|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   bruhanje?polivanje?v loku?
21.7.2008 19:44:26   
Alči
14 dni star sinko bruha takoj po oz. proti koncu hranjenja. To sej je zgodilo včeraj zjutraj in danes pri dveh obrokih. Ampak ne vem a bruha, poliva, bruha v loku....Kaka je razlika med temi pojavi? kaj je bruhanje v loku, kak lok naj bi to bil, ker moj ko bruhne čez, jasno da bruha z neko silo, in melko ima določen "lok" , se mu ne izlije samo ven iz ust. Kaj je zdaj to? naj povem, da bruhne takoj-še med dojenjem, torej še čisto neprebavljeno mleko, in še preden uspemo podret kupček, količina mleka pa je velika, po mojem vse. Drugih bolezenskih znakov nima, razen, da mu seveda takoj potem ne paše lih jest, pa da je malo zaspan. Najprej sva ga budila na cca 3 ure čez dan da je jedel dovolj redno, ponoči ga seveda nisva budila in se to ni dogajalo, zdej pa ko ga ne budiva več, se je to začelo. A je možno, da zato ker ga ne budiva, se zbudi sam in je ful lačen in zato bolj požrešno je, kar pač privede do tega bruhanja?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: bruhanje?polivanje?v loku?
21.7.2008 20:20:17   
massylou
Pri podiranju kupčka včasih rado malo sesirjenega ali svežega mleka priteče iz ust. Količina je različna, vendar recimo za oreh ali 1-2 jedilni žlici (ocenjujem laično). Mogoče malo več ali manj, vsekakor pa je tega malo. Samo malo za pobrisat okoli ust ali oblekice.

Pri bruhanju v loku je količina precejšna, recimo za cel kozarec (npr. 2 dL, pač odvisno, koliko spije) in velikokrat izbruha vse. Lok je kar precejšen in mleko priteče ven pod pritiskom, tako da skoraj šprica (kot pri odraslem, če recimo bruhaš in in se postaviš pokonci... ne vem no, probaj si predstavljat). Maš kar veliko pucanja za bruhanjem in ponavadi se starš kar ustraši, ko je to prvič.

Če je tvoj mali že nekajkrat zapored izbruhal celoten obrok in to v loku, se nujno posvetuj s pediatrom. Lahko je kaj narobe.

Ponoči naj se otrok ne bi prebujalo za hranjenje. Mi naše nismo. Sama mislim, da to ni od tega.

< Sporočilo je popravil massylou -- 21.7.2008 20:21:53 >

(odgovor članu Alči)
Neposredna povezava do sporočila: 2
21.7.2008 20:24:41   
massylou
Sem štorasto prebrala: vidim, da vi tudi ne prebujate ponoči user posted image .
Še vedno dvomim, da je to od nezbujanja.

Je pa včasih tako, da se malček zelo napoka hrane in gre vse odvečno ven, česar pa je tudi lahko veliko.

(odgovor članu massylou)
Neposredna povezava do sporočila: 3
21.7.2008 20:35:09   
BUŠICA
najbolj verjetno je močan refluks. hrani ga tako da je bolj pokonci, ležišče naj bo dvignjeno in se seveda posvetuj s pediatrom.ampak tudi to mine...

(odgovor članu massylou)
Neposredna povezava do sporočila: 4
21.7.2008 20:42:02   
izgubljena_ovcka
Če otrok bruha v loku lahko odnese bruhico tudi meter daleč, s tako silo prileti iz njega. Če se otrok preveč naje ali preveč hlastno požira in poje zraven preveč zraka, potem odvečno mleko polije oziroma polije malo s kupčkom, ki pride ven. Polivanje je normalno (otrok lahko polije tudi večjo količino mleka, ni nujno da se mu samo pocedi iz ust), bruhanje v loku pa je nemogoče zgrešiti in je bolezensko. Pomeni, da ima v želodčku ali višje neke vrste "oviro", ki preprečuje mleku nadaljevanje poti po prebavilih. Ponavadi so take stvari prirojene. Sem videla na lastne oči kako to izgleda in je grozno!!! Hvalabogu naš miško še poliva ne kaj dosti kljub nepodrtim kupčkom...

(odgovor članu massylou)
Neposredna povezava do sporočila: 5
21.7.2008 20:54:21   
ribica.
Ne skrbi, to je verjetno zaradi podiranja kupčka, oz potreba po podiranju kpčka. Poskušajta ga podreti med obrokom, pa boš vidla da ti ne bo več metal ven. Meni je naša mala metala ven do metra daleč, da je letelo preko mene. Po nasvetu patronažne sva začeli s odranje kupčka kot sem rekla, in je blo potem vse dobro. Ker drugače pa polivala sploh ni in je bilo tudi meni malo čudno.

vso srečo!

(odgovor članu Alči)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   [Brisano sporočilo]
21.7.2008 23:37:10   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ribica.)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
22.7.2008 8:50:03   
zalenka
tudi mi smo bili veliki polivalci. no tudi jaz sem probala žlico ali dve politi na plenico - samo pri nas je bilo ravno obratno in je res bilo tisto kar je moja mala polila ogromno, včasih verjetno blizu vsemu. ker niti ni imela dobrega sesalnega refleksa smo se v prvem mesecu kar dosti presekirali zaradi nepridobivanja na teži. pri 1m pa pristali zaradi bruhanja sesirjenega mleka v loku v pediatrični, kjer so potem opravili tudi vse preiskave (niso prijetne) in diagnoza je bil refluks. ukrepi? to kar so uporabnice že napisale. dvignjeno vzglavje - pa ne samo tako malo, pač pa kr konkretno. v brošuri, ki jo dobiš in v pediatrični imajo dvignjeno za 30° - to izgleda skoraj tako kot bi otrok spal na letalnici user posted image . podiranje kupčka tudi med obrokom. pri tem je pri nas bilo najbolj narobe če si jo kaj tapkal. samo dvignit in počakat. včasih ga je podrla orng šele po 10minutah. in pa 30 minut po dojenju v pokončnem položaju. ampak to je pri nas pustilo kar nekaj posledic - močna ekstenzija - v ped ti nič ne povejo, kako točno mora otroček bit v tej mladosti pokonci. to smo izvedeli šele potem na fizioterapiji, da bi morali takrat drugače nosit pokonci - s  pokrčeno nogico.

da preidem k bistvu. razlika v polivanju, bruhanje in bruhanju v loku je nekako to kar so že ostale napisale.

polivanje je polivanje mleka - takega kot je otrok popil, pomešanega s slino in ni sesirjeno, ker le to želodčni sokovi še niso nič predelali. polivanje se lahko zgodi takoj po obroku, lahko pa tudi do 2 uri po njem. problem polivanaj je v tem, da pri nekaterih dojenčkih mišica zapiralka ni dovolj razvita in se mleko spahne nazaj gor. problemi pri polivanju so lahko različni - od nenapredovanja teže do razjed na želodcu, če se spahuje tudi kislina - kislinski refluks - to smo imeli mi. to je potem povezano tudi s krči in še čim.

bruhanje je kadar pride nazaj že sesirjeno mleko.

bruhanje v luku, lahko tudi polivanje v loku pa kadar je to ako močno, da dejansko odnese meter ali več daleč.

meni je mala v ped enkrat bruhnila v loku, ko sem jo dvignila in je odneslo v sestro, ki je stala več kot meter zadaj.

da se je to začelo kasneje je možno iz več razlogov pomoje. lahko je da se preveč naje ali pa preveč na hitro in pogoltne veliko zraka, ne podre dobro kupčka in zato polije. lahko aptudi ker sedaj že poje malo večje količine kot prvi teden in je lahko pač slabo razvita mišica zapiralka.

mi smo našo zbujali tudi ponoči, ker ni pridobivala na teži. na 3 ure dan in noč do 1,5 meseca, ker se tudi čez dan ni zbudila tudi po 6 ur za jest. eni so pač veliki veliki zaspančki. ped je rekla da do 1 meseca otrok ni nujno da se bo zbudil za jest in če ne napreduje ga je dobro zbujat. Potem se je sama začela zbujat. od 2,5 mesecev pa spi celo noč.

polivanje je zoprno, kakorkoli ga vzameš. mi smo bili kljub slinčku, ki je pri taki količini bil bolj samo za okras user posted image , preoblečeni tudi po 5x na dan. dojili sva se sede, da je mala bila nekoliko dvignjena. ponavadi pa iskreno povedano ni pomagalo nič - pač je morala prerast to in ko sva se nehali dojit ker se je mala sama odstavila pri 3m, smo začeli za antirefluksnim mlekom (aptamil AR, najprej smo imeli novalac AR pa ni bilo bolje, ker pri njemu se gosti v želodčku, aptamil pa otrok že gostega popije) in so se težave zelo zelo omilile, nato pri 6m ko smo začeli z gh pa je bilo sploh ok. sedaj lahko celo popije samo tekočino in ne polije več (od nekje 8m naprej)

sem napisala celo klobaso, upam da boš našla kak pameten odgovor, čeprav je tako, da je najbolje da se ravnaš po svojem občutku, ker si ti 24h/dan z njo in veš najbolje kako in kaj.

vse naj naj

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 8
22.7.2008 13:47:23   
bastian111
Lahk ti samo toliko povem ,da če že res bruha v loku je potrebno iti k pediatru.Moja svakinja je imela podoben problem in je menjala mleko ,šla je na Aptamil AR ki je zelo gost in polivanje se je ustavilo.

(odgovor članu zalenka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
22.7.2008 14:28:01   
Alči
Hvala vsem za odg. Očitno ne gre za bruhanje v loku ampak bolj za polivanje. Je pa verjetno prišlo do tega zato ker je preveč hlastal mleko, običajno pa je zelo počasi. Zdaj me je pa strah da se bo to zgodilo še večkrat, tako da vmes probava podirat kupček in na koncu, včasih sicer malo pride mleka še nazaj ampak res malo. Je pa to podiranje kupčka prava umetenost pri nas. Ne veva z možem ali naj ga narahlo zibava v pokončnem položaju, rahlo trepljava po ritki, med lopaticami, samo gladiva al kaj...vsakič drugače pa še to traja lahko tut več ko pol ure, tako da sva oba že čist utrujena od nošenja tamalgauser posted image . Upam da bova pogruntala taprav "končni prijem" za kupčkeuser posted image
kako pa pri vas najbolj zaleže?

(odgovor članu bastian111)
Neposredna povezava do sporočila: 10
22.7.2008 18:10:27   
Kaja08
Naš je kar precej polival, potem sva pa začela s podiranjem kupčkov tudi med obrokom in je veliko boljše. Sicer ima še kdaj pa kdaj momente in ornk polije, ampak ni panike. kupčke pa podiramo tako, da ga dava čez ramo in trepljava po hrbtu. Zna biti pa včasih zelo boleče za križ, ker ne rigne vedno takoj...

(odgovor članu Alči)
Neposredna povezava do sporočila: 11
23.7.2008 0:52:05   
ribica.
Mislim, da si si že sama odgovorila na svoje vprašanje - bruhanje oz. polivanje se pri vas dogaja zaradi nepodiranja kupčkov. Poskusi tako, da si daš otroka res kar konkretno preko rame, tako da boš čutila, da ti njegov želodček pride nekje skoraj do rame. Pri nas je to delovalo. Vem pa da je težko, sploh ko še nisi navajen in se ti zdi da ti bo padel. ptem ga narahlo trepljaj po ritki, ali božaj po hrbtu. Je pa res da zna trajati, preden pogruntaš kateri prijem deluje.

(odgovor članu Alči)
Neposredna povezava do sporočila: 12
2.8.2008 22:56:43   
Aurea
Pri nas je proti bruhanju pomagalo dvignjeno vzglavje posteljice (30 stopinj) ter bolj redno podiranje kupčka.

(odgovor članu ribica.)
Neposredna povezava do sporočila: 13
2.8.2008 23:03:56   
*NikoLina*
sem brala, da če po 30 minutah ne podre kupčka ga tudi ne bo, ker ga je verjetno že vmes med hranjenjem...mi ga podiramo tako, da jo damo visoko na rame...včasih pa sem jo držala na trebuščku in ga je podrla...

(odgovor članu Alči)
Neposredna povezava do sporočila: 14
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?