Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: conrad Nikjer v Sloveniji ne more odpreti nov račun. Ne bo držalo. POVSOD v Sloveniji IN v tujini lahko kadarkoli in pri katerikoli banki odpre nov TRR, vendar ji ga bodo v roku enega mesecu prav tako zablokirali (za tujino nisem prepričana, ampak v EU verjetno velja enako). Ampak banka je DOLŽNA odpreti TRR. Zato banke pač obstajajo. Verjemi - preverjeno iz prve roke. Sem na istem. V kratkem bo dobila zaposlitev in plačo cca 150 tisoč, pa me zanima, koliko ji bodo trgali? A od minimalne plače (okrog 90 tisoč) naprej, ali od zajamčene plače (54 tisoč). Odvisno, komu je dolžna. Načeloma pa bo 89.000 SIT dobila izplačano, ostalega pa ne. Predvsem me pa zanima, lai je možno pri delodajalcih urediti tako, da njeno plačo nakažejo na moj transakcijski račun? Če se delodajalec striktno drži zakona, potem to ni mogoče. Moj bivši delodajalec pa se je zakonu izognil na veliko bolj simpatičen način, ki je popolnoma zakonit, vendar redkokdo ve zanj. Po zakonu je edina delodajalčeva dolžnost, da delavcu izplača plačo in mu da plačilno listo. Na kakšen način pa plačo izplača, pa nikjer ne piše. Vsi se poslužujejo izplačila na TRR, ker je enostavnejše, preglednejše, velikokrat tudi cenejše in zaradi DURS-a bolj varno, ampak je pa popolnoma zakonito, da ti plačo izplača tudi v gotovini. Moraš biti seveda redno zaposlen (to je pogoj). Delavec je s tem sicer delno oškodovan npr. pri kreditih (nekatere banke zahtevajo prilive na TRR pri njih, ne samo plačilne liste), ampak v tvojem oz. njenem primeru je tale varianta zelo sprejemljiva. Ravno na podlagi tega sem bila jaz lahko redno zaposlena za polni delovni čas in za nedoločen čas, imela pa sem blokiran TRR in sem kljub temu dobila na roke zakonito plačo skoraj 1000 eurov. Pogoj za to pa je seveda, da ima samo blokiran TRR. Po določenem času zaposlitve tudi delodajalec prejme od DURS-a upravno-izplačilno prepoved na tvojo plačo. Takrat ti pa tudi na roke ne sme izplačati. Ampak to nekaj časa traja. Če ne, je možno pri delodajalcih urediti tako, da plačo nakazujejo na račun v tujino (recimo Hrvaško ali Italijo)? Hrvaška ni v EU, zato bi znalo bit bolj problematično, ampak z Italijo pa ne bi smelo biti problemov. Vsak državljan si lahko odpre TRR točno tam, kjer želi. In če meni npr. ustreza imeti matično banko v Zagrebu - ja kdo, je*enti, mi pa to lahko prepreči? Lahko, da je kje kakšen "catch" pri proviziji pri nakazovanju v tujino (da bi jo delodajalec odštel od tvoje plače, ampak dvomim - prej tako, da ti kar lepo njemu plačaš), se mi pa niti sanja ne, kje bi to on potem prikazal v svojem računovodstvu - pod kakšne stroške? Marsikaj se da, če se hoče... lukenj v zakonih je nešteto... in kar ni kaznivo, je legalno... saj tukaj ne debatiramo o morali, kajne?
|