Paštetka
|
IZVIRNO SPOROČILO: blaža IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka IZVIRNO SPOROČILO: Tutan IZVIRNO SPOROČILO: Najaa Ne Brbs, če prejemaš nadomestilo, še ne bo spremembe. Takoj po prenehanju prejemanja nadomestila moraš javit spremembo v 8 dneh na CSD in ti na novo naredijo odločbo. Upošteva se trenutno stanje, ko si brez prihodkov. Za vrtec nisem sigurna sam med letom se ne da spreminjat. Vsaj mislim tako. Če podjetje ne izplačuje plač pa nimaš kaj... tega CSD ne upošteva. Žal. No, tole mi je ena veleumna slovenska cvetka. Če podjetje ne izplačuje plač - kaj narediš? A moraš hodit v službo dokler ne gre recimo v stečaj? Če ostaneš doma, ti podjetje lahko da iz krivdnih razlogov odpoved, ostaneš brez nadomestila na zavodu. A greš tja, pa prosiš, da te odpustijo al kako? Če sta oba zaposlena v tem podjetju, naredita kaj? Živita 2,3,4 mesece z 0? Plačujeta enak vrtec? Kako če nimata dohodkov, sploh? v primeru, da mi podjetje ne da plače se grem še isti mesec zmenit z delodajalcem. Naj mi da odpoved iz poslovnih razlogov (v tem primeru se lahko prijaviš na zavod takoj in prejemaš nadomestilo, vložiš novo vlogo za vrtec, OD). V primeru, da ti da delodajalec odpoved iz poslovnih razlogov, ti sicer pripada še odpravnina. Tukaj bi sicer probala to iztržiti kar mi pripada od delodajalca, če pa ne gre, ko veš, da je itak v K***+, pa raje pozabim tisto odpravnino, samo, da se lahko prijavim na zavod in čim prej poiščem kakršnokoli drugo službo. POtem pa imaš čas iskati boljšo službo. Ne vem...jaz enostavno ne razumem folk, ko ve, da bo šla firma zu grunt, da ne dobi po par mesecev plač, pa še vedno visi na tisti firmi. Ne razumem od česa živi ta folk? tole zgoraj odebeljeno... v tem primeru dam raje jaz izredno odpoved delodajalcu, ker ne izpolnjuje pogodbe o zaposlitvi. Imaš več fint, kako priti do nadomestila...samo čakati ne smeš, da se kaj zgodi samo od sebe. saj včasih se, samo to je manjša verjetnost, kot to, da bom jaz v petek dobila 11 milijonov na Jackpotu. Še ena finta, kako do nadomestila... (seveda, morata biti obe strani za). Pogodbo o zaposlitvi lahko spremenita kadarkoli, če se obe stranki strinjata. Če imaš npr. PZ za nedoločen čas, se zmeniš z delodajalcem, da skleneta novo in sicer za čas, do konca meseca. Ko ti pogodba preteče, ti enostavno preteče in se prijaviš na zavod. Nobena od obeh strank ni na izgubi. Tako ne rabite živeti v agoniji, kdaj bo šla firma v stečaj, da se lahko prijaviš na zavodu.. Tri mesece moraš počakat, da ti ne da plače, da lahko daš tako odpoved sama,.. preverjeno, poglej malo zakon,.. blaža, če še malo dopolnim tvoj odgovor, ker imam glih malo časa Kopirano: (1) Delavec lahko v osmih dneh po tem, ko predhodno pisno opomni delodajalca na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvesti inšpektorja za delo, izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če: – mu delodajalec več kot dva meseca ni zagotavljal dela in mu tudi ni izplačal zakonsko določenega nadomestila plače, – mu ni bilo omogočeno opravljanje dela zaradi odločbe pristojne inšpekcije o prepovedi opravljanja delovnega procesa ali prepovedi uporabe sredstev za delo dalj kot 30 dni in mu delodajalec ni plačal zakonsko določenega nadomestila plače, – mu je delodajalec vsaj dva meseca izplačeval bistveno zmanjšano plačilo za delo, – mu delodajalec trikrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plačila za delo ob zakonsko oziroma pogodbeno dogovorjenem roku, (to pomeni, če mu delodajalec ni dal plače na datum, ki ga imata v pogodbi o zaposlitvi - torej je zamudil z izplačilom plače oz. jo je dal kasneje kot je v PoZ.) – delodajalec ni zagotavljal varnosti in zdravja delavcev pri delu in je delavec od delodajalca predhodno zahteval odpravo grozeče neposredne in neizogibne nevarnosti za življenje ali zdravje, – ga je delodajalec žalil ali se nasilno vedel do njega ali če kljub njegovim opozorilom ni preprečil takega ravnanja s strani drugih delavcev, – mu delodajalec ni zagotavljal enake obravnave glede na spol, – delodajalec ni zagotovil varstva pred spolnim nadlegovanjem v skladu s 45. členom tega zakona. (2) Delavec je v primeru odpovedi zaradi ravnanj iz prejšnjega odstavka upravičen do odpravnine, določene za primer redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, in do odškodnine najmanj v višini izgubljenega plačila za čas odpovednega roka. Ponavadi preden gre firma zu grunt so sledeče faze pri delodajalcu: najprej preneha delodajalec plačevati prispevke, potem zamuja z izplačili plač, potem ne plačuje pogodbeno dogovorjene zneske in šele naslednja faza je neizplačevanje plač delavcem. Torej: delavec ima v večini primerov, ko gre firma k vragu že dosti prej pogoje da da izredno odpoved, kot pa da čaka, da mu delodajalec ne da 3 zaporedne plače. Recimo: alarm pri delavcu bi se moral prižgati pri fazi neplačanih prispevkov, ki je hkrati že razlog za izredno odpoved
< Sporočilo je popravil Paštetka -- 7.11.2012 9:20:25 >
|