|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   družinski prejemki, dohodnina ... Ne razumem!!!
11.12.2006 15:53:10   
berti
Naj mi prosim nekdo razlozi, zakaj se prispevki, ki jih upravicencem starsevskega dodatka po
zakonu placuje RS stejejo med lastna sredstva (dohodke) upravicenca?
Nadalje  me zanima, ce kdo pozna tocen  znesek teh prispevkov (gre za prispevke pokojninsko in invalidsko zavarovanje).
Zakaj CSD ne izstavlja izpiskov s temi zneski?
Zakaj se otroski dodatek in starsevski dodatek ne upostevata pri dohodnini upravicenu teh prejemkov,
njegovemu partnerju pa se upostevata kot lastna sredstva pri morebitnem uveljavljanju olajsave za vzdrzevanega zakonca?
Ce spadajo placa, starsevski dodatek in otroski dodatek med lastna sredstva za prezivljanje, s cim se potem
prezivlja otroka? Zakon o dohodnini ne pise, da otroski dodatek ne spada med lastna sredstva, ceprav na DURSU menijo, da bi to morali upostevati, saj je namenjen tudi otroku in potemtakem ne more biti izkljucno namenjen npr. mami.
In zakaj lahko potem recemo, da je otroski dodatek namenjen upravicencu in otroku, starsevski dodatek pa ne, ceprav ga brezposelna mama
dobi ob rojstvu otroka? Boste rekli, da ga dobi zaradi sebe?
Ce bi bilo to res, bi ze prej dobila kaksno pomoc, a je, v primeru, ko gre za brezposelno poroceno zensko, ki je hkrati tudi iskalka
prve zaposlitve, NE DOBI.

In zakaj spada starsevski dodatek med druzinske prejemke, ko pa je namenjen samo mami?
Starsevsko nadomestilo npr. tja ne spada, ampak spada med pravice, ki izhajajo iz zavarovanja za starsevsko varstvo!

Itd.

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: družinski prejemki, dohodnina ... Ne razu...
12.12.2006 14:53:43   
Tasika
Najbolj enostaven odgovor bi bil: ker tako pravi zakon (zakoni).user posted image

Če prispevke plačuje država (za primerjavo so to prispevki iz bruto plače), potem je to tvoj prihodek. Lahko temu rečeš tudi darilo. Točnega zneska ne vem, CSD pa verjetno ne izdaja potrdil ker je preveč dela (in ker jim zakon tega ne nalagauser posted image

Otroški dodatek je dohodek zavezanca, ni pa predmet obdavčitve z dohodnino. Verjetno si nihče ne želi da bi bil. user posted image  Čeprav je po mojem mnenju to dohodek otroka, in ne vlagatelja/vlagateljice. Očitno se moje mnenje razlikuje od mnenja davčne uprave. Če te pravilno razumem, je problem otroški dodatek in olajšava za vzdrževanega družinskega člana. Kaj pa če vloži zahtevek za otroškega mož, potem to ne znižuje tvoje olajšave?

Torej, zakoni med seboj niso usklajeni. Žal je takšna realnost. Vsak oblastnik nekaj popravi, doda, zbriše, in potem nastane ena velika kolobocija. Na začetku l. 2005 so v zakon pozabili zapisati, da denarne pomoči, otroški,... niso obdavčljivi z dohodnino. Pa so po nekaj mesecih sprejeli popravek zakona, kjer so to uredili. Ampak da se skupini 'strokovnjakov' zgodi kaj takega .... Jaz izgubim delo za bistevno manjše napake. Tako pač je v naši lepi državi.

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu berti)
Neposredna povezava do sporočila: 2
12.12.2006 15:35:41   
CIPRESA
Berti tako za letos kot tudi za drugo leto (skopirala sem ti oba člena iz obeh Zakonov o dohodnini) velja da se vse to kar si napisala ne šteje za predmet obdavčitve z dohodnino. Če v zakonu piše da recimo starševski dodatek ni dohodek od katerega bi se plačevala dohodnina potem prispevki po mojem mnenju nimajo veze z dohodnino.
Pri otroškem dodatku ne piše da spadajo med lastna sredstva piše pa da se tudi od njega ne plača dohodnine.

ZAKON 2007

22. člen
(dohodki iz naslova starševskega varstva in zavarovanja za primer brezposelnosti) Dohodnine se ne plača od:
   1. starševskega dodatka in pomoči ob rojstvu otroka, ki jih upravičenci prejmejo na podlagi zakona, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke ali na podlagi predpisa samoupravne lokalne skupnosti;
   2. otroškega dodatka, dodatka za veliko družino in dodatka za nego za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, ki ga upravičenci prejmejo na podlagi zakona, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke;
   3. denarnih pomoči za brezposelnost, ki se izplačujejo iz proračuna v skladu z zakonom, ki ureja zavarovanje za primer brezposelnosti;
   4. dohodkov, ki jih v obliki povračil stroškov, storitev ali drugih ugodnosti v naravi prejmejo upravičenci na podlagi obveznega zavarovanja za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo, razen dohodkov, ki predstavljajo redni dohodek na podlagi navedenega zavarovanja.

ZAKON 2006

20. člen
(oprostitev plačila dohodnine) 12. starševskega dodatka in pomoči ob rojstvu otroka, ki jih upravičenci prejmejo na podlagi zakona, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke ali na podlagi predpisa samoupravne lokalne skupnosti;
    13. otroškega dodatka, dodatka za veliko družino in dodatka za nego za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, ki ga upravičenci prejmejo na podlagi zakona, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke;

Mislim da teh dohodkov v nobenem primeru ne vpisuješ nikamor, tudi  to da mora partner to vključiti v lastna sredstva če želi uveljavljati otroka v dohodnini se mi zdi nelogično- pa tudi nevem kje bi to pisalo v zakonuuser posted image

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu Tasika)
Neposredna povezava do sporočila: 3
12.12.2006 16:09:20   
berti
IZVIRNO SPOROČILO: Tasika

Najbolj enostaven odgovor bi bil: ker tako pravi zakon (zakoni).user posted image

Če prispevke plačuje država (za primerjavo so to prispevki iz bruto plače), potem je to tvoj prihodek. Lahko temu rečeš tudi darilo. Točnega zneska ne vem, CSD pa verjetno ne izdaja potrdil ker je preveč dela (in ker jim zakon tega ne nalagauser posted image

Ma ja, prispevki iz moje bruto place so ze moj denar, ce pa prispevke placuje drzava iz svojega denarja, to ne more biti moj denar.
Jaz bi temu rekel goljufija.

(odgovor članu Tasika)
Neposredna povezava do sporočila: 4
12.12.2006 16:18:21   
berti

Mislim da teh dohodkov v nobenem primeru ne vpisuješ nikamor, tudi  to da mora partner to vključiti v lastna sredstva če želi uveljavljati otroka v dohodnini se mi zdi nelogično- pa tudi nevem kje bi to pisalo v zakonuuser posted image

Hja, verjetno se se komu zdi nelogicno, a tako je.
Med lastna sredstva so mi upostevali:
1. otroski dodatek
2. starsevski dodatek
3. prispevke za invalidsko in pokojninsko zavarovanje, ki jih placuje RS iz svojega denarja

Imam crno na belem. Podatek o visini prispevkov poznajo zgolj in samo na davcni!
Jaz bi temu rekel sekira v hrbet!

Ce je npr. otrok rojen junija, potem bo brezposelna mama zanj prejemala starsevski dodatek 6 mesecev v tekocem letu in
6 mesecev v prihodnjem letu in moz jo bo obakrat lahko tistih 470 jurjev, kar je zgornja meja.

Dodatna banalnost. Na odlocbi za otroski dodatek mi pise:
pri izracunu visine otroskega dodatka so bili upostevani naslednji BRUTO zneski:
...
starsevski dodatek s prispevki
...

Povejte mi, ali ste ze kdaj slisali za BRUTO znesek starsevskega dodatka s prispevki?
Sem sel 10x brat odlocbo, pa ni nikjer omenjen.

(odgovor članu CIPRESA)
Neposredna povezava do sporočila: 5
12.12.2006 18:33:08   
CIPRESA
Sem šla brat zdaj še Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, in zdaj vidim da sta ta dva zakona ( Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih in zakon o dohodnini) totalno v nasprotju user posted image

V zradnem listu RS 21/2006 res piše pod razdelkom B. – II. pod 7 točko tole:

Člen 27 ZSV v prvem odstavku določa, da se v lasten dohodek (med drugim) štejejo dediščine, darila, dohodki in prejemki, ki so vir dohodnine, ter vsi drugi dohodki in prejemki, čeprav niso obdavčljivi, prejeti doma oziroma v tujini (npr. plača, bolniško nadomestilo, pokojnina, idr.), razen izrecno navedenih.(*5) Ker preživnina med temi ni izrecno navedena, se v lastni dohodek všteva tudi preživnina, ki jo prejemajo otroci (družinski člani) osebe, ki zaprosi za denarno socialno pomoč.

(*5) V lastni dohodek se ne štejejo naslednji dohodki:
    – dodatek za pomoč in postrežbo in drugi prejemki za nego in pomoč,
    – otroški dodatek,
    – dodatek za nego otroka,
    – pomoč za opremo novorojenca,
    – stroški za prevoz na delo in prehrano med delom,
    – štipendije in drugi prejemki, ki so namenjeni ali omogočajo usposabljanje ali
       izobraževanje,
    – dohodki od občasnega dela invalidov, ki so vključeni v institucionalno varstvo po            prvem odstavku 16. člena tega zakona in ki jih pridobijo izven kriterijev redne 
       zaposlitve,
    – sredstva, namenjena odpravi posledic elementarne nesreče.

Po temle naj bi res se starševski dodatek upošteval kot lastno sredstvo ( ni izrecno naveden - lahko bi spadal mogoče pod prvo alineo) otroški dodatek pa je izrecno navedeno da ni uvrščen med lastne dohodke!
Zakon o dohodnini pa je za obe leti jasno napisan da obedve stvari nista predmet obdavčitve z dohodnino in da nisi kriv sam če se zakona izključujeta.
Mogoče bi bilo dobro da greš še enkrat dol, nesi s sabo oba zakona in jih vprašaj po katerem členu naj bi to uvrščali v dohodek???

Res včasih še sami ne vejo kaj delajo in če si tiho in vse pogoltneš te hitro odpravijo. Mogoče se mi motimo in imajo oni prav a boš vsaj vedel kje to piše in zakaj si plačal dohodnino še za ostale dohodke!!!

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu berti)
Neposredna povezava do sporočila: 6
12.12.2006 23:21:46   
Anonimen
Sicer moj komentar nima nobene zveze z napisano temo, bi pa samo pripomnila, da ima Slovenija en kup zakonov, ki so si med sabo v nasprotju in zaradi enega od njih tudi jaz (v kompletu z družino) tožim našo preljubo RS.
Prvi zakon namreč pravi, da se nobenemu otroku ne sme odvzeti nobenega od staršev brez sodne odločbe (zelo dobro utemeljene) in da se nobenemu od staršev (po isti logiki) ne sme odvzeti nobenega otroka.
Po drugem zakonu (o očetovstvu) pa se kot oče otroka, rojenega v času razveznega postopka, avtomatično šteje zakonskega moža matere, ne glede na to, da tako mati kakor njen mož in kakor dejanski oče očeta izjavijo, da to ne drži.
Če potem sem prištejem še vse zakone in konvencije in vse ostalo o otrokovih in človekovih pravicah, potem smo pa sploh "zmagali". Ne upošteva se volja državljana, ne upošteva se notarsko overjena izjava, ne upošteva se pravica in dolžnost staršev, da poskrbijo za svojega otroka, oškoduje se mladoletnika za (poleg vsega nematerialnega) za premoženje, ovira se mu zdravstveno zavarovanje, preprečujejo se mu stiki z družino,... preveč je tega, da bi lahko naštela. Vse tisto, kar je v (nekaterih) zakonih izrecno navedeno kot neprenosljiva pravica staršev, ki se je ne sme odvzeti, in kot enaka pravica otroku, se po drugem zakonu zakonito krši, odvzame, preprečuje in še kaj. Vse seveda pod krinko pitaj-boga-kakšne zakonitosti.

No, zato pa mi tožimo. In v zgoraj omenjenem primeru bi jaz tudi.

(odgovor članu CIPRESA)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Praznična okrasitev: Papirnate snežinke
photo
Papirnate snežinke so klasika za okrasitev doma pred prazniki. Z njimi lahko okrasite okna, vrata, jih obesite na luči ....
Recepti: Potica na sedem načinov
Preverite sedem receptov za praznično potico nekoliko drugače.

Jaslice ali varuška
пеперутка16

Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?