|
RE: dojenje,pomagajte 21.11.2007 14:35:16
|
|
|
|
roberta
|
hm... dojenje zna biti res kar trdovratno :) tudi jaz sem dojila zelo dolgo (1,5 leta) in pri 10 mesecih je še vedno pretežno hrano dobila z dojenjem - ostalo pa z bananami, morda včasih malo krompirja ali česa podobnega. tudi ponoči se je dojila po 1-2 na noč, samo se mi je zdela še premajhna, da bi jo odvajala od tega... ne vem, sploh ker je tudi večerjala le pri prsih in se mi je zdelo, da tak velik otroko tisto pa res hitro prebavi in je potem dejansko lačen in hoče zato jesti. no tako, da sem se lotila nočnega odvajanja od dojenja šele tam pri nekje 12-13. mesecih, ko je tudi za večerjo že pojedla vsaj kako žlico česa bolj konkretnega - sadja ali mleka z kruhom. ji pa to odvajanje sploh ni bilo všeč. na lep način se ni dalo, ker nosila sem jo lahko le nekaj časa (je le imela že svojih toliko in toliko kil), na pesmice in podobno je reagirala z besom, skratka, edino kar je hotla, je zizo. potem pa sem rekla, da je to pa dovolj in se odločila , da od danes naprej ni več nočnega dojenja. drla se je tudi po eno uro skupaj in to vsako noč kak teden, potem pa je počasi nehala oz. je jokala čedalje manj časa, čez kak mesec, pa je že spala brez nočnega dojenja. ob tem joku je bila vedno zraven mene, jaz sem jo božala in prigovarja, da naj zaspi, da je vse u redu, itd. skratka, toliko, da ni bila sama. se mi zdi to kar pomembno. dnevno pa sem še vedno prakticirala dojenje in sem ga zmanjševala le počasi (do 1,5 leta) - ta teden en obrok manj, drugi teden še en obrok manj, itd. tako, da niti nisem imela problema z zastajanjem mleka v prsih. ampak, jaz ji flaske ne bi dajala, kot je rekla viv potem pride le do tezav z odvajanje od flaske, pa za zobke ni fajn (sploh ce so sladke stvari, ki jih otrok pije), itd. čimprej ji daj kozarec v roke in naj pije iz njega. mislim, da je tudi naša že pila stvari iz teh normalnih 0,5 l plastičnih flaš, v katerih kupiš vodo, pri 11 mesecih. pa ni bil noben problem. tako, da flaške ni imela nikoli in še zdaj si mislim, da dobro, da ne. Glede večernega dojenja pa bi na tvojem mestu poskušala s kako drugo hrano zvečer - tako, da veš, da se je najedla - zopet kot predlaga viv - nekaj mlečnega (gres, riž, itd.), ali morda banano... in potem jo še podoji, če bo želela. Morda lahko probaš le to, da če ti vrže prsi ven, da ji poveš, da če bo še enkrat to naredila, je ne bo več dobila nazaj. In jo daj še enkrat, potem pa vzemi za tisti večer. Saj se bo naučila v parih dneh, kaj pomeni, če vrže ven zizo - da je pač potem ni več. Vsekakor pa ji ne ukinit dojenja (vsega) kar naenkrat, ampak raje postopoma. Bo bolj prijazno do nje in do tvojih prsi. roberta
|
|
|