Anonimen
|
Harley, lahko, da se ti je začel izločat kolostrum - to je mlezivo, ki je skoraj prozorne barve in se enim ženskam izloča že v času nosečnosti, večini pa po prvem podoju. Meni se je pri prvi nosečnosti začel izločati, sploh po tuširanju ali spolnem odnosu (ker se hormon oksitocin, ki je kriv za izločanje mleka, izloča tudi, ko smo srečni :-)) že nekje okoli 18. tedna. Zdaj v drugo o njem ni ne duha ne sluha. Vesela veselka, preberi si knjigo "Dojenje in materistvo iz srca", notri je razložćeno vse in še več o dojenju, kakose pristavlja in odstavlja otroka, nastajanju mleka, sistemu ponudba-povpraševnaje, mlečnih žlezah, težavah pri dojenju in reševanju le-teh, kako prihod vpliva na družinske člane in še mnogo več. Velikost dojk nima nobene veze z izločanjem mleka. Velikost dojk je pogojena z maščobnim tkivom, mleko pa nastaja v mlečnih žlezah. In tako kot pri vsaki stvari, smo ženske med seboj različne, ene imajo mleka ogromno in otroka samo pristavijo, nimajo z dojenejm nobenih težav. Pri večini traja nekaj časa, da se dojenje vzpostavi, veliko jih ima prehodne težave, ki se jih z malo truda odpravi, pri enih mamicah pa, se, neglede na to, kaj počnejo, popolno dojenje nikoli ne vzpostavi ali pa dojiti sploh ne morejo. Tudi dojenje je spretnost, ki se jo je potrebno priučiti, tako mamica kot otrok. Takoda, jaz sem za dojenje, ne pa za vsako ceno. Poznam lih en malo preveč zel odobrih mamic, ki so prve mesece doživljale hude psihične travme, ker niso moglepopolnoma dojiti in so dodajale. Danes je tak pritisk okolice, dojiti za vsako ceno, da smo šli iz ene skrajnosti v drugo.
|