Anonimen
|
No, zdej pa dost sračkanja. Točno to počnem tudi sama za Jana in sem sredi postopka, tako, da... Otroku SE DA spremeniti priimek iz očetovega v materinega (ali dodati materin priimek poleg očetovega) tudi brez očetovega privoljenja v naslednjih treh primerih: - če oče umre - če se ugotovi, da oče ni res pravi oče - če je oče pogrešana oseba Pri meni Janov oče ni pokojni in je dejansko njegov biološki oče, torej sem morala preveriti tretjo možnost - kako dokazati, da je kreten pogrešan. Kajti dejansko ga nihče ne pogreša (razen Policije, DURS-a, Sodišč,... ). Poklicala sem najprej na UE in povprašala, kaj mi je potrebno prinesti k njim za spremembo otrokovega priimka na ta način. Povedali so mi, da potrebujem izpolnjeno vlogo, dobrih 11.000 SIT in potrdilo CSD-ja, da je oče pogrešana oseba. Naslednji korak je bil torej klic na CSD, kjer mi je socialna delavka povedala naslednje: da oni izdajo potrdilo o tem, da je pogrešan, ga morajo najprej 3x (če ne uspe že prvič) pisno s priporočeno pošiljko povabiti na razgovor na CSD. V dopisu piše, da je namen razgovora sprememba priimka za otroka. Če vabil ne dvigne ali če se jim ne odzove, potem ga oni razglasijo za pogrešano osebo oz. za "osebo, ki ni zainteresirana za otrokov priimek". Jaz sem imela tukaj še dodatno prednost. Bivšega sem s stalnega bivališča na UE odjavila že spomladi 2005 oz. sem proti njemu sprožila postopek ugotavljanja dejanskega stalnega bivališča. Ki ni končan še do danes, ker se še do danes ni nikjer prijavil, UE in ostali organi ga pa tudi še niso našli. O tem imam zapisnik inšpektorja z UE. Poleg tega pa ni nikjer zaposlen in tudi vsi pristojni organi so obveščeni o vsem tem. Tako, da dejansko ne obstaja noben naslov, kamor bi mu vabilo sploh lahko poslali. Ker pa so ga po zakonu vseeno dolžni, so mu ga (do sedaj 2x) poslali na naslov zadnjega stalnega bivališča (saj vedo, da ne bo efekta, ampak tak je pač zakon). In ker sem dodala še sodbo o razvezi (in vse dodatke, ki dokazujejo, da se na sodišču ni nikoli prikazal in da je bila tudi razveza izpeljana brez njega) in ker socialna delavka ve, da ne plačuje preživnine, moram preživeti samo še eno pošiljanje, potem pa dobim potrdilo, da ga ni. Svetovano pa mi je bilo tudi (vendar se za to še nisem odločila), da ga prijavim na pristojno Policijsko postajo kakor pogrešano osebo in to z razlogom, da se izogiba svojim očetovskim dolžnostim, katere bi moral izpolnjevati po zakonu, pa jih ne. No, potem bi ga pa še MNZ iskal, to je pa za UE več kakor preveč dovolj. Če bom imela srečo, se bo Jan pisal po meni še letos. Skratka - da se, Karmy, ampak moj primer v tvojem ne pride v poštev (kolikor jaz vem). Pri tebi bi šlo samo preko razgovorov na CSD in če se on ne bi strinjal, s tožbo na sodišču. Žal.
|