ZARA
|
Atopični dermatitis je kronično, srbeče vnetje gornjih kožnih plasti. Je alergijskega značaja. Pojavi se največkrat že pri dojenčkih. Kot prvi znak se pokaže srbeč izpuščaj na licih. V naslednji stopnji so prizadeti pregibi rok in nog, pri hujših oblikah tudi trup. Vzroki Razlog za atopični dermatitis je podedovana kožna preobčutljivost. Delovanje imunskega sestava je moteno. Izrazito je povišana tvorba IgE- protiteles. Povzročitelj bolezenskega izbruha so različni alergeni, kot so živila, sredstva za umivanje in nego, pelod, pršice ali živalska dlaka. Pomembno je tudi posameznikovo psihično stanje. Strah in stres sproščata prenašalec vnetja (histamin), ki vnetje in srbenje še stopnjuje, hkrati pa oslabita kožno obrambo proti bakterijam, virusom in glivicam. Simptomi V otroštvu in v šolski starosti se atopični dermatitis pojavi predvsem na licih in na koži v sklepnih pregibih velikih sklepov, kot so komolci, kolena, zapestja in gležnji, vendar tudi na vratu in tilniku. Ob kožnih rdečinah se pojavijo majhne na otip hrapave izbokline (bunčice). Otroke moti predvsem močno srbenje, zato si kožo ponekod popolnoma spraskajo. Posledica so okužbe in vlažna vnetja, obložena s krastami. Na sklepnih pregibih je koža večinoma zadebeljena in kaže grobe kožne gube. Pojavljanje Število otrok z atopičnim dermatitisom stalno narašča. Trenutno ga ima približno petnajst odstotkov vseh otrok. V severozahodni Evropi in v Ameriki je nekoliko pogostnejši kot v sredozemskih državah. Pri številnih posameznikih ostane celo po puberteti, pri nekaterih pa se sčasoma preseli s kože na dihalne poti in se namesto njega razvijeta seneni nahod ali astma. Povzročitelji - alergeni Možni povzročitelji pri majhnih otrocih in dojenčkih so pršice, pelod, plesni, živalska dlaka in volnena oblačila, najpogostnejše alergene pa vsebuje hrana, denimo kravje mleko in mlečni izdelki, kokošja jajca, ribe in lupinarji, orehi, arašidi, soja, stročnice, svež kvas, svinjsko meso, zelena, začimbe, citrusi, pšenica in izdelki iz pšenične moke, čokolada, jagode, paradižnik, špinača, kislo zelje, nova uvožena živila in še marsikaj. Avtor: Vida Kuhar Kovačič, mag.farm.Datum: junij 2003
_____________________________
This will take some time depending on your operating sistem and hardware. (plačano oglasno sporočilo).
|