Sita
|
IZVIRNO SPOROČILO: timoteja namesto da otroke vozite po šoping centrih, jih peljite v naravo, pokažite, kje živijo polži, metulji, kako se oglašajo žabe. Mnogo več bodo imeli od tega, vi in otroci. Samo potem ne solite in ne pohojajte polžev z razlago, češ da so škodljivci in ti vse vrtnine pojedo ali jih ne nabirajte, da jih boste žive vrgli v krop in pojedli in ne ploskajte otrokom, da so ujeli metulja in ga stisnili ali pohodili in ne lovite žab, da jih boste secirali in jedli žabje krake ... Žal, se vse to počne .... In ne kupujte psičkov, muck in drugih malih živali, da se bodo otroci lahko izživljali nad njimi in jih imeli za igrače ... Včeraj je mene in moje deklice zabolelo srce .... Hranile smo koze in ovce in jih božale preko električnega pastirja - čisto so nas raznežile te tako čuteče živali .... Pa pride lastnik in pravi, hvala bogu, da ste jih priklicale, če ne bi jih moral loviti (pa so prišle čisto same k nam). In dvigne dve kozi in ju nese v prikolico, kozliček - mladiček pa začne hudo jokati za mamico ... Oven se požene čez ograjo in hoče do koz, vse je strašno meketalo, mladiček pa je najbolj milo jokal, da mi je prišlo do srca ... tudi on je ušel izpod ograje. Lastnik ga je prijej, dvignil in vrgel nazaj v ogrado. Potem pa se je obrnil k meni in mi rekel: "Saj bodo šle kmalu pod nož, že čez 14 dni ..." zmeraj ostanem brez besed in zelo žalostna. Odkod človeku takšna krutost? Poznam živali, vse življenje jih imam tudi doma in dobro vem, kako zelo čutijo - celo hrčki. In vedo, kdo jih ima rad, komu lahko zaupajo .... Tako me je ganilo tudi to, da se živali tako zelo navežejo ena na drugo ... celo ovčke so jokale za kozama ....