ronja
|
Podpis pod metulj, dokler tebe ne moti, oz. si sama ne želiš nehat ali si tega želi otrok, naj ti grejo vsi "dobronamern" nasveti, začudenja itd... skozi eno uho not, skozi drugo ven. Tako največ dobrega naredijo;). Jasno, da se čudijo, ker je pri nas navada, da otroka odstaviš predno gre v vrtec (kar ni nujno najbolj pametno, kar se bolezni in dveh šokov naenkrat tiče - lahko gre super, lahko bi šlo boljše postopoma, eno po eno). V ogromno predelih sveta bi te pa čudno gledali, da ga hočeš odstavit, ker se otroci veliko dlje dojijo. Naši predniki so dojili zelo dolgo, če želiš vedet, kaj bi bilo naravno;). Tako da: če tebi ni to preveč utrujajoče, se NE SEKIRAJ ZA TO, KAJ OKOLICA PRAVI! Tvoj otrok, ki mu dojenje ne škoduje in ti, ki se sama zase odločaš - samo vidva sta važna, ker noben drugi pri tem čisto nič ne nasrka, tako da nimajo prava glasanja;). Sama sem dojila taveliko 16 mesecev, odstavila se je sama, 1 mesec predno se je tamala rodila, tamala se je dojila 2,5 let in se je tudi sama odstavila, ko sem bila že noseča z malim (obe po sistemu "ne ponujaj, ne odrekaj", pač probaš zamotit, če gre, super, če ne gre in joka, pa ga podojiš), mali je zdaj star 8 mesecev in poje vsega skup 2 žlici goste hrane, ostalo se doji. Se ne sekiram 5% za to, kaj si kdo misli. Dojil se bo, dokler se bo hotel, sem prepričana, da ne do šole:D. NI res, da se otroci kasneje težje odstavijo, po mojih izkušnjah sploh ne! Res pa je, da se ne odstavijo nujno takrat, ko bi si ti to želela - moji sta obe vlekli dlje, sama bi si želela nehat malo prej (pri taveliki so me zaradi nosečnosti zelo bolele bradavice in mi je bilo prav mučno, pri tamali pa sem mela že rahlo dovolj tega, da sem morala bit nujno vedno zjutraj doma, pa ni se mi več dalo - ampak ona je pri 2 letih, ko sem hotela nehat, jokala, iskala in res še rabila ta način crkljanja in to vzet mi pa ni - sem počakala še tistih par mesecev, pa je potem sama lepo nehala, brez kakršnegakoli kravala, joka, stiske ali česarkoli) in sem se trudila ju zamotit drugače, vendar enostavno ni šlo, dokler nista bili pripravljeni. Šlo bi, seveda, z jokom, že prej. Nežno odstavljanje gre pa, ko se otrok odloči... Eni se hitro, eni pozno, tega ne moreš vedet. Pa kot zanimivost: tamala je bila vedno manj navlečena name, je zelo samostojna in nihče ni ugotovil, da se še doji;). Če si želiš znebit nočnega dojenja, potem naj otroka nazaj uspava mož, ker če bo tebe zavohal, potem bo hotel zizo, ker jo dobesedno vohajo. Če si želiš nehat dojit, je najboljše to naredit postopno: najprej samo nočno, potem pa še večerno in jutranje (večinoma nazadnje ukinejo večerno, pri nas pa sta obe najbolj rabili jutranje, večerno smo lahko prej skenslali).