|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   antibiotik in sončenje
12.7.2007 22:44:41   
ona
če pijem ospen,sem nekje na sredini jemanja tanlet,a se lahko sončim na morju al znajo bit kakšne posledice?
Počutje je pa okuser posted image

< Sporočilo je popravil bonnie_ -- 13.7.2007 8:05:18 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Neki me zanima?
12.7.2007 22:46:05   
Anonimen
Zakaj pa ne? user posted image

(odgovor članu ona)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
12.7.2007 22:48:08   
Anonimen
Ob jemanju antibiotika ni priporočljivo se sončiti. Povsod piše, na vseh navodilih ob uporabi. Ker smo še posebej občutljivi, sploh na kožo.
Jaz mam še zdej prepovedano, da se sončim, čeprav ne jemljem več antibiotikov. Sem pa po operaciji in tud koža moja je zelo svetle poti.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
12.7.2007 22:48:30   
ona
Ma kaj jaz vem,nekaj me je mama plašila,da kaj sem nora,da grem na morje,če pijem ospen!
Sej meni je tudi smešno,zato sem vprašalauser posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
12.7.2007 23:03:45   
Olivija
men se zdi, da so možni kakšni pigmentni fleki, ki sicer potem verjetno izginejo.

(odgovor članu ona)
Neposredna povezava do sporočila: 5
12.7.2007 23:04:25   
taška30
Najprej en zelo koristen nasvet za vsakogar in za vsako priložnost: preberite navodila. Tisti listek v škatlici ni tam čist brezveze, ampak na njem piše vse, kar je pomembnega za pacienta.
No, ker sem pa farmacevtka in še nisem slišala, da se ob Ospenu ne bi smelo sončit, me je pa poklicna radovednost gnala, da sem šla prebrat navodila (na netu). Izpostavljanje soncu ni nikjer omenjeno, tako da ni razloga da se ne bi smela sončit.
So pa nekatera zdravila res takšna, da povzročajo fotosenzitivnost, vendar ne Ospen.

Sem pa pri Ospenu prebrala en drug zanimiv stavek: Ospen lahko ob sočasnem jemanju zmanjša zanesljivost kontracepcijskih tablet.user posted image

(odgovor članu ona)
Neposredna povezava do sporočila: 6
12.7.2007 23:11:02   
Anonimen
Glede na to, da pri Nolicinu jasno piše glede tega, sem sklepala, da je to pri vsakem antibiotiku. Sem pa nekaj našla za vse, ki jemljete kakršnakoli zdravila:

user posted image
Zdravila in sončenjePrihajajo poletni meseci in z njimi (upamo) obilica sončnih dni. Ljudje smo se v preteklih letih začeli zavedati nevarnosti, ki jih prinese pretirano izpostavljanje sončnim žarkom. Bolj ali manj nam uspeva, izogniti se škodljivim učinkom, saj se primerno oblečemo, uporabimo zaščitno kremo, si nadenemo sončna očala ter navsezadnje načrtujemo dejavnosti na prostem ob primernem času. Toda redko pomislimo, da lahko tudi določena zdravila povečajo škodljivost sončnih žarkov.
Takšna zdravila so nekateri:
  • antibiotiki (tetraciklini: Clinofug, Vibramycin) in kemoterapevtiki (kinoloni: Abaktal, Ciprinol, Ciprobay; Ciprum, Bactiflox, Nolicin in sulfonamidi: Primotren),
  • antidiabetiki: Daonil, Euglucon, Glibenklamid, Diaprel, Glurenorm, Amaryl, Antidiab, Glucotrol Xl, Novonorm, Diabenase,
  • antiaritmiki: Cordarone, Amiokordin,
  • diuretiki: Moduretic, Tertensif, Rawel SR
  • zdravila za sistemsko zdravljenje aken: Roaccutane,
  • protivnetna zdravila: Naklofen, Olfen, Voltaren, Movalis, Meloxan, Nalgesin, Naprosyn, Erazon,
  • antiepileptiki: Phenobarbiton, Phemiton,
  • psihofarmaki: Amyzol, Sinequan, Anafranil, Ladiomil, Lyogen, Moditen, Haldol, Nozinan, Prazine,
  • citostatiki: Flucinom, Methotrexat, Myleran ter
  • različni dermatiki: Fenistil, Synopen, Rozamet, Dermazin .

Če je bolnik obenem izpostavljen sončnim žarkom, povzročijo fotosenzibilizacijo oziroma preobčutljivost kože. To pomeni povečano dovzetnost kože za škodljivost sončnih žarkov. Le-ta se kaže kot pojavi blagih do hudih srbečih izpuščajev, ki so v različnem obsegu razširjeni po določenem delu ali kar po celem telesu. Pretvorijo se lahko v mehurje in/ali zadebeljene lehe, ki se začnejo luščiti.
V primeru, da jemljete katero od teh zdravil, vam odsvetujemo paniko. Preobčutljivost za zdravilo se ne pojavi vedno. Incidenca fotosenzitivnostnih reakcij je lahko tako nizka, da je v kliničnih raziskavah zdravila ne zaznajo in se pokaže šele v marketinški fazi razvoja. V bistvu gre torej za enega od več možnih neželenih učinkov zdravila. V nasprotju z večino drugih neželenih učinkov pa imamo tukaj res možnost vplivati na verjetnost pojava.
Če torej jemljete katero od omenjenih zdravil, vam svetujemo, da:
  • nosite svetlo obleko z dolgimi rokavi, pokrivala in sončna očala,
  • zaščitno kremo nanesite pol ure prej, preden greste na sonce,
  • izogibajte se sončenju med 10. in 16. uro, ko so sončni žarki najmočnejši.

Fotodermatoze se lahko pojavijo tudi ob sončenju in uživanju večjih količin zeliščnih pripravkov, ki vsebujejo šentjanževko (Deprim), peteršilj, zeleno, koromač. Navsezadnje jih lahko povzročijo tudi nekateri kozmetični pripravki. Pri ženskah, ki imajo izrazito občutljivo kožo, lahko dolgotrajno jemanje peroralnih kontraceptivov oz. zdravil za hormonsko nadomestno terapijo povzroči pigmentacijo obraza; prav tako se lahko pojavi pigmentacija med nosečnostjo (kloazmo). Izpostavljenost močni sončni svetlobi pospeši nastanek pigmentnih formacij, zato tudi v tem primeru svetujemo previdnost.
Še posebno ob jemanju novega zdravila se seznanite tudi s tem, ali se je treba izogibati soncu. V lekarni smo vam vedno pripravljeni priskočiti na pomoč s strokovnimi informacijami o pravilni in varni uporabi vašega zdravila.

(odgovor članu taška30)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
12.7.2007 23:17:52   
ona
Oj,hvalaa za tako izčrpne informacije in bi prosila moderatorje da to temo mogoče prestavijo na kakšen drug forum,da se ne bi zbrisala,samo naslov mi popravite,da se bo vedelo zakaj se greuser posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
12.7.2007 23:20:52   
Anonimen
Bom rekla moderatorkam..

(odgovor članu ona)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Najtežje stvari v materinstvu
To so resnične in prav nič olepšane izpovedi novopečenih mam. Občutek krivde, nenehna utrujenost in težave z dojenjem. D...
Odlog vpisa v prvi razred - da ali ne?
V zadnjih letih se starši in vzgojitelji otrok, ki zaključujejo vrtčevsko obdobje, vse bolj srečujejo z vprašanjem, ali ...
Otroški dodatek v letu 2025: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...

Kajenje med nosečnostjo.
пеперутка16

Zanimajo me izkušnje KADILCEV glede te teme, ali še kadite/ste kadile, ker vem, da nekadilci reagirajo zelo ostro in ne razumejo želje po cigareti.