Anonimen
|
Hvala za tvoj odgovor, večino stvari sem že domnevala, zato sem pa postavljala taka vprašanja. Vseeno bi se pa rada 100% prepričala, kaj se lahko zdaj zgodi.. Nisem prvič v tej situaciji in vsakokrat je malo drugače, odvisno od delodajalca in trajanja zaposlitve + zakoni, ki se spreminjajo... Zato sem včeraj cel dan porabila za pridobivanje informacij (ne samo zase, pač pa tudi za sodelavce). -Bolniško sem do zdaj dobila vedno nakazano s strani firme na TRR, ne pa od zavoda. Pojma nimam, kje so to da uredit. :S Poskusila bom kontaktirat zavod in jim sporočit, kaj se dogaja. -Potne stroške in malico so sodelavcem ukinili, se pravi da jih niso dobili izplačanih, samo neto plače, brez vseh dodatkov, potnih in malice. Nič od tega ni bilo organizirano s strani službe, ampak smo dobivali nakazano na TRR, istočasno s plačo, vendar prikazano ločeno. -Kot nosečnica sem pa zaščitena, mi ne smejo dati odpovedi, tudi v primeru stečaja, razen če se s tem strinja delovni inšpektor. Toliko sem včeraj uspela ugotovit. (115. člen (starši) (1) Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter ves čas, ko doji otroka, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela. (2) Delavcem v času iz prejšnjega odstavka ne more prenehati delovno razmerje zaradi odpovedi delodajalca. Če delodajalec ob izreku odpovedi ne ve za nosečnost delavke, velja posebno pravno varstvo pred odpovedjo, če delavka takoj oziroma v primeru ovir, ki niso nastale po njeni krivdi, takoj po prenehanju le-teh obvesti delodajalca o svoji nosečnosti, kar dokazuje s predložitvijo zdravniškega potrdila. (3) Ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena delodajalec lahko odpove pogodbo o zaposlitvi in delavcu lahko preneha delovno razmerje, po predhodnem soglasju inšpektorja za delo, če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi uvedbe postopka za prenehanje delodajalca.) - Potemtakem mi pripada v primeru odpovedi del. razmerja (če se del. inšpektor strinja), tudi odpravnina in sorazmerni delež regresa. Vse neizplačane terjatve bomo pa delavci morali prijavit v stečajno maso. O tem se moram še pozanimat podrobneje. Po včerajšnjem sestanku predvidevam, da bomo to naredili skupaj vsi zaposleni iz našega kolektiva, ker imamo več možnosti da se naše terjatve tudi poplačajo. (Terjatev mora upnik prijaviti stečajnemu senatu v roku treh mesecev od objave oklica o začetku stečajnega postopka na spletnih straneh AJPES. Prijava terjatve je za upnika nujna, saj v nasprotnem primeru upnik, ki svoje terjatve v stečajni postopek ni prijavil, ne pride niti do sorazmernega poplačila iz stečajne mase (njegova terjatev do dolžnika ugasne, kar pomeni, da sploh ne pride do poplačila). V kolikor mi ne bodo nič dolžni, nimam kaj prijavljat.. - Za izredno odpoved sem se tudi pozanimala, lahko jo podaš, če več kot 2 meseca ne dobiš plače, kljub opozorilom itd... ne bom zdaj šla v detajle, ker je to manj verjetno. Pravzaprav predvidevam, da želijo zaenkrat poslovati naprej, čeprav so uvedli stečajni postopek (kar ne pomeni, da firma preneha eksistrirat takoj - ti postopki se vlečejo), ker bi radi iztržili kolikor se še da. Če ima katera še kaj za dodat, tudi svoje izkušnje - take, ki ste kaj podobnega že prestale.. bom vesela. :D LP
|