zalenka
|
tudi mi smo bili veliki polivalci. no tudi jaz sem probala žlico ali dve politi na plenico - samo pri nas je bilo ravno obratno in je res bilo tisto kar je moja mala polila ogromno, včasih verjetno blizu vsemu. ker niti ni imela dobrega sesalnega refleksa smo se v prvem mesecu kar dosti presekirali zaradi nepridobivanja na teži. pri 1m pa pristali zaradi bruhanja sesirjenega mleka v loku v pediatrični, kjer so potem opravili tudi vse preiskave (niso prijetne) in diagnoza je bil refluks. ukrepi? to kar so uporabnice že napisale. dvignjeno vzglavje - pa ne samo tako malo, pač pa kr konkretno. v brošuri, ki jo dobiš in v pediatrični imajo dvignjeno za 30° - to izgleda skoraj tako kot bi otrok spal na letalnici . podiranje kupčka tudi med obrokom. pri tem je pri nas bilo najbolj narobe če si jo kaj tapkal. samo dvignit in počakat. včasih ga je podrla orng šele po 10minutah. in pa 30 minut po dojenju v pokončnem položaju. ampak to je pri nas pustilo kar nekaj posledic - močna ekstenzija - v ped ti nič ne povejo, kako točno mora otroček bit v tej mladosti pokonci. to smo izvedeli šele potem na fizioterapiji, da bi morali takrat drugače nosit pokonci - s pokrčeno nogico. da preidem k bistvu. razlika v polivanju, bruhanje in bruhanju v loku je nekako to kar so že ostale napisale. polivanje je polivanje mleka - takega kot je otrok popil, pomešanega s slino in ni sesirjeno, ker le to želodčni sokovi še niso nič predelali. polivanje se lahko zgodi takoj po obroku, lahko pa tudi do 2 uri po njem. problem polivanaj je v tem, da pri nekaterih dojenčkih mišica zapiralka ni dovolj razvita in se mleko spahne nazaj gor. problemi pri polivanju so lahko različni - od nenapredovanja teže do razjed na želodcu, če se spahuje tudi kislina - kislinski refluks - to smo imeli mi. to je potem povezano tudi s krči in še čim. bruhanje je kadar pride nazaj že sesirjeno mleko. bruhanje v luku, lahko tudi polivanje v loku pa kadar je to ako močno, da dejansko odnese meter ali več daleč. meni je mala v ped enkrat bruhnila v loku, ko sem jo dvignila in je odneslo v sestro, ki je stala več kot meter zadaj. da se je to začelo kasneje je možno iz več razlogov pomoje. lahko je da se preveč naje ali pa preveč na hitro in pogoltne veliko zraka, ne podre dobro kupčka in zato polije. lahko aptudi ker sedaj že poje malo večje količine kot prvi teden in je lahko pač slabo razvita mišica zapiralka. mi smo našo zbujali tudi ponoči, ker ni pridobivala na teži. na 3 ure dan in noč do 1,5 meseca, ker se tudi čez dan ni zbudila tudi po 6 ur za jest. eni so pač veliki veliki zaspančki. ped je rekla da do 1 meseca otrok ni nujno da se bo zbudil za jest in če ne napreduje ga je dobro zbujat. Potem se je sama začela zbujat. od 2,5 mesecev pa spi celo noč. polivanje je zoprno, kakorkoli ga vzameš. mi smo bili kljub slinčku, ki je pri taki količini bil bolj samo za okras , preoblečeni tudi po 5x na dan. dojili sva se sede, da je mala bila nekoliko dvignjena. ponavadi pa iskreno povedano ni pomagalo nič - pač je morala prerast to in ko sva se nehali dojit ker se je mala sama odstavila pri 3m, smo začeli za antirefluksnim mlekom (aptamil AR, najprej smo imeli novalac AR pa ni bilo bolje, ker pri njemu se gosti v želodčku, aptamil pa otrok že gostega popije) in so se težave zelo zelo omilile, nato pri 6m ko smo začeli z gh pa je bilo sploh ok. sedaj lahko celo popije samo tekočino in ne polije več (od nekje 8m naprej) sem napisala celo klobaso, upam da boš našla kak pameten odgovor, čeprav je tako, da je najbolje da se ravnaš po svojem občutku, ker si ti 24h/dan z njo in veš najbolje kako in kaj. vse naj naj
|