|
PREŽIVN, OTR. DOD., SOC. POMOČ, IZR. SOC. POM... 8.7.2004 13:36:43
|
|
|
|
PANDORA
|
Pozdravljene! Glede na to, da nam pride prav vsaka nova informacija bi vam rada posredovala par podatkov, ki bodo kateri izmed vas morda prišli prav. Moj primer je ekstremen. Stara sem 27 let in imam diplomo iz dončane fakultetne izobrazbe. Preden sem odšla na porodniško nisem bila še nikoli redno zaposlena. V podjetju, kjer sem delala preko študentskega servisa so me po pogovoru zaposlili 2 dni pred pričetkom porodniške. Torej mi po zakonu pripada najnižja porodniška, ki znaša nekje okoli 44.000 Sit mesečno. Oče otroka je redni študent, brez prihodkov, razen nekaj malega preko študentskega servisa. Razumeva se v redu, otroka je priznal, vendar ne živiva skupaj. Jaz sem še vedno prijavljena na domačem naslovu, čeprav živiva s hčerko v najmeniškem stanovanju izven kraja mojega stalnega bivališča. In sedaj, kako smo urejali vse zapletene zadeve: 1. PREŽIVNINA Z očetom otroka sva se odpravila skupaj na Center za socialno delo (v kraju mojega stalnega bivališča), kjer so nama pomagali sestaviti sporazum o preživnini. Ker je oče otroka študent, brez rednih prihodkov in ker ne živiva skupaj, so na centru predlagali znesek 10.000 Sit, dokler ne dobiva razrešitve iz sodišča. Baje, da traja to kakšne 3 mesece. No, potem sem ta sporazum skupaj s 1. izvodom prošnje za izdajo sklepa o sporazumu preživnine (dopis, v katerem opišeš svojo situacijo) oddala na vložišču sodišča. Ker razen porodniške nimam nobenih drugih prihodkov, sem v prošnji napisala tudi, da prosim za oprostitev plačila sodnih stroškov. 2.izvod prošnje za izdajo sklepa o sporazumu preživnine sem dala v potrditev na vložišču sodišča (na tvojo prošnjo dajo žig z datumom prejema). Ta izvod sem potem poslala na center za socialno delo in priča o tem, da je postopek stekel. Za Center pa je to zaenkrat dovolj, da sem upravičena do otroškega dodatka, saj bi v primeru, da postopek preživnine ni stekel, morala čakati na otroške dodatke do razrešitve. Tako pa smo se na centru dogovorili, da bomo v primeru, da sodišče določi drugačno preživnino takrat poračunali. 2. OTROŠKI DODATEK Torej, ker je preživnina 10.000 Sit, in ker imam sama porodniške samo 44.000 Sit, sem upravičena do najvišjega otroškega dodatka. In ker živiva s hčero sami, sem upravičena še do dodatnih 10% pribitka na najvišji otroški dodatek. Skupaj znaša to nekje 25.000 Sit. 3. SOCIALNA POMOČ Vsem tistim materam samohranilkam )enoroditeljska družina), ki imate enak primer kot jaz sporočam, da vam po zakonu mesečno pripada 72.838 Sit. Zato vam priporočam, da daste na center po ureditvi preživnine in porodniške prošnjo za socialno pomoč v višini razlike med porodniško,preživnino in socialno pomočjo. V mojem primeru: Porodniške imam nekje 44.000 Sit, preživnina znaša 10.000 Sit. In ker sem upravilena do 72.838 Sit mesečno mi pripada še socialna pomoč, ki se odraža v razliki in znaša 18.838 Sit. Seveda sama nimam nobenih drugih prihodkov, nobenih delnic, certifikatov, zemljišč ali avtomobila. 4. IZREDNA SOCIALNA POMOČ Prav tako ste tiste, ki ste v finančni stiski upravičene do enkratne izredne socialne pomoči. sama sem jo vložila po porodu, ko še nisem prejela otroškega dodatka. In prejela odobritev v znesku 60.000 Sit. Na centru sem povedala, da s 44.000 tolarji s hčero ne moreva preživeti skozi mesec, sploh, ker živiva v najmeniškem stanovanju in morava plačevati še najemnino. 5. OČETOVSTVO in ROJSTNI LIST Z očetom otroka sva se, preden sem dobila rojstni list po pošti, odpravila na občino v kraju kjer sem rodila. Potrebovala sva osebne dokumente in oba podpisala, da se strinjava s podatki, ki so navedeni na rojstnem listu. Vsak sva prejela potrdilo o priznanju očetovstva in par izvodov rojstnega lista. 6. ZDRAVSTVENA KARTICA Glede na to, da sem zaposlena sem v službo odnesla hčerin rojstni list. V službi so izpolnili obrazec za prijavo v zdr. zavarovanje in ga odnesli na Zavod za zdravstveno zavarovanje. In potem čakaš na kartico...., čeprav si pred prejemom upravičen do potrdila, ki priča, da je postopek stekel in nadomešča zdr. kartico. 7. DAVČNA ŠTEVILKA Potrebujete rojstni list in vašo osebno in davčno. Odpravite se na davčni urad v vašem kraju stalnega prebivališča in uredite davčno številko za vašega otroka. Upam, da sem vam lahko kako pomagala. Če katero izmed vas zanima še kakšna podrobnost, ki sem jo sigurno izpustila, samo pišite. Povem vam, da je treba treba vse zakone prebrati skozi, da veš, do česa vse si upravičen, kajti na centru mi za 3. in 4. niso sami povedali. Pozdravček, Diana
|
|
|