Gina
|
V resnici je v praksi tako, da jaz ne poznam niti enega starša, ki bi otroka vozil v lj. zato, ker nima koga, ki bi mu otroka dvignil. Vozijo iz dveh razlogov: - ali ne dobijo vrtca v domačem kraju - ali pa se jim enostavno zdi ljubljana bolj primerna, pojma nimam zakaj, verjetno ker so navezani na ljubljano Jaz sem živela sama in otroci so bili odvisno samo od mene, nikogar nisem imela, da bi jih šel iskat, pa sem imela otroke v logatcu. Vedno se najde neka možnost. Ali ima starš tak delavnik, da kar gre, ali je kaka babica na razpolago, ali pa se dogovoriš s kom drugim. Včasih se samo en od staršev vozi v Lj., včasih pa se res vozita oba, pa ne hodita vsak dan skupaj domov z istim avtom....skoraj nikoli ni situacija brezizhodna - to vidim tudi po tem, da npr. v 1. razredih najprej rečejo, da nihče ne bo mogel med počitnicami imeti otrok doma, da bodo vsi v varstvu, ko pa imajo na razpolago samo plačljivo varstvo izven šolskega okraja, pa je od cele generacije ponavadi v varstvu samo eden ali celo nobeden. Še vedno trdim, da se preveč otrok vozi v lj. brez pravega vzroka. Če imaš otroka v domačem kraju (seveda če ima dovolj vrtcev), prinese to več prednosti kot pomanjkljivosti: - otrok spozna domač kraj - spozna otroke domačega kraja - počuti se v kraju bolj doma - če starš zboli, mu ni treba bolanemu imeti otroka doma, ali ga bolanemu vozit v lj. - plačuje vrtec manj drago - otrok ne doživlja sveta samo iz avta - ni ga treba izpostavljati nevarnostim, ki pretijo na cesti - starševska vloga voženja v in "pobiranja" otroka iz vrtca se porazporedi na oba starša, v primeru, da se samo en vozi v lj. (ker v tem primeru je samo on suženj razvažanja in rihtanja otroka) - ko gre v šolo, otroka ponavadi nehajao razvažat in otrok doživi večji šok, ker ne pozna ne otrok, ne vseh ustanov in okolice, kjer bi se sicer z domačim vrtcem še kako velikokrat podal na potep...... Najbrž sem še kaj spusitila. Skratka, meni se zdi vožnja otroka v lj, upravičena samo takrat, ko ne dobiš vrtca ali ko v resnici ne moreš priti ponj iz upravičenih razlogov. Če pa si sam vezan na ljubljano čustveno, pa če ne sprejmeš domačega kraja za domačega, potem pa je to problem starša, ki nevede dela medvedjo uslugo nič krivemu otroku in mu ne omogoči pridobivanje tistih izkušenj, ki mu pripadajo in ki ga nevede izpostavlja naporom prevažanja vsak dan vsaj eno uro v avtu - to še odraslim nekaterim ne paše, otroka pa posilijo brez vprašanja. No, to je samo moje mnenje.
|