Anonimen
|
Kaj pa jaz vem, Cirilčič... Torej... sta mož in žena, živita v lastniškem stanovanju, ona ima status izredne dijakinje, ti si zaposlen z "ne tako slabo" plačo - sem prav zastopla? Če ne pričakujeta dvojčkov, trojčkov ali česa podobnega, potem boste septembra trije. Za tri bitja (dve odrasli bitji in en potomec) je cenzus za pridobitev denarne pomoči na CSD tam nekje okrog 400 eurov. Kar v bistvu pomeni, da če imaš ti netto plače (brez malice in prevoza in teh traparij) samo 1 euro več kakor teh cca. 400 eurov, potem ne morete dobiti denarne pomoči (DSP) od CSD-ja oz. MDDSZ. Za logiko, kako naj trije preživijo s 400 euri, me seveda ne vprašat. Če imaš plače v rangu 400 eurov + max. 20%, potem lahko zaprosite za izredno denarno pomoč, vendar morate imeti že zelo dober razlog zanjo, glede na to, da imaš ti redno službo, kar za njih pomeni, da lahko zaprosiš za povečan limit, lahko vzameš kredit in podobno. To, da ti pošten delež plače požre stanovanjski kredit in ti torej ostane veliko manj netto kakor na plačilni listi, ti je lahko nekoliko v korist. Ni pa nujno. Njen status je pravzaprav popolnoma nekoristen. Ne glede na to, da sta poročena in da si ti zaposlen, pa ji bo pripadal starševski dodatek, t.i. državna porodniška, ki znaša cca. 170 eurov mesečno. Prvo nakazilo bo en mesec PO rojstvu otroka. Isto velja za otroški dodatek, vendar bo višina le tega odvisna od tvoje plače (pokukaj na izračune na CSD Šiška, koliko boste dobili). Tudi paket za novorojenčka oz. denarno nadomestilo namesto paketa boste dobili, ne glede na tvojo plačo. Tam okrog 250 eurov ga bo. In če ste iz Ljubljane, lahko v primeru, če tvoja plača za največ 20% presega tistih 400 eurov, dobite še občinsko pomoč ob rojstvu otroka, ki je tudi cca. 250 eurov. In that's it, Cirilčič... Bo kar morala držati tista "v dobrem in slabem, v bogastvu in revščini, pa kaj jaz vem kje še vse..." Da bi tvoja gospa žena "vrnila" status izredne (polnoletne) dijakinje, pa ni možno. Saj će bi se vpisala na RZZ, ne bi bilo po finančni plati čisto nič drugače - tvoja plača je bistvena. Ona pa bi imela samo nepomembne obveznosti do RZZ, ki bi vama obema kravžljale živce.
< Sporočilo je popravil Kerensa -- 18.2.2007 1:38:11 >
|