|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Celiakija
2.8.2006 11:59:32   
Eva MT
Zanima me, kako izgleda pregled pri dojenčku s celiakijo. Je še vedno edina metoda, da jim cevčico porinejo skozi usta do črevesja?

Dojenčicin ati ima celiakijo. Ker je lahko dedna me zanima, kako dolgo ji naj ne dajem za jesti glutena. Ali je res, da če osem mesecev ne dajemo otroku glutena, se potem črevo do konca razvije in možnost za celiakijo se zmanjša?

Če ima katera izkušnje, vas lepo prosim za odgovore in se vam za njih zahvaljujem.

Eva user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Celiakija
2.8.2006 12:34:38   
Erdbeere
pri nas ima svakinja celiaklijo in jaz ta veliki več kot eno leto nisem dajala glutena, no ja je pojedla kakšen kruh samo sem pa pazila, je pa svakinja zbolela ko je bila stara 14 mesecev in ne vem če je ravo črevo krivo za to, ker nekaterin jo odkijejo šele pri 15-ih letih in več user posted image upam da boste šli brez tega naprej 

(odgovor članu Eva MT)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Celiakija
2.8.2006 16:40:53   
snorlax
Moj sin ima celiakijo. Odkrili so mu jo pri 6,5 letih, matralo pa ga je že dve leti prej.

Pri drugem otroku smo zato začeli pozneje uvajali gluten. Meni so svetovali po 10 mesecu. Pazila sem nekje do enega leta, pa tudi sedaj ga ne uživa kaj dosti. Morda kakšno žemljico, pa makarone, drugače pa velikokrat je kar brezglutensko hrano zraven tavečjega.

Znake tako verjetno poznaš, če ima očka celiakijo, preiskave in zdravljenje (dieta) pa tudi.

Preiskavo s sondo oz. biopsijo izvajajo ponavadi po pozitivnih krvnih izvidih in je ne delajo kar preventivno, če otrok nima težav ali negativne izvide. Drugače poteka biopsija v splošni anesteziji, mislim da nekje do 10 ali 12 leta, kasneje pa se izvaja kot gastroskopija.

Če te zanima kaj več, mi piši, lahko tudi privat.

Nekaj informacij pa imaš tudi tu:

http://www.drustvo-celiakija.si/

Srečno!user posted image


_____________________________

LANI: - 18 KG

LETOS: ????

(odgovor članu Erdbeere)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Celiakija
3.8.2006 21:47:29   
kati*
- Bolezen se običajno razvije pri dojenčkih med 6. in 18. mesecem starosti, vedno nekaj tednov ali mesecev po tem, ko otrok začne uživati žitarice.

- Pri nastanku celiakije igrajo odločilno vlogo dedni faktorji. Pri 10 -15% vseh bratov in sester, staršev ali otrok bolnikov se lahko dokaže enaka sprememba sluznice tankega črevesa.

- Na Švedskem so v raziskavo vključili 627 otrok s celiakijo in 1254 zdravih otrok. Ugotovili, so, da je celiakija redkejša pri otrocih, ki so jim v prehrano vključili prehrano, ki vsebuje gluten, medtem ko so bili še dojeni.

- Pogostost celiakije je bila tako med tistimi, ki so jim še med dojenjem vključili glutensko prehrano, manjša za 40%. Poleg tega so ugotovili večjo verjetnost celiakije pri otrocih, ki so jim v prehrano vnesli velike količine hrane z glutenom naenkrat.

- Pogosto pa se pojavi šele po kakšni operaciji, nosečnosti, porodu, virusni infekciji ali stresu. (torej – ni rečeno, da se še ne bo razvila in da je temu vzrok vnos hrane)

- Dieta brez glutena pomeni, da se bolnik izogiba hrani, ki vsebuje gluten. Prepovedano je uživanje kruha in testenin, ki vsebujejo pšenico, rž, triticale, ječmen, oves, piro ali kamut. Prav tako so prepovedani kolači, pripravljeni iz teh žit, ekstrakti žit ter sušeno in kandirano sadje. Odsvetujejo se napitki iz mleka in jogurti z dodatki, prepovedano je uživanje hrenovk, sendvičev, jajčnih nadomestkov in mesa, ki je pripravljeno z dodatki iz žit. Prav tako ni priporočljivo uživanje pripravljenih solat, omak, raznih krem in juh, ki imajo označeno vsebnost glutena, ter alkohola, pripravljenega iz žit, razen iz riža (vodka, gin, viski in pivo).

viri ; http://med.over.net, http://www.ezdravje.com, http://www.drustvo-celiakija.si/

_____________________________

lp, K

(odgovor članu snorlax)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Celiakija
4.8.2006 11:26:29   
Eva MT
To pa mi je čisto novo, da imajo otroci, ki so jim med dojenjem dajali gluten manj možnosti za celiakijo.

Partnerju so celiakijo ugotovili pri devetih mesecih. Ker on živi z njo že skoraj 30 let, jaz pa preko njega 12 let, sva mislila, da o njej veva vse. Včasih so govorili, da skandinavske države nimajo toliko celiakašev, ker jim pozneje začnejo uvajati glutensko prehrano. Vse življenje se učimo.

Mene je bilo samo strah, da bi najino dete moralo skozi enak pregled, kot so ga delali pred tridesetimi leti. Če pa sedaj to naredijo pod anastezijo pa je to boljše. Ali pa tudi ne. Ne vem.

Pa še novica, ki sem jo izvedela pred kratkim:
V Shoping City Seiersberg trgovina Merkur prodajajo svež, topel kruh brez glutena. Malo počakaš in ti ga spečejo. Lahko pa vzameš zamrznjenega domov.

(odgovor članu Eva MT)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Celiakija
4.8.2006 12:06:20   
Anonimen
Mi smo zahtevali že kmalu test na celijakijo,vendar smo morali počakati do šestih mesecev starosti otroka,ker so rekli,da je premajhen za zbadanje.Ded otroka je namreč imel celijakijo,nikoli zdravljeno in je-ne se prestrašit-na koncu prešla v raka na črevesju,samo zato,ker ni bila nikoli odkrita in zdravljena.
Je pa dedna bolezen,njegov oče je nima,lahko pa se zgodi,da bodo potomci mojega vnuka oboleli za celijakijo.

(odgovor članu Eva MT)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
video
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...




Baby taxi


Ali bi uporabljali storitve taxija, ki bi imel tudi otroški sedež?

Pogosto (16%)

Včasih (46%)

Nikoli (37%)


Število vseh glasov: 249

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!