KIRA
|
anny, si ti plavooka. seveda se lahko zregistriraš tudi pod namišljeno firmo, nimaš pojma, kolko prevarantov je na e-bayu. jaz sem že leta in leta poleg in sem videla že vse živo. so "prevarani" prav poseben forum ustanovili, za prevarane ljudi, ki so artikle plačali, pa jih nikoli dobili itd... e-bay pa te lahko živcira. sem videla že take primere. najprej te zasujejo z e-pošto, pol ti pa zablokirajo račun, ampak to je že bolj redko, če nič ne komuniciraš z njimi itd.... ZA VSE ZAČETNIKE PA: mal pobrskajte nazaj, o e-bayu je bilo že dosti govora. pa še nekaj odgovorov: a to je e buy za UK al kateri? dost držav ima svoje spletne strani na e-bayu, večina (dosti) slovencev se najraje "sprehaja" po nemških e-bay straneh: www.ebay.de Men osebno je velika škoda, da pri nas tega ni, ker so recimo na Bolhi taki, ki samo ponujajo za "špas", artiklov pa ne plačajo in podobne.. a se spalca kupovat in kaksni so stroski dostave od trgovca do trgovca različno. treba je mal brkljat in ne takoj prvo reč kupit, ki jo vidiš. primerjaj malo. najprej je pomembna cena. ta je odvisna od tega ali kupuješ pri trgovcu nov izdelek (neu) , ali pa privat - rabljenega (gebraucht ali neuwertig), pa od tega ali je izdelek v avkciji ali pa je za takojšen nakup (sofort kaufen). stroški dostave so tud različni, odvisno če imajo prodajalci sploh pošiljanje v SLO (to prej vprašaj, pa ceno tud), če pošiljajo preko pošte ali prek paketnih dostav. običajno se uporablja storitev DHL, cenik je na spletu, ampak se je težko znajt - men se zdi kar precej skompliciran. kako izvedes placilo običajno preko vnaprejšnjega nakazila na račun (Überweisung), ki ti ga da trgovec, lahko pa tudi servisnega "vmesnika" Pay-pal, ampak tam se je treba prijavit in imet račun v tujini. sem že spraševala, če bojo kaj imeli o tud v sloveniji, ampak zaenkrat je odgovor negativen. a ti si bila do zdaj zadovoljna ja, pri večini stvari sem bila, pri nekaterih pa tudi ne in sem trgovca tud ustrezno ocenila - negativno seveda. trgovec se ima možnost branit in odgovorit na negativno oceno. pa kje za vraga vidis a posiljajao v slo to majo napisano pri opisu artikla, če pa ne, pa eventuelno vprašaj, če pošiljajo. nekateri pošljejo, čeprav v opisu artikla ni tega, ali pa piše da samo p onemčiji. nekateri pa ne pošiljajo - običajno zaradi slabih izkušenj s pošiljanjem v tujino. še nasvet: pred nakupom od zasebnikov, pa od fizičnih osb, si najprej oglejte njihove ocene: kolk je pozitivnih, koliko pa negativnih in zakaj...... LP
|