Anonimen
|
V bistvu obstaja ena "malenkostna" razlika pri temle... Glede starševskega in otroškega dodatka so ti moje predhodnice že povedale. In to pravilno. Zakon pa dela razlike med "enostarševsko družino" in "samohranilci". Enostarševska družina (po njihovi razlagi) sta mati/oče z najmanj enim otrokom, ki je/so njej/njemu dodeljen/i v skrbništvo in za katerega ji/mu je določena preživnina (ne glede na to, ali jo prejema ali ne). Samohranilec/ka pa je mati/oče z najmanj enim otrokom, ki so ji/mu dodeljeni v skrbništvo in za katere/ga ji/mu preživnina (še) ni določena. In po eni strani je tak zakon kar pravilen. O drugi strani pa ne bi na tej temi. Vse to pa pravzaprav z očetovskim dopustom nima nobene povezave. Očetovski dopust po zakonu pripada očetu otroka. Torej vsakemu moškemu (zaposlenemu ali ne), ki otroka prizna za svojega. Torej tudi očetu tvojega otroka. Nisem popolnoma prepričana, koliko dni očetovskega dopusta je plačanega in koliko ne, ampak za tisti del, ki je plačan, mu ga mora kriti CSD, če ni zaposlen. To s tvojim starševskim dodatkom nima nobene povezave. In tudi s tem, ali sta vidva skupaj ali ne, nobene. Niti s tem, kje kdo od vaju živi in pri katerem od vaju je otrok. Zakon o očetovskem dopustu pa je dovolj jasen, da se iz njega da lepo razbrati, kdaj oče lahko ta dopust koristi. In mislim, da nikjer ne piše, da ga ne sme koristiti istočasno z materjo otroka (ne glede na to, ali sta par ali ne). Oče vzame dopust za svojega otroka, ne za svojo (bivšo) partnerko. Karkoli so ti "spalamudili" na CSD-ju, jim tole "spalamudi" nazaj. Mimogrede jim pa omeni še MDDSZ - da če oni, na CSD-ju, ne bodo uredili, bodo pa tisti na MDDSZ. CSD bo pa nosil posledice, ker oče ni mogel uveljavljati svoje zakonske pravice takrat, ko jo je želel. Jaz bi jih še tožila, madonca, če bi mi kaj takega "ven butnili".
|