Lilita
|
Brez zamere, sicer se delno strinjam, poraja pa se mi tudi naslednje: Sem IZVIRNO SPOROČILO: bomboncek1 - poudarjajo, da je materino mleko najprimernejša hrana za dojenčka. Poudarjam MATERINO. Torej materino mleko, ne ŽENSKO mleko. Poudarjajo tudi, da je mleko "sprogramirano" na potrebe dojenega otroka in prilagojeno s hranilnimi vrednostmi točno temu dojenčku. To pomeni, da je MATERINO mleko namenjeno LASTNEMU otroku. Torej: zdi se mi, da kravje mleko najboljša hrana za teleta, morda je celo sprogramirano za določeno tele (npr. Šekino in ne za Liskino tele). Dejansko pa de facto ima mleko žensk značilnosti in lastnosti, ki se zelo razlikujejo od kravjega mleka (zlasti v zastopanosti določenih beljakovin, encimov, ki jih človeško telo nima, niti ne more razgraditi), zato ga novorojenčkom do 4 mesecev naj ne bi dajali (nevarnost okvare trebušne slinavke, diabetesa). Seveda, kot hrana je lahko dobro tudi za nekega drugega dojenčka, ampak kot hrana je tudi adaptirano mleko. Torej - v tem primeru je isto dobro žensko ali adaptirano. Prilagojena mleka se res skušajo približati materinemu mleku ... ampak se lahko zgolj približajo. Protitelesa, ki so v materinem mleku se v mleku druge mame lahko ne nahajajo. Ravno tako razmerje maščob, beljakovin in ostalih hranilnih snovi, da bi zdaj lahko rekli, da je prednost ženskega mleka (torej ne od mame) pred adaptiranim. Protitelesa so lahko vseeno plus - zame, no. Torej, jaz se za tako stvar - pod predpostavko, da imam možnost otroka hranit z adaptiranim mlekom - ne bi nikoli odločila za dojenje pri drugi ženski. Malo tudi zaradi lastnega občutka, mislim, da mi ne bi bilo všeč gledat svojega otroka na prsih druge ženske. Poudarjam - krizne razmere (vojna, lakota, pomanjkanje) izključene. V tem primeru bi naredila vse, da bi otrok preživel. No, meni se zdi dojenje vsekakor boljša opcija kot adaptirano. Je pa tu potem ta čustven moment, vez z otrokom, kjer odpovem in ne nočem ga dati drugi mamici dojit. Načeloma pa niti dojenje ni nujno najboljša opcija za otroka. Ampak se s tem skorajda nihče ne ukvarja. Ker ob vseh plusih in minusih dojenja ali dodajanja velja, da je mleko toliko zdravo za otroka, kolikor je zdrava ženska/krava. Ker če jaz pri 60 kg zaužijem 10g škodljive snovi (ampak je teh bistveno več: pesticidi, e-ji, ipd.) in otrok preko mleka dobi le 30%, torej 3 g, je zanj to bolj obremenjujoče kot zame v razmerju na kilogram telesne teže (recimo, da ima 6 kg). Zato je tudi odsvetovan alkohol med dojenjem, pa seveda tudi bolj ali manj vsa zdravila. Ker smo ljudje na prehrambeni lestvici višje od krav, bi morda v nekaterih primerih (zelo onesnaženo okolje, malo sveže naravno pridelane hrane), vendarle bilo bolj smotrno hranjenje s kravjim mlekom. Skratka toliko smo zafurali naravo in s tem sami sebe, da je težko, da bi bil volk sit in koza cela, če pa ju še komaj ločimo. :) Oziroma, kot je rekel naš profesor: če bi ljudem dali zdaj za jesti samo neoporečno hrano in jih prestavili v najbolj neoporečno okolje, bi jih 90 % itak crnilo, ker ne bi prenesli. Poznam pa veliko primerov mamic, ki so imele mleka za izvoz in so si ga izčrpale in ga dajale drugim mamicam, prav posebej en primer, ki si je črpala mleko za sosedovo deklico, ker je bila bolehen otrok. Pa žal ni pomagalo nič. Ne vem, no, meni se tuje žensko mleko ne zdi zdravilo. Je pač hrana, ampak to je tudi aptamil.
|