Anonimen
|
Za tiste,ki imate starše,za tiste,ki ste starši in za vse,ki delajo s starši nekoga drugega... Dragi sin/draga hči, Sedaj še nisem ostarel,a ko me boš nekoč videl kot takega,bodi potrpežljiv z menoj in me skušaj razumeti... Če se med jedjo umažem,če se ne morem sam obleči,bodi potrprežljiv.Spomni se ur,ki sem jih porabil,da sem te tega naučil. *** Če v pogovoru ponavljam iste stvari znova in znova,me ne prekinjaj...prisluhni mi.Ko si bil majhen,sem ti moral isto zgodbo prebrati znova in znova,preden si zaspal. *** Če se ne želim okopati,me ne zasmehuj,ne zmerjaj.Spomni se,kako sem te moral jaz loviti in si izmišljati tisoč razlogov,da si šel v kad. *** Če opaziš moje nepoznavanje nove tehnologije,mi daj potreben čas in me ne glej s posmehljivim nasmehom na obrazu;jaz sem tebe naučil veliko stvari:pravilno jesti,se pravilno obleči,soočiti z življenjem. *** Če bom kdaj v pogovoru kaj pozabil ali izgubil nit pogovora,mi daj potreben čas,da se spet spomnim...in če se ne bom mogel,se ne vznemirjaj.Ni mi najpomembnejša stvar najin pogovor,ampak to,da sem s teboj in da me poslušaš. *** Če kdaj ne bom želel jesti,me ne sili s hrano.Sam najbolje vem,kdaj jo potrebujem in kdaj ne. *** Ko mi moje utrujene noge ne bodo več dovolile hoditi,mi podaj roko...enako,kot sem jo jaz tebi,ko si delal prve korake. *** In če ti bom nekoč rekel,da nočem več živeti,da hočem umreti...ne jezi se...nekega dne me boš razumel. *** Skušaj razumeti,da se v starosti ne živi,ampak preživlja. *** Nekoč boš spoznal,da sem ti navkljub vsem storjenim napakam,želel le najboljše in te skušal pripraviti na življensko pot. *** Ne bodi žalosten,jezen ali neobogljen,ko me gledaš ob sebi.Bodi ob meni in me skušaj razumeti in mi pomagati,kot sem jaz tebi,ko si začel živeti. *** Bodi mi v oporo,pomagaj mi zaključiti pot z ljubeznijo in potrpežljivostjo.Poplačal ti bom z nasmehom in neizmerno ljubeznijo,ki sem jo vedno čutil do tebe. Rad te imam sin/hči, tvoj oče/tvoja mati Po tuji predlogi pripravila Janja Letnikoska Spominčica,December 2005
|