|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   dilema pred nuhalno
1.7.2005 20:11:09   
štručka
OK. skoraj vse (razen najbolj svežih)ste šle na nuhalno. Mene pa sedaj nekaj zanima, ker se ravno prijavljam v vrsto.
Kaj, če se na nuhalni izkaže slab rezultat in na preostalih "presejalnih testih" tudi....
Ne razumem, kje je poanta nuhalne...če je vredu rezultat si vesel in :sloncek:, če pa se izkaže da otrok ne bo ravno O.K. pa...????

Prosim za pomoč pri oblikovanju mojega stališča...:zmeden:

Bolj se bliža moj datum za nuhalno, bolj sem skeptična.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   dilema pred nuhalno
1.7.2005 20:44:38   
rija
Ja, potem greš na AC. Je nekaterim pokazala nuhalna zelo slabe rezultate AC pa, da je vse ok. Ali pa obratno. Upamo na vse najboljše.

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   dilema pred nuhalno
1.7.2005 21:01:58   
smrka
jaz nisem bila na nuhalni, niti nisem pila nekih tablet ki jih moras kao pit prve tri mesece.

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   dilema pred nuhalno
1.7.2005 21:04:22   
Anonimen
Ja, in če slučajno pokaže, da je kaj narobe z otročkom, imaš še vedno možnost odločiti se, kaj narediti: ali spraviti na svet revčka, ki bo vse življenje odvisen od tebe ali pa ga na nek način rešiti trpljenja.

Če pa so rezultati dobri, kar pri tebi zagotovo bodo, pa si mirna celo nosečnost in se s tem vprašanjem ne ukvarjaš več, to pa tudi stane veliko živcev.

(odgovor članu štručka)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   dilema pred nuhalno
1.7.2005 21:09:45   
Mina1
Bodi vesela, da danes vse te preiskave obstajajo.

Moja prva NS (prva nosečnost) je bila v redu, druga NS (druga nosečnost) pa slaba in sem se potem odločila še za AC, ki ti pove 99,9% točen rezultat, ali je z otročkov vse v redu ali ni. Moja druga nosečnost je bila prav zaradi slabe NS pranje možganov vse do poroda, pa imam sedaj zato doma zdravega in lepega fantka.

Pojdi na NS, sicer vem, da je odločitev tvoja, ampak vseeno.

Pa boš videla, da bo vse v redu,

pa-pa Mina1;)

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   dilema pred nuhalno
1.7.2005 22:22:16   
tanaja*
Se popolnoma strinjam z Blacky. Nimaš nič za izgibiti;)

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   dilema pred nuhalno
1.7.2005 22:23:10   
tanaja*
* izgubit

Offtopic: zakaj se na tem forumu ne da popravljat:grrr::zmeden:

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   dilema pred nuhalno
1.7.2005 22:23:37   
morskadeklica
Ravno zaradi tega jaz nisem šla na nuhalno, ker sem se spraševala, kaj bi naredila v primeru slabih testov.

lp:muca:

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   dilema pred nuhalno
1.7.2005 22:34:51   
štručka
Saj ravno to me žuli...če ima smisel jit, glede na to, da bi se verjetno težko odločila za to, da nebi donosila.

Konec koncev to niso "zlate ribice".

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   dilema pred nuhalno
1.7.2005 22:43:15   
morskadeklica
Saj veš, vsak ima pravico do svojega mnenja, odločitve. Sama bi zelo težko naredila splav (sploh ker sem v 12t že videla mojo pikico, kako se obrača, in takrat šele dojela, da je to živo bitje. Z ds ali brez). Ne vem no težka debata, sama premisli, kako in kaj. Bila sem v točno taki situaciji kot ti, zato te zelo dobro razumem.

lp:muca:

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   dilema pred nuhalno
2.7.2005 8:12:53   
Yasminka
Na NS sem bila pred enim tednom. Ni lepšega kot vidit otrocka v gibanju. Sele takrat se zaves, da raste novo zivljenje v tebi.
Dan pred NS sem bila cist zivcna, tam pa sem se umirila.
Meni osebno je odlicno, da obstajajo taksni testi! NS pred letom 97 pri nas sploh ni bilo!
Moznosti, da bo kaj narobe so majhne. Dobro pa se je prepricati in potem planirati zivljenje naprej.
Kar pogumno!!! :sloncek:

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   dilema pred nuhalno
2.7.2005 9:31:18   
Nyah*
Tudi jaz sem v tej dilemi, pa sem se odlocila da bom govorila z G o tem. Z :love: sva bila najprej 100% da bova sla, nato pa sva se pogovarjala, da bi verjetno zeloooo tezko odpravila, ce bi slo kaj narobe :((,

tako da ne vem,......:(

kaj naj storim...:(

Je pa res, ce izves, da je vse ok, je konec skrbi, imas naprej mirno, zdravo nosecnost, v veselem pricakovanju zdravega :duda:!

Pa se nekaj me bega... poznam jih kar nekaj (3), ki jim na nuhalna ni pokazala da je kaj norobe, pa imajo bolckane otroke! Kako to?

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   dilema pred nuhalno
2.7.2005 10:54:59   
petra.horzi
jz pa mislm da NS sploh ne bi smel bit
če ti pokaže da je z :duda: vse u redu, hvalabogu, če pa ti pokaže da ni vse v redu-mučenje do konca nosečnosti, če se odločiš :duda: obdržat;
če pa splaviš, pa mučenje do konca življenja
mislm da je nosečnost eno veselo pričakovanje, ko čakaš na :duda:
če pa veš da ne bo "normalen" pa ne moreš bit več vesel
čist dost zgodi je ob rojstvu da to zveš-lih tko boš rabu oblekce, voziček, previjalno-tko da ni treba zarad tega zvedt prej
že tko se dost zasekiraš ob rojstvu, če je kej narobe, ni treba da trpiš še pol leta prej
pa uno gibanje k ga vidiš ne odtehta skrbi ki nastanejo če je kej narobe
sva se z :love: pogovarjala kaj bi blo v primeru da bi bil :duda: kakorkoli "prizadet". je reku da bi ga mel lih tolk rad če ne še bolj. kar je res
če je :duda: bogi, postaneš tudi zaščitniški še bolj kot sicer
pa k je ena napisala da bi splavla da ne bi :duda: trpel-:duda: trpijo dosti manj kot si mislimo
jih poznam kar nekaj, ki so "prizadeti" od rojstva (gluhonemi, slepi, z dawnovim sindromom...)pa so lih tok srečni, če ne še bolj kot njihovi vrstniki
tko da jz sm absolutno proti NS
sory če sm bla mal dolga, sam sm že kr neki časa razmišljala o tem in sm mogla svoje mnenje napisat
upam da se vsaj še kakšna strinja z mano
mejte se
pa da bi blo z vsemi :duda: vse v redu

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   dilema pred nuhalno
2.7.2005 11:46:02   
eva1
Jaz tut ne vem, kaj bi naredila, ampak naslednjič bom tudi šla na NS-če je kaj narobe(bog ne daj), se vsaj lahko pripraviš na to-prebereš kašno knjigo, greš v zavod, kjer so otroci s tašnimi motnjami, se z njim pogovarjaš, in jih počasi začneš spoznavat-tako si bolj pripravljen na prihod svojega :duda: , ki ga z napako ali brez brezpogojno ljubiš!
Ni lahko vzgajati otroka, če pa ima kašne motnje in težave, pa je še bolj težko, zato je prav da si pripravljen na to!

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   [Brisano sporočilo]
2.7.2005 12:30:35   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu štručka)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   dilema pred nuhalno
2.7.2005 12:39:34   
nana 27
Saj nuhalna svetlina res ni vsemogočna in ne more povedati, ali bo otrok gluh ali slep. Pove le tveganje za Downov sindrom. Vidi se, ali ima otrok vse roke in noge.

Meni osebno se zdi huje, da na svet spraviš revčka, za katerega vsi mislijo, kako je srečen. Takšen otrok zahteva veliko odrekanja pa ne samo to. Ste prepričane, da boste živele dovolj dolgo, da boste skrbele za njih? Dokler je otrok še gre, kaj pa potem...zavod, skupaj z upokojenimi starčki, ker zavodov za takšne ljudi ni oz. tam ni dovolj prostora, pa stroški, če imaš druge otroke v družinici zdrave, ti težko dobijo partnerja ali pa imajo še več strahu in skrbi, ko se odločajo za potomstvo...Nekoč sem brala odgovor dr. Pušenjaka na podobno vprašanje. Seveda je boleče, če se ugotovi, da je kaj narobe in sprožijo splav, ampak še huje je skrbeti za takšnega človeka. Ali pa otroček brez obeh rok? Ne vem. Še vedno se da odločiti. Bolečina mine in lahko poskusiš znova. Popolnoma se strinjam z njim. Ne morete razmišljat tako kratkoročno. To je človek, ki bo moral najti mesto v tem svetu. Jaz svojemu otroku, če lahko karkoli izvem že prej, takšnega življenja ne bi privoščila. Seveda vidite male otročke, ki so bolani in veseli, ampak čez 20, 30 let..kaj bo z njimi? Še vedno bodo otroci. Vem, da medicina ni vsemogočna, prav tako nuhalne in ultrazvoki, ampak razvili so jih prav zato, da se pa mogoče nekatere nepravilnosti odkrije že prej, čeprav ti nihče tudi pri dobrih razultatih nuhalne ne garantira, da bo otrok zdrav.

Da bi bili le vsi otročki zdravi 9nebesa9nebesa9nebesa

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   dilema pred nuhalno
2.7.2005 12:43:40   
Lianna

nana27 a maš ti mogoče otroka? Bolečina mine in lahko poskusiš znova? Dej enkrt pejt mau pogledat na www.solzice.com

Pa brez zamere

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   dilema pred nuhalno
2.7.2005 12:57:37   
nana 27
Ne zamerim ti.

Povedala sem le svoje mnenje, ki je lahko drugačno od tvojega. To je forum, kjer ni nujno, da vsi mislimo enako in zanimiv je prav zaradi tega dejstva. Vem, da je težko, ampak ni me treba napadat. Tudi mene je zabolelo, ko sem od dostih slišala takšne besde, ampak, ko sem dobro v sebi premislila, sem prišla do takšnega zaključka.

Upam,da bodo naši otročki zdravi. Tega si želim za vse mamice in očke sveta!!!!!!!!!! Celo nosečnost jih pričakujemo, čutimo brcike, božamo trebuščke in se pogovarjamo z njimi. Želimo jim le najboljše stvari tega sveta. Upamo, da bodo zdravi, da jim bomo lahko pomagali! Ne glede, kako se bo vse izteklo do konca ne vemo, ali bo z njimi vse v redu in tudi če ne, jih bomo imeli radi. Hotela sem povedati le to, da bi se jaz, če bi zvedela, da je kaj narobe na NS odločila za splav. To pravim zase. Nočem, da tako misliš tudi ti. Sedaj, ko nosečnost napreduje, ko mali razgrajaček brca, ko iz dneva v dan uveljavlja svojo voljo, mi je težko pomisliti na to. Seveda imam strah, da kljub dobremu rezultatu nuhalne gre kaj narobe, ampak tako je. Upam. Kakšno rečem tsitemu zgoraj, ki nas čuva, da popazi na mojo družinico...Sočustvujem s teboj, če si doživela, kaj hudega, ampak zaradi tega, kar sem napisala nisem nič slabša oseba od tebe. Mogoče sem se res kje narobe izrazila in je zabolelo, za akr se ti opravičujem, ampak bilo je samo mnenje.

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   dilema pred nuhalno
2.7.2005 13:43:08   
petra.horzi
no da se spet mal razgovorim-glede otrokov ki majo DS
moja sestrična (nqjmlajša od šestih otrok) se je rodila z DS
prav teta da je na začetku mogla ornk cmok požret, pol je pa ona tolažžla vse sorodnike
zdej je marjet stara 18 let, je pa eden najbolj srečnih "otrok" kar jih poznam
že nasplošno so dawnovčki med najbolj srečnimi ljudmi na svetu
verjemte ker jih poznam kr ene par
sploh če majo tako družino kt pr moji sestrični, k so jo vsi sprejel tako kt je, je ne pomilujejo, nasploh se do nje obnašajo kot da je vse v redu
nimajo takih problemov kt jih mamo mi, k se za vsako malenkost ful zasekiramo pa tko
uglavnem res so srečni.
poznam pa tud eno punco, k je brez obeh rok (mal nad komolci) pa brez obeh nog (mal nad stegni) pa sama je, bere, piše, plava, skratka čeprov se sliši nemogoče je skor čist neodvisna, predvsem pa srečna, da sploh živi
najbolj trpijo starši, ki se ne sprijaznijo s tem, k se smiljo sami seb in k so sebični, kako morjo lih oni met "bolanga" otroka
če se starš sprijazne s tem, pa nima kaj večjih težav, kot bi jih mel sicer
tud čist "normalen" otrok je lahko dost bolj naporen kot kakšen ki je "prizadet"
čeprov sem mlada, vem veliko o teh stvareh, saj smm bla dve leti zaporedoma na počitnicah v piranu z invalidi-takimi in drugačnimi, in smo se mel tok dobr kt še nikol prej
pa so bli ljudje, ki so bli od rojstva slepi, gluhi, na vozičkih...pa smo se recimo šprical po celi hiši z vodnimi pištolami-uglavnem res smo užžival
mejte se
caw caw

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   [Brisano sporočilo]
2.7.2005 16:18:08   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu štručka)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   dilema pred nuhalno
2.7.2005 19:59:35   
rija
Petra, da NS ne bi smelo biti? S tem pa se nikakor ne morem strinjati! Vsak mora imeti možnost izbire, pa naj se odloči tako ali drugače. Posledice, take ali drugačne, nosi itak vsak sam.
Ne glede na to, da sem prehodila trnovo pot, da sem zanosila, pa bi definitivno splavila, če bi mi testi pokazali, da ima otrok DS. Tu se po moje ne gre za "srečnost" otroka. Seveda je on srečen, ker se ne zaveda, kakšen je svet okrok njega, živi v svojem, ki je zanj srečen.
Pa ste kdaj pomislile, če pa se vam kaj zgodi? Pa ne bi več mogle skrbeti za otroka z DS? A mislite, da si bi tako odgovornost prevzel kdo od vaših sorodnikov? Verjetno ne. Otroka bi dali v nek zavod. A mislite, da bi tudi tam bil tako srečen? Mislite, da bi se tam tako ukvarjali z njim kot vi? Verjetno da res...
Tako razmišljanje, je za moje pojme zelo sebično. In če mislite, da je vzgajati takega otroka mačji kašelj, se zelo motite.
V moji okolici je kar nekaj tako ali drugače prizadetih otrok, ki res zgledajo srečni, pa če pomislim na njihove starše? So se pač sprijaznili z usodo. In če bi se lahko nekoč na podlagi NS ali AC odločili, da bodo na svet spravili takega otroka? Le redki.
Zelo blizu mi je bivša sošolka, ki ima prizadeto hčero, ne sicer DS, pa sem lahko od blizu gledala trpljenje matere, otroka, družine...Ali si sploh lahko predstavljate, kako bi trpele, če bi vedele, da vaš otrok leži na mizi, da mu v glavo vsavljajo pumpico, s katero bo morda živel še par let? Verjetno težko...
In veste kaj? Ne, hvala. Hvala medicini, tistemu, ki je te teste pogruntal. Tisočkrat hvala!
Vsem želim, da nikoli v življenju na lastni koži ne bi občutile take žalosti, nesreče, nemoči. Vašim in svojemu otroku pa želim,da so srečni in zdravi.

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   dilema pred nuhalno
2.7.2005 20:49:37   
Mina1
Še tole bi dodala:

Dojenček, ko se rodi, ti popolnoma spremeni in obogati življenje, vanj pa prinese eno samo radost in tako. Ja, seveda, če je ZDRAV.

Tiste, ki odklanjate NS in podobne resne preiskave, si verjetno niti predstavljati ne morete, kaj to pomeni imeti otročka, ki ni in ne bo nikoli zdrav (DS, paraliza, ostale resne poškodbe tekom nosečnosti). Ja, seveda se da tudi tako živeti, seveda je to tvoj otroček, četudi ni popolen, ampak ... Vsaka mamica in ati si želita zdravega in zadovoljnega otročka.

Že če ti zdrav otroček zboli, je hudo in se sekiraš.

No nevem, stvar je seveda vaša. Jaz sem ravno zaradi tega šla po slabi NS še na AC, čeprav do poroda nisem bila mirna in na smrt prestrašena, ali bo vse v redu, ali ne in hvala bogu je.

pa-pa Mina1

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   dilema pred nuhalno
2.7.2005 21:41:16   
Anonimen
Popolnoma se strinjam z Nano27 in rijo.:)

(odgovor članu štručka)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
   dilema pred nuhalno
2.7.2005 22:14:54   
bskrle
JAz na NS nisem šla, čeprav sem rodila 2x.
KER POVE VERJETNOST, MOŽNOST, da je z otrokom kaj narobe.
Zdravniki mu ne morejo pomagat. Lahko ga le odstranijo, odvzamejo življenje.
Splav pa zame ni sprejemljiva rešitev.

(odgovor članu štručka)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   dilema pred nuhalno
2.7.2005 23:53:50   
Anonimen
Če je pri nuhalni dokazan povečan riziko, se opravi še dodatna priskava-AC. Rezultati te, so znani cca 3 tedne po odvzemu plodovnice. Le ta se opravlja v 16 tednu nosečnosti. Se pravi, ko izveš za rezultat, si v 20 tednu nosečnosti, takrat sem jaz že 7 tednov razločno čuzila kobacanje mojega zlatega bučkota po buhiju. Nikoli se ne bi mogla odločit za prekinitev nosečnosti. To bi bil sprožen prezgodnji porod, ko se otroček rodi živ, vendar ne preživi. Ne bi mogla, pa če se sliši še tako sebično.
Bila sem pred tako dilemo. Tudi izvidi AC niso bili v redu. Opravili so še dodatno preiskavo-genotip naju obeh z možem. Na rezultate smo čakali še 2 tedna. Bila sem na začetki 22 tedna-naj bi se takrat odločila za sprožitev poroda?!
Vendar se je izkazalo, da bo z našim fantkom vendarle vse OK, čeprav je ostal strah do poroda. Sedaj je naš Filip zdrav devetmesečni navihanček 9nebesa
Nuhalana svetlina ne pokaže le tveganja na DS. Pokaže recimo tudi tveganje za srčne okvare. Potem ves čas, do rojstva otročka, spremljajo njegov srček. Če vejo, kaj lahko pričakujejo, je lahko otroček že takoj po rojstvu operiran in ustrezno oskrbovan. In ima možnost, da zraste v zdravega otroka.
Pa tudi če je otroček kako drugače prizadet-če veš, se lahko dobro pripraviš na to ti in osebje porodnišnice.
O sebičnosti je pri teh odločitvah težko govorit.

Pozdravčke, Nojči

(odgovor članu štručka)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?