ZARA
|
RECEPTI ZA ČISTO PRVE OBROKE PO 6- MESECU JUHE Juha je lahko samostojna jed ali pa jo uporabljamo za zalivanje drugih jedi. Meso damo vedno kuhat v mrzlo vodo. Juha mora biti bistra, maščobo ki se nabere na vrhu odstranite. Na tržišču je ogromno že pripravljenih jušnih koncentratov, toda le teh se moramo pri pripravi hrane za dojenčke in alergične otroke izogibati. To pa zato, ker vsebujejo pretirano količino soli in lahko vsebujejo snovi, ki sicer niso navedene na embalaži, ker so jih uporabljali v procesu proizvodnje (npr. pšenično moko). Ko pripravljate jušni koncentrat, ga skuhajte večjo količino in ga zamrznite za kasnejšo uporabo. Domač jušni koncentrat imamo lahko zamrznjen največ tri mesece. PIŠČANČJA JUHA - po 8. mesecu 1 cel piščanec, 6 šalotk ali 1 velika čebula, 2 korenčka, 2 stebli zelene, 1 porov beljak, polovica majhne kolerabice, 1 lovorov list, šopek jušnih začimb: žafranika, drobnjak, por, sol, zdrobljen list zelene, peteršilj, 1 strok česna Piščanca razkosajte, dajte v velik lonec in dodajte vodo do 1cm pod robom. Začinite ko zavre. Olupite in nasekljajte zelenjavo in stresite v lonec, ko zavre. Kuhajte v napol pokriti posodi 2 uri. Juha naj zmerno vre. Med kuhanjem s površine posnamete maščobo. Juho precedite in ohladite. Ko je ohlajena, odstranite strjeno maščobo. Juho takoj uporabite ali pa ohlajeno nalijte v jogurtove lončke ali lončke od otroške hrane in zamrznite. Lahko jo nalijete tudi v vrečke za ledene kocke in zamrznete. Koščke mehke zelenjave lahko porabite za kašico, vendar takšna, dolgo kuhana zelenjava nima kakšne velike prehrambene vrednosti. Piščančje meso, zelenjavo in juho lahko zmeljete v kašo za obrok ali za zamrznit v manjših posodicah. Kuhanega piščanca lahko uporabite tudi za piščančjo solato. ZELENJAVNA JUHA - po 6. mesecu 1 velika čebula, 2 korenčka, 1 por, 3 stebla zelene, 1 manjša kolerabica, 1 šopek jušnih začimb Narezano zelenjavo dajte v lonec in dodajte začimbe. Prilijte vodo in pustite vreti v napol pokriti posodi vsaj pol ure. Juho precedite in pustite, da se ohladi. Juho takoj uporabite ali zamrznite v manjših lončkih (lahko od jogurtov ali skute). Lahko jo nalijete tudi v vrečke za ledene kocke in zamrznete. Koščke mehke zelenjave lahko porabite za kašico. Piščančjo in zelenjavno juho lahko uporabljamo kot jušno osnovo (fond), ki ga lahko pripravimo na zalogo. KORENČKOVA JUHA Z RIŽEM 2 velika korenčka, 1 srednje velika čebula, pol skodelice riža, pol litra čiste piščančje ali zelenjavne jušne osnove, malce peteršilja, sončnično olje Drobno narezano čebulo pražimo na olju, da porumeni. Dodamo narezan korenček in dušimo 5 minut. Dodamo riž in zalijemo z juho. Pokrijemo in kuhamo do mehkega. Kuhano pretlačimo in potresemo z drobno narezanim peteršiljem. ZELENJAVNA JUHA 1 l čiste piščančje juhe, 10 dag cvetače z listi vred, pest graha, manjša kolerabica, manjša čebula, 1 gomolja zelene, 2 korenčka, žlica riževe moke, žlica olivnega olja, 1 žlica domače paradižnikove mezge, sol, poper, peteršilj, bazilika Oprano in narezano zelenjavo skuhamo v čisti juhi. Na olju svetlo prepražimo moko, zalijemo z malo hladne vode in vlijemo v juho in vse skupaj skuhamo do mehkega. Dobro pretlačimo ali zmiksamo in na koncu postrežemo potreseno z drobno nasekljanim peteršiljem. Nasvet: V zelenjavno juho lahko preden jo postrežete, po želji dodate 1/2 žličke suhega kvasa. Juha bo tako obogatena z vitaminom B in tudi okusnejša. JUHA IZ PROSENE KAŠE 1 l vode ali čiste piščančje juhe, 2 žlici koruzne moke, 4 žlice riževega mleka, pol skodelice prosene kaše, peteršilj, drobnjak, lovor Proseno kašo namočimo in skuhamo do mehkega. V vodo ali juho damo lovor in zavremo. Medtem naredimo prežganje iz moke in dodamo juhi. Ves čas mešamo. Dodamo kuhano proseno kašo in riževo mleko in še malce pokuhamo. Potresemo s peteršiljem in drobnjakom. DOMAČA PARADIŽNIKOVA MEZGA 1 kg paradižnika, voda Paradižnike namočimo v vroči vodi in jih olupimo. V vročo vodo jih namočimo zato, ker se potem lažje lupijo. Drobno jih sesekljamo ali zmiksamo s paličnim mešalnikom. Paradižnike skupaj z njihovo tekočino ali paradižnikovo kašo kuhamo, da zavre. Vre naj 5 minut, nato ohladimo. Ohlajeno paradižnikovo mezgo nalijemo v jogurtove lončke, ki jih dobro zapremo ali v vrečke za led in zamrznemo. Nasvet: domači paradižnikovi mezgi lahko izboljšamo ali obogatimo okus z dodatkom sladkorja (1 majhna žlička na 1 kg paradižnika), začimbami, ki pašejo k paradižniku, ščepcem soli,
Čisto prvi obroki - po 6. mesecu Vse prve obroke lahko redčite z materinim mlekom ali dobro prekuhano tekočino, v kateri so se kuhali. Če je obrok preredek ali če želite imeti gostejšo kašo, jo lahko zgostite z riževo ali koruzno moko. Če ne dojite ali mleka ne iztiskate, potem lahko materino mleko vedno nadomestite z drugim mlekom (sojino, riževo, Pregomin ali druga prilagojena mleka) ali s tekočino, v kateri se je hrana kuhala. RIŽ Z MATERINIM MLEKOM 2 žlice rjavega, polnozrnatega riža, malo vode, materino mleko Za kakšno uro namočite rjavi riž in ga nato do mehkega skuhajte. Odlijte vodo in dodajte pogreto iztisnjeno materino mleko ter vse skupaj dobro pretlačite. Nasvet: Iztisnjeno materino mleko nikoli ne pogrevajte direktno v lončku ali v steklenički. Materino mleko pogrevajte v posodi ali steklenički, pot toplo tekočo vodo, medtem ga le rahlo pretresajte. Le tako bo obdržalo vse svoje dobre lastnosti. Namesto rjavega riža lahko dodate bel riž ali riževe kosmiče. PIRE IZ CVETAČE pest cvetačnih cvetov, malo vode in malo materinega mleka Očistite in na cvetke narežite cvetačo. Skuhajte na pari in pretlačite z vilico. Dodajajte tekočino, pod katero se je kuhala cvetača ali iztisnjeno materino mleko in dobro pretlačite z vilico. Nasvet: Pri cvetači je užitna belo-rumena roža in tudi listje. PIRE IZ CVETAČE IN RIŽA 2 žlice rjavega, polnozrnatega riža ali riža basmati, pest cvetačnih cvetov, malo vode in malo materinega mleka Skuhajte riž. Na pari skuhajte cvetke cvetače (5-10 minut). Dodajte malo iztisnjenega materinega mleka (ali drugo mleko) in dobro pretlačite z vilico. Nasvet: Riža in cvetače lahko skuhate večjo količino, še za preostalo družino, da ne boste vsakomur kuhali posebej. PIRE IZ BUČK 1 bučka, malo vode in materino mleko Očistite, olupite in na kolutke narežite bučke - cukete. Skuhajte na pari in pretlačite z vilico. Dodajajte tekočino, pod katero so se kuhale bučke ali iztisnjeno materino mleko in dobro premešajte. Nasvet: Če imate mlade bučke s svojega vrta, jih ni potrebno lupiti. Mlade bučke lahko uživamo tudi surove, naribane, v solati. PIRE IZ KORENJA 1 korenček, malo vode in malo materinega mleka Očistite in na kolutke narežite korenček. Skuhajte na pari in pretlačite z vilico. Dodajajte tekočino, nad katero se je kuhal korenček ali iztisnjeno materino mleko in dobro pretlačite z vilico. PIRE IZ PORA 1 porov beljak, malo vode, malo materinega mleka Očistite in na kolutke narežite por. Uporabite beli del rastline. Skuhajte na pari in pretlačite z vilico. Dodajajte tekočino, nad katero se je kuhal por ali iztisnjeno materino mleko in dobro pretlačite. JABOLKO 1 srednje veliko, sladko jabolko, malo vode Jabolko, olupite, operite in narežite. Prelijte z vodo in kuhajte približno 10 minut, da se jabolko zmehča. Lahko ga skuhate tudi nad paro. Jabolko in tekočino pretlačite z vilico in ponudite otroku. HRUŠKA 1 srednje velika, sladka hruška, malo vode Hruško olupite, operite in narežite. Prelijte z vodo in kuhajte približno 10 minut, da se hruška zmehča. Lahko jo skuhate tudi nad paro. Hruško in tekočino pretlačite z vilico in ponudite otroku. RIŽEVA KAŠA žlica riževe moke ali riževih kosmičev, malo vode in materinega mleka Prevrite malo vode in vanjo dodate žličko riževe moke ali žlico riževih kosmičev. Premešajte in naj vre, dokler se močno ne zgosti. Lahko dodajate tudi toplo materino mleko. Gosto riževo kašo dodajte jedem, lahko pa jo otrok je samostojno. KORUZNA KAŠA (naša Babi temu pravi SOK, kot so to še kuhali včasih na kmetih) 3 žlice koruzne moke, 1 l vode ali kompota V vodo stresete koruzno moko in kuhajte 10 minut. Premešajte in med mešanjem kuhajte še 10 minut. Lahko dodate tudi materino mleko ali vodo iz kompota. AJDOVA KAŠA 3 žlice ajdove moke, 1 l vode ali kompota V vodo stresete ajdovo moko in kuhajte 10 minut. Premešajte in med mešanjem kuhajte še 10 minut. Lahko dodate tudi materino mleko ali vodo iz kompota. Včasih namesto vode uporabim jabolčni kompot ali kar redko jabolčno čežano. Tako sladko kašo imajo otroci zelo radi. KORUZNI ŽGANCI 3 žlice koruzne moke, 1 l vode, malo materinega mleka V vodo stresite koruzno moko in kuhajte 10 minut. V sredino s kuhalnico naredite luknjico in kuhajte še 10 minut. Odlijte vodo, a jo prihranite. Moko zmešajte in dodajajte malo vode, v kateri se je kuhala. Lahko dodate tudi materino mleko. BROKOLI 1 pest brokolijevih cvetov, malo vode, malo materinega mleka Očistite in na cvetke narežite brokoli. Skuhajte na pari in pretlačite z vilico. Nekaj cvetkov prihranite in jih ponudite otroku v roke, da jih bo sam jedel. Dodajajte tekočino, nad katero se je kuhal brokoli ali iztisnjeno materino mleko in dobro pretlačite. GRAHOV PIRE Pest graha v zrnju, malo vode, noževa konica timijana, malo materinega mleka V vodo dajte timijan in skuhajte grah na pari. Dobro pretlačite z vilico. Dodajte tekočino, nad katero se je kuhal grah ali iztisnjeno materino mleko in dobro premešajte. Nasvet: Grah je ena najstarejših gojenih rastlin. Užitni del graha je zrnje, obstajajo pa tudi sorte sladkega graha, ki ga uživamo s stroki. Grahov pire je zelo primeren za zgoščevanje raznih omak in juh. PIRE IZ SVEŽE ŠPINAČE ALI BLITVE Pest špinačinih ali blitvinih mehkih, mladih listkov, malo vode, malo materinega mleka Očistite in narežite špinačo ali blitvo, kuhajte 2 minuti na pari, drobno narežite ali pretlačite z vilico. Dodajte iztisnjeno materino mleko in dobro premešajte. BELI MASLENI FIŽOL Pest belega, maslenega fižola, malo vode, malo materinega mleka Fižol namočite za 24 ur. Skuhajte fižol. Pretlačite z vilico ali dobro zmiksajte. Dodajajte tekočino, v kateri se je kuhal fižol ali iztisnjeno materino mleko in dobro premešajte. Nasvet: ker se stročnice zelo dolgo kuhajo, je bolj ekonomično, če jih skuhate večjo količino naenkrat. Preostale kuhane stročnice porabite za ostale družinske člane, porabite pri drugih obrokih ali za solato ali zamrznite. LEČA Pest leče, malo vode, malo materinega mleka Lečo namočite za 24 ur. Kuhajte lečo 15-20 minut. Pretlačite z vilico ali dobro zmiksajte. Dodajajte tekočino, v kateri se je kuhala leča ali iztisnjeno materino mleko in dobro premešajte. PROSENA KAŠA Pest prosene kaše, malo vode, malo materinega mleka Kašo namočite za pol ure v hladno vodo. Na cedilu splaknite pod vročo vodo. Skuhajte do mehkega, odcedite in po potrebi zmiksajte. Dodajte iztisnjeno materino mleko in dobro premešajte. KOLERABA in REPA 1 manjša rumena ali zelena kolerabica, 1 manjša repica, malo vode, malo materinega mleka Očistite, olupite in na drobne rezine narežite rumeno ali zeleno kolerabico ali repo, prelijte z vodo in kuhajte, dokler se ne zmehča (približno 20 minut). Odcedite in zmiksajte ali pretlačite z vilico. Tekočino prihranite in z njo redčite kašico. Lahko naredite kašico z obema zelenjavama hkrati. STROČJI FIŽOL Pest mladega, stročjega fižola, malo vode, malo materinega mleka Porežite strokom vršičke, odstranite nitke in diagonalno narežite na rezinice za približno 10 dag strokov. Soparite, dokler se fižol ne omehča (10 minut), stresite s tekočino vred v mikser in zmiksajte. Lahko dodate tudi materino mleko. Upoštevajte, da so manjši in mlajši stroki nežnejši. Ko je otročiček večji, fižola ne režite ampak ga lahko je kar s prsti. VLOŽENE SLIVE Pest vloženih sliv iz domačega kompota Vložene slive iz kompota operite, izkoščičite in pogrejete na primerno temperaturo. Dobro pretlačite z vilico ali zmiksajte in dobro premešajte. KAŠA IZ SUHEGA SADJA - zelo bogata z železom Pest suhega sadja, malo vode Pod tekočo vodo operite suho sadje (jabolčne krhlje, marelice, hruške, slive, dateljne,
) da sperete vsaj del konzervansov, s katerim je sadje verjetno preparirano (če je kupljeno). Namočite za kakšno urico v mrzli vodi, da se sadje zmehča. V isti vodi nato kompot iz suhega sadja prevrite. Dobro pretlačite z vilico ali zmiksajte sadje in tekočino. JABOLKO Z ROZINAMI 2 sladki jabolki, 1 žlica rozin, malo vode Olupite, otrebite in narežite jabolki in dodajte rozine. Prelijte z vodo in kuhajte do mehkega (približno 10 minut). Zmiksajte v mikserju, da se zdrobijo tudi koža in koščice od rozin. Ker so rozine že sladke, dodatno sladkanje ni potrebno. GRAH Pest graha, malo vode, malo materinega mleka Naša Naja in Jaka obožujeta grah. Najraje ga jesta kar s prsti. V neskončnost dolgo lahko pobirata s krožnika en grahek po en grahek in si jih potrpežljivo in z veliko užitka nosita v usta. Grah zalijete z vodo ali kuhate na pari približno 20 minut (do mehkega). Ko je otrok manjši, grah pretlačite ali zmiksajte, lahko dodate materino mleko. Večji otroci, ga jedo v zrnju, vendar pazite, da se jim ne zaleti. Nasvet: Vse zgornje jedi lahko medsebojno kombinirate, npr: JABOLKO+KORENČEK JABOLKO+CVETAČA BUČKE+CVETAČA in še veliko kombinacij, uporabite domišljijo! Vsem tem kašam lahko dodajate riž, proseno kašo, riževo kašo, riževe kosmiče ali kvinojo ali krompir. Fižol ali lečo lahko tudi zamenjate s čičeriko, sojo ali bobom. Pa še malce nenavadne kombinacije: BUČKE + VODNA KREŠA STROČJI FIŽOL + PARADIŽNIK + JABOLKO LEČA + POR HRUŠKA + RIŽ in domišljija! AVOKADO 1 majhnega avokada Sadje olupimo in mehko meso pretlačimo z vilicami do gladkega. Ponudimo takoj, da avokado ne porjavi. POROVA JUHA 1 velik por, žlička olivnega olja, 2 dcl piščančje jušne osnove, po potrebi žlička riževe moke To je najljubša juha naših otrok. Kuhan por ima čudovit, mil okus. Srednje velik por očistimo in narežemo na koleščka. Največkrat uporabim beli del pora, drobno narezane zelene dele pa dodam v solato. Por kuhamo na sopari približno 15 minut. Nato v kozici segrejemo žličko olivnega olja in stresemo gor precejen por. Zalijemo s piščančjo juho in še malo pokuhamo. Za manjše otroke vsebino zmiksamo. Če je juha preredka, jo lahko zgostimo z riževo moko. Nasvet: Z riževo moko gostimo tako, da žlico riževe moke zamešamo z dvema žlicama tople vode in kapljico olja ter dolijemo. Tako se grudice moke ne bodo sprijemale. HRUŠKA Z RIŽEM Pest rjavega riža, 2 dcl jabolčnega soka, 2 zreli hruški, žlica rozin Rjavi riž prekrijete z jabolčnim sokom in kuhate 20 minut. Pretlačite narezani hruški, vmešajte riž in dajte zmes v pekač. Pecite v pečici pri 180 stopinjah 15-20 minut. Pretlačite ali po potrebi zmiksajte in postrezite. Lahko dodate tudi rozine in dišavnice, namesto hrušk pa lahko uporabite slive, jabolka ali nektarine. PIRE IZ LEČE IN PORA Pest leče, 1 manjši por, pol manjše čebule, 1 manjši korenček, žlica olivnega olja, piščančji ali zelenjavni fonde Lečo namočimo čez noč. Leča je zelo dober vir beljakovin, vendar je ne dajajte otrokom pred 8 meseci starosti, ker je težko prebavljiva. Olupite in narežite na kocke čebulo, korenček in drobno nasekljajte por. Na olivnem olju na hitro pražite čebulo in por, dodajte še korenček in kuhajte 5 minut. Dodajte lečo in piščančjo ali zelenjavno jušno osnovo ter kuhajte dokler ni leča mehka. STROČJI FIŽOL S PARADIŽNIKOM IN JABOLKOM Pest stročjega fižola, 1 jabolko, 1 paradižnik, voda Stročji fižol skrbno operemo in ga skupaj z olupljenim in narezanim jabolkom kuhamo na sopari približno 10 minut. Nato dodamo še olupljen in drobno narezan paradižnik in kuhajmo še 5 minut. Pretlačimo z vilico ali zmiksamo v gladko kašo in postrežemo. CVETAČA S PAPRIKO IN SLADKO KORUZO Pest cvetačnih cvetov, pol sesekljane rdeče paprike, pest sladke koruze, voda Na cvetke narezano cvetačo, sesekljano rdečo papriko in sladko koruzo kuhamo na pari približno 10 minut (da se zmehča). Odcedimo in skupaj pretlačimo z vilico ali zmiksamo v gladko kašo. PIŠČANEC Z RIŽEM IN FIŽOLOM 75 g stročjega fižola, 50 g rjavega riža, 3 žlice jabolčnega soka, 50 g kuhanega piščančjega mesa (iz juhe) Stročji fižol kuhamo na sopari do mehkega, rjav riž posebej skuhamo v vodi (približno 20 minut rahlega vrenja). Odcedimo riž, riževo vodo prihranimo. Dodamo jabolčni sok in kuhanega piščanca, brez kosti in razkosanega ter vse skupaj dobro pretlačimo z vilico (meso narežemo na drobne koščke) ali zmiksamo v gladko kašo. Nasvet: Riževo vodo lahko dodate otrokovi večerni kopeli, ker vsebuje škrob in dobro dene suhi koži. Riževo vodo lahko uporabimo tudi pri peki kruha. PIŠČANEC Z BRESKVIJO 50 g kuhanega piščanca (lahko iz juhe), 1 zrela breskev, 1 jedilna žlica breskovega soka 50 g kuhanega piščanca, brez kosti in razkosanega, 50 g kuhanega rjavega riža, 1 zrela, olupljena in narezana breskev, 1 jedilna žlica breskovega soka vse skupaj zmešamo in grobo sesekljamo. Nasvet: Breskve so sadež, ki ga alergologi sicer odsvetujejo, vendar naša Naja z uživanjem breskev ni imela težav (prav nasprotno pa je veljalo za jagode, banane in jabolka). Če lahko dobite kje kakšne domače, ki niso škropljene in če jih dobro prekuhate, jih lahko poskusite. Vendar jih ne servirajte prepogosto. Če pa jih otrok ne prenaša, pa raje izpustite ta recept. PIŠČANEC Z ZELENJAVO 1 piščančje prsi brez kosti, pol stebla zelene, 1 paradižnik, 1 korenček, porov beljak, piščančja jušna osnova (250 ml) Piščanca (1 piščančje prsi, brez kosti) razrežemo na koščke in ga skupaj z zelenjavo (1/2 sesekljanega stebla zelene, 1 sesekljan paradižnik, 1 na kocke narezan korenček, 3 cm narezanega porovega beljaka in vejica peteršilja) in piščančjo jušno osnovo kuhamo 30 minut. Nato manjšo količino pretlačimo z vilico ali skupaj zmiksamo, preostanek lahko je vsa družina. Nasvet: Večino receptov tako ali tako kuham za vso družino, le pri mesnih le te posebej pretlačim z vilicami ali redkokdaj zmiksam za dojenčka, kakšen košček piščanca pa rad poje tudi iz roke. Naš najstarejši sin je zelo neješčen. Jedel bi samo kruh, marmelado, golaž, govejo juho, včasih riž in krompir ter meso, seveda pa še sladkarije. Ker s prepiranjem ne želim zgubljati časa, želim pa, da bi jedel uravnoteženo hrano, uporabljam nekaj zvijač. Luka namreč že vnaprej odkloni hrano na krožniku, če vidi, da je notri zelenjava ali sadje. Zato spečem palačinke ali šmorn, namesto pšenične moke uporabim polnozrnato ali ajdovo moko in v testo na drobno naribam kislo jabolko. Take palačinke ima rajši od navadnih. Kadar skuham fižolovo juho, je noče jesti, če pa jo zmiksam, dam zraven polento in rečem, da ima fižolov golaž, jo pa je! Nikoli ga ne slepim, vedno mu po resnici povem kaj je, samo malce več dela imam včasih. Kadar naredim piščančjo obaro, mu jo zmiksam in ima spet svoj golaž, pa še fino se mu zdi, da mu miksam hrano, tako kot včasih njegovima mlajši sestrici in bratcu. Včasih mu pripravim pečen toast in mu dam noter poleg sira še zelenjavni namaz, gorčico ali paradižnikovo omako ali na tanko rezino narezano jabolko. Tako - mislim, da vsaj malo dobi vse tiste potrebne snovi, ki jih potrebuje njegovo telo za rast. Zelo rad pije tudi sadne sokove, ki jih pripravim sama ali pa kupim. Edina stvar, ki jo direktno ali ne nikoli ne spravimo vanj je solata. Nobeno prepričevanje ne pomaga, on se je odločil, da solate ne je in pika! Nimam ga namena siliti z njo, saj se sama še dobro spominjam, kako je moja mami neprenehoma kuhala in pekla jedi s kumino, ki je nisem marala, pa sem jo morala jesti. Fuj. PIŠČANEC Z GROZDJEM IN BUČKO 1 piščančje prsi, 150 ml piščančje jušne osnove, pest jagod belega grozdja, 1 manjša bučka, 2 žlici rjavega, polnozrnatega riža Piščančje prsi na drobno narežemo in damo v lonec. Dodamo domačo piščančjo jušno osnovo, jagode belega grozdja (brez pečk) in na rezine narezano manjšo bučko ter 2 jedilni žlici rjavega riža. Vse skupaj naj rahlo vre 30 minut in nato pretlačimo z vilico. PIŠČANČJA JETRCA 1 žlica porovega beljaka, 1 žlica čebule, 1 žlica olivnega olja, pest piščančjih jeterc, 1 dcl zelenjavne juhe, 1 manjši korenček, 1 žlica graha Porov beljak in žlico čebule prepražimo na olivnem olju, da posteklenita. Medtem v drugi posodi skuhamo očiščena piščančja jetra v 1 dcl zelenjavne juhe in 1 žlico sesekljanega korenčka ter 1 žlico graha, približno 10 minut. Dodamo praženi čebuli in poru, malo pokuhajmo in nato pretlačimo z vilico, meso drobno narežemo. PEČENA JABOLKA Z ROZINAMI 2 veliki jabolki, 1,5 dcl jabolčnega soka ali vode, 2 žlici rozin, 1 žlica javorjevega sirupa, malo cimeta Jabolki izdolbemo in jima nabodemo lupino z vilicami, da ne bodo popokala. Damo jih v pekač in oblijemo ob vznožju z jabolčnim sokom ali vodo. Zmešamo skupaj rozine, malce cimeta v prahu in 1 žlico javorjevega sirupa. Z zmesjo napolnimo votlini. Pečemo 45 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. JABOLKO Z ROBIDNICAMI 2 jabolki,100 g robidnic, 1 žlička sladkorja v prahu, malo vode Jabolki olupimo, otrebimo in narežemo na rezine. Skupaj z eno žlico vode, 100 g robidnic in žličko sladkorja v prahu kuhamo približno 10 minut. Sadje dobro pretlačimo z vilico. LEČIN PIRE Z ZELJEM 2 pesti leče, srednje velika čebula, 75 g zelene, 1 korenček, pest zelja (lahko kislega, sladkega ali kitajskega), 1 l zelenjavne juhe ali vode, malo olivnega olja Lečo čez noč namočimo. Kuhamo jo do mehkega. Posebej skuhamo tudi kislo zelje. Na olivnem olju prepražimo srednje veliko drobno nasekljano čebulo, drobno nasekljano zeleno in drobno nasekljano korenja, do mehkega. Dodamo lečo in zelje ter prelijemo s 1 l zelenjavne juhe ali vode. Skupaj kuhamo na malem ognju še 20 minut. Večjemu otroku zelje malce razrežemo, pretlačimo z vilico. ZELJE Z RIŽEM Pest rjavega riža, pest zelja (lahko kislega, sladkega ali kitajskega), 1 paradižnik, olivno olje Rjavi riž namočimo in kuhamo 20 minut. V vreli vodi (približno 5 minut) skuhamo tudi zelje (kislega ali navadnega) - da se omehča. Olupljen in drobno narezan paradižnik prepražimo na žlici olivnega olja, dodamo dobro odcejeno zelje in dušimo nekaj minut. Vse skupaj zmešamo z rižem in narežemo ter pretlačimo do drobnega. PIŠČANEC Z JABOLKOM 1 jabolka, 1 manjših piščančjih prsi Jabolko olupimo in narežemo na rezine. Skuhamo ga v malo vode do omehčanega. Skuhamo manjše piščančje prsi in jih narežemo na drobne koščke. Kuhano jabolko pretlačimo in mu dodamo piščančje koščke. Dodamo lahko še eno malo žličko dovoljene margarine. PROSENA KAŠA S SUHIM SADJEM IN JABOLKI Pest raznovrstnega suhega sadja, 1 žlica rozin, 2 žlici prosene kaše, jabolka iz kompota Suho sadje dobro operemo. Namočimo pest raznovrstnega suhega sadja, lahko mu dodamo še žlico opranih rozin. Namočimo 2 žlici prosene kaše in jo namakamo kakšno uro. Ločeno skuhamo do mehkega. Zmešamo skupaj, lahko dodamo še žlico pretlačenih jabolk iz jabolčnega kompota. AJDOVA KAŠA S POROM 120 g ajdove kaše,1 žličko posušenega majarona, 1 strok česna, 1 porov beljak, malo vode ali piščančje/zelenjavne juhe, olivno olje Ajdovo kašo prepražimo na olivnem olju. Dodamo posušen majaron in 1 strok strtega česna. Zalijemo z vodo, tako da je kaša pokrita in kuhamo približno 20 minut. Po potrebi dolijemo vodo. Na 2 žlicah olja prepražimo še en strok strtega česna in na drobno narezan porov beljak ter zalijemo z malo vode ali zelenjavne/piščančje juhe. Dušimo še 10 minut in nato vmešamo v kuhano ajdovo kašo. ------------------------------------- ------------------------------------- LP
_____________________________
This will take some time depending on your operating sistem and hardware. (plačano oglasno sporočilo).
|