|
RE: kako pomagati nekomu, ki pije? 21.9.2006 20:32:07
|
|
|
|
Anonimen
|
Pozdravljena anonimna! Za takoimenovano prisilno hospitalizacijo mora nekdo ali ogrožati samega sebe ali nekoga drugega (kot je že napisala Jasnika). Sicer pa: ob želji po zdravljenju pride oseba v sprejemo ambulatno ene od številnih ustanov za zdravljenje bolezni odvisnosti in dobi datum za sprejem v bolnico. Takrat mora seveda priti trezen..... Sicer pa: Alkoholik lahko samo le SAM pomaga sebi; je pa res, da se sami za zdravljenje izredno tezko odločijo. Seveda potrebujejo nekoga (ponavadi svojca ali partnerja), ki mu stoji ob strani-kar pa je izredno težko! Evo-moja osebna izkušnja: Moj bivši je bil do sedaj na zdravljenju 5(!!!)krat! V treh letih. Samo enkrat programa ni opravil do konca (zaradi popivanja MED hospitalizacijo je bil nagnan ), sicer pa vsakokrat. Nato pa se je vrnil v iste razmere, ki so ga pač po njegovem prepričanju vodile v opijanje.....Ki se je tako nadaljevalo. Sama sem bila sprva prepričana, kako mu pa JAZ lahko POMAGAM (klasika: zaradi MENE se pa bo ja spremenil....zaradi moje ljubezni....bla bla bla...) Kmalu mi je postalo jasno, da dokler se njemu ne "posveti" v lastni glavi, kdo je tu "krivec" oziroma-bolje rečeno: kje je problem, je vsa moja pomoč resnično iluzorna! no, malo sem zabluzila.....skratka: po 8 letih veze sem ga zapustila. Pa sem se res trudila, ampak alkohol je izredno "težka" zadeva. Hotela sem povedati, da sem pri vsej lastni dobri volji na koncu ugotovila, da je ža zdavnaj vse splavalo po vodi (hm, vodKi....pivu....vinu....). NE mislim reči, da tej osebi ne pomagati! Je pa potrebno res ogromno ogromno energije, izplača se poizkusiti, vendar -"boj je težak!". Največjo težo pa ima seveda "bolnik" sam: ON SAM mora "spregledat". KAr se mi zdi zelo zelo zelo redko (sem hodila na terapevtske skupine zdravljencev, prečitala ogromno literature). če citiram Jasniko: MOJ PREDLOG JE NE SE SEKIRAT IN SI UNIČEVAT ŽIVLJENJA ZARADI ALKOHOLIKA KI NE ŽELI POMOČI . se strinjam.... pogovori, ultimati (al jaz al alkohol) pri naju seveda niso pomagali....tudi vsa zdravljenja na žalost ne. in na koncu sem iz veze reševala samo sebe. Res sem dolga....(ko bi lahko direktno odgovorila na postavljeno vprašanje: zelo težko....) Skratka; anonimna poizkusi: pogovor, neke vrste soočenje-pijanega ga pričaka skupina svojcev, prijateljev....in mu poveste, da JE ALKOHOLIK, da vsi tako mislite, da mu svetujete zdravljenje, da mu boste stali ob strani (kar nato morate), morda pogovor pri psihiatru, nato morda res prisilna hospitalizacija. Želim ti mnogo mnogo sreče, trdno voljo in predvsem NIČ OČITANJA!!!!! (jaz sem morala pač pri sebi "predelat" to, da sem tistega fanta pustila. Če gre za družinskega člana, je verjetno še težje, vendar na koncu prideš do iste ugotovitve (po mojem mnenju čisto legitimne ugotovitve), kot Jasnika). SREČNO!!!!! ------------------- Jasniki pa: BRAVO PUNCA!
|
|
|