1.2007 21:48:33
|
|
|
|
Seven*
|
Preden se lotim odgovarjanja, sploh na zapis od Trojci, moramo nekaj razcistiti. 1. Gre za forum Novorojencek-dojencek, temu primerna je starost otrok o katerih debatiramo. Namrec, govorimo o majhnih dojenckih, dojenckih ki niso za razliko od nekaterih drugih cele dneve dobre volje, zadovoljni in nasmejani. Govorimo o dojenckih, ki jokajo v vozicku, jokajo v avtomobilih, nocejo (ne morejo?) zaspati ipd. Tako malih bitjec se ne mores vzgajat, lahko pa jih dresiras. Tako kot psa, ce imas veselje in voljo in srce. Ce ne bos spal in bos jokal, mene ne bo. Ker taksen je red in ponoci se spi. Ne zanima me, ce te tisci plenica, ce ti je slabo, ce rabis blizino, jaz bom spal. Karikiram, ampak dolocene scene, ki jih tukaj preberem niso dalec od tega kar sem napisala. In mamica, namesto da bi poslusala svoj notranji glas (ki ji govori, da dojencka stisne k sebi), raje poslusa sosedo, ki ji zagotavlja, da bo na tak nacin imela primerno vzgojenega otroka. Otrok na tak nacin ne bo bolj vzgojen, kje pa, obstaja moznost, da bo se manj, ker se ne bo cutil odrinjenega in zapuscenega. Vzgoja se tukaj se ne zacne, tukaj je dresura, ker otrok ne ve zakaj pravzaprav joce. Enostavno joce in neha jokati, ker OBUPA! 2. Drugo tocko sem namenila dejstvu, da to ni debata o vzgoji, ampak debata mamic, ki so vcasih zalostne, ker ne vedo kako postopati , ki menijo da so osamljene in da je edino njihov otrok taksen. To sem odprla predvsem za to, da si pomagamo z nasveti. 3. Najmanj kar mamice tukaj rabijo je, da jim se na temi, kjer so se koncno nasle, nekdo daje nasvete o tem, kako bo nekega dne otrok kriminalec in kako ga naj nazgejo po riti. Oprostite prosim. Doma imam 2.5 letnega otroka, ki je bil ZELO ZAHTEVEN in je po mnenju vzgojiteljice v vrtcu: "Cisto normalen in nezahteven fantic, ki UBOGA". Hecno ane, le kako je to mogoce, ce ga ne tepem in poskusam z lepo besedo, ki menda tudi lepo mesto najde. Ampak to ne pomeni, da ne vzgajam, dalec od tega. Debato o permisivni vzgoji lahko zacnemo kje druge, moja to zagotovo NI, ker skodljiva. Lepo prosim, ce se vrnemo tja, kjer smo zaceli..
|