|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   abeceda in številke-kdaj?
11.1.2012 9:20:34   
Matejusska
Kdaj so vašim malčkom ratale zanimive številke in črke? naša punči je stara 3 leta pa nima nobenega interesa. Saj ne da bi jo zdaj nekaj forsirali ampak zanimivo mi je da je sploh ne zanimajo, recimo ko riše ji napišem njeno ime in preberem črke pa sploh noče slišat, se začne kregat.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: abeceda in številke-kdaj?
11.1.2012 9:37:46   
Petka09
Naša bo aprila stara 3 leta. Nekje pri 20 mesecih so jo zanimale črke in je že prepoznala kombinacijo črk svojega imena oz. jo je vedla na pamet, da je vedla da piše njeno ime. Pa ful je hotela, da večkrat napišem njeno ime ali "mami", "ati", "babi", "dedi".. in je kao "brala".
Potem proti 2,5 letom je to popustilo oz. je več niso baš zanimale in se je začela zanimat za številke. Zelo hitro se je potem naučila štet do deset (tudi po angleško user posted image ). Tako da zdej ful rada šteje. Ima tudi eno knjigico, kjer se spoznavajo številke in not ful šteje tiste predmete narisane itd... Tako da trenutno so številke ful "in", črke pa niti ne več toliko. Oz. niti noče, da bi ji spet kaj napisala itd...

Jaz mislim, da to itak samo od sebe pride oz. itak so otroci "specializirani" vsak za nekaj. Če pač zdej nima interesa za črke ali številke, to ne pomeni, da ji matematika ali slovnica ne bi šla user posted image . Bo pač kasneje to razvila ali pa v šoli...

Recimo naša ful rada pač šteje, riše, barva, igra na inštrumente in poje kao zraven, vtika žebljičke na podlago itd.... Ne igra pa se s punčkami in to NIČ. Ima enega malega dojenčka sicer, ki spi zraven v postelji z njo, pa občasno jo pelje v vozičku... in to je vse. Kakšno previjanje, hranjenje, oblačenje punčk - to je niti najmanj ne zanima. Se rajši z železnico in avtomobilčki igra user posted image . Ok, da ne dolgovezim..... Mislim, da je v vsakem obdobju pač nekaj zanimivo oz. se osredotočijo na nekaj.

Aja, pravljic recimo ne mara poslušat na način, da bi ji jaz brala ven... niti pod razno. Pač gledamo knjigico in na podlagi slik, ki so notri nardim eno kratko pravljico. In to takšno, ki traja kaki 2 minuti, ker daljšega "branja" niti pod razno ne mara user posted image .

(odgovor članu Matejusska)
Neposredna povezava do sporočila: 2
11.1.2012 9:53:30   
Ajra RR
Naša štiriletnica že kaže zanimanje za črke, jih tudi piše in mislim, da bo še pred vstopom v šolo znala brati. Naš 6-letnik, ki je pa zdaj v prvem razredu, pa pred šolo ni kazal nobenega zanimanja in tudi ni znal brati. Se črk uči sedaj v šoli, pa tudi ni nič narobe.
na koncu vsi znajo brati user posted image

Strokovnjaki odgovarjajo, vprašanje jim lahko pošljete tudi anonimno.

http://www.ringaraja.net/Ringarajini-strokovnjaki

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 3
11.1.2012 10:02:15   
uškinamama
Kdaj so vašim malčkom ratale zanimive številke in črke?

V šoli user posted image . Zdaj pri šestih letih je ujel vse male anjštajne , ki so pri dveh , treh letih pisali po nareku user posted image . Pa otroštvo je imel, ja.

Najina Uš : staršem prijazen otrok.

(odgovor članu Ajra RR)
Neposredna povezava do sporočila: 4
11.1.2012 10:14:22   
thaiss
naš skoraj 5. letnik zna samo svoje ime napisat, da bi ga učili pisat/čitat pa ne, ker ga ne zanima oz. zaenkrat ni izrazil želje da bi rad znal.
se podpišem pod ušuser posted image

IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama

Kdaj so vašim malčkom ratale zanimive številke in črke?

V šoli user posted image . Zdaj pri šestih letih je ujel vse male anjštajne , ki so pri dveh , treh letih pisali po nareku user posted image . Pa otroštvo je imel, ja.

najin sonček Matia je posijal 27.2.2007 ob 12:59

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 5
11.1.2012 10:15:08   
Katy78
Naš fantek je star 3 leta in ga črke in številke zelo zanimajo, nikoli ga nismo posebej učili, ker mi je to mimo, ima pa en glasovni telefon, ki preklaplja med številkami in črkami in zgleda, da se je od tam veliko naučil. Ima tudi eno knjigo, besednjak ali nekaj takega, ki ima tudi stran z abecedo in številkami in je popolnoma nor nanjo in jih morava vsak dan gledat. Ko gleda črke, pokaže in pove skoraj vse črke pravilno, pri kakšnih 3 ali 4 se včasih zmoti, včasih pa tudi ne. Isto številke, če jih kaže v knjigi, jih pove pravilno od 1-9, edino pri 10 mu ni še jasno, on reče 1 in 0. Če pa šteje brez knjige, pa pravilno prešteje do 5, potem je pa že 8, 9. 

Saj tukaj ne gre, da bi otroka v nekaj silil in delal iz njega ajnštajna, ampak če pokaže zanimanje in kaže na črke in številke ter sprašuje, kaj to je, mu bom pa menda ja povedala. Drugače pa je pri nas isto kot pri Petki - knjigic ne beremo, ampak izbereva take z lepimi ilustracijami in potem mu pravljico skrajšam in povem s svojimi besedami - to ima ful rad, da bi pa prav brala, pa ne mara. Prav tako ne mara risat in ga tudi ne silim, mu pa ponudim na vsake toliko časa, rad pa ima bagerje in potem naklada in razklada, vlake ipd.

< Sporočilo je popravil Katy78 -- 11.1.2012 10:16:52 >

Neposredna povezava do sporočila: 6
11.1.2012 10:21:43   
Hope2
Naš je 3 leta in še kak mesec star.  Črke ga ne zanimajo, me ne vpraša in mu zato niti ne kažem, kaj šele razlagam. Ima nekaj knjigic s črkami in puzzle, pa ga ne ganejo.
Številke pa pozna. Tu je zanimivo, da v angleščini zna lepo preštet do 10 (razen 3 in 7 pove v slovenščini, ker mu zveni istouser posted image ), medtem ko v slovenščini samo do 5, pa še to mu dela kdaj težave. Spet posledica angleškega vrtca, mi ga pa doma ne obremenjujemo. Preštejeva kolk ima avtov, bombonov..., ampak je zdaj raje v angleščini šteje. KO vidi kako besedo, ne vpraša katera črka je, ampak šteje črke, tu ga ne popravljam in ne razlagam, ne, to pa je črka G, A..... Ob priliki se bo tudi to naučil. Pri 3 letih pa res ne rabi vedetuser posted image

Knjige pa tudi mi še listamo in govorimo svoje hitre zgodbice, ker njegova koncentracija ob branju je na nuli, ker je stalno, kaj to, kaj ono, mami glej to..... Zadnje čase pa najraje zvečer zlaga knjige puzzle

Drugače pa ga zanimajo samo avtiuser posted image in jih vozaka cele dneve gor dol, zlaga v vrsto tako in drugače, zlag v garažo pa nazj v vrstouser posted image , pa bicikel. Pač kdor nima v glavi ima v petah pravijouser posted image user posted image , zvozu bicikel brez koleščkov pred 3 RD, črke, ma kje, kaj to jeuser posted image user posted image

< Sporočilo je popravil Hope2 -- 11.1.2012 10:28:42 >

Neposredna povezava do sporočila: 7
11.1.2012 10:34:21   
*bubi*
IZVIRNO SPOROČILO: Matejusska

naša punči je stara 3 leta pa nima nobenega interesa.

Kakšen interes okoli tega pa bi ti rada? Da zapisuje črke/številke? moja jih tudi ne, pa kaj. Jaz je ne mislim tega učit.
Tudi starejšega sem pustila pri miru, pa je med 4. in 5. letom sam pokazal interes in začel pisati. 

Z branjem knjig daš otroku veliko več kot si misliš...

Aja, abecedo pa je znala mlajša že pri dobrih dveh letih zapet ob tistem FP polžku. Samo to je za njo pač pesmica, na splošno rada in veliko poje.
Številke tudi pozna, zna preštet stvari.... za zapisovanje pa ne vidim nobene potrebe. Najprej prepoznavanje, potem zapisovanje.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pa smo kompletni... No, odvisno, kaj je komplet :)

Neposredna povezava do sporočila: 8
11.1.2012 10:48:13   
josephine27
za številke se je začel zanimati nekje pri 2 letih. naučil se jih je kar mimogrede pri dedku, ki non stop rešuje sudoku on pa rad sedi v njegovem naročju. tako se je naučil štet do deset,kasneje do 20, ko še vedela nisem in mi je na sprehodih bral številke napr. na parkiriščih.

za črke pa okrog 3 roj. dneva
, ker dedek rešuje rad tud križankeuser posted image in ga je začel spraševat katera črka je to...zdaj pozna že večino črk in non stop sprašuje kaj tukaj piše potem pa reče da mi bo on prebral.potem mi prebere črke, ki jih seveda ne zna še povezat v besedo.  najbolj hecen je ko bere svojemu medevedku. pravi mama pojdi stran mu bom že jaz prebraluser posted image

kar pa se pisanja in risanja
tiče pa mu je španska vasuser posted image . nima nobenega interesa, da bi karkoli risal, barval, pisal.še svinčnika skoraj ne zna držat.pa bi raje videla, da bi risal kot se zanimal za črke ampak otroci so različni zato ga ne silim.
po moje je važno, da otroku prisluhneš kaj ga zanima. če ne kaže ojeza črke se jih bo že naučil v šoli. sigurno ga zanima kaj drugega tako, da to izkoristite v svoj plus.

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 9
11.1.2012 11:11:15   
urška
stara je ŠELE tri leta. zakaj bi jo moralo to že zanimat? vse to se bo, če ne prej, naučila v šoli v prvem razredu. zakaj prehitevat?

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 10
11.1.2012 11:11:32   
Star_a
Pri 3 letih je začel. Zdaj se počasi uči abecedo,star je 4,5 let. Zna šteti do 20.računat do 10( seštevanje-odštevanje).Zelo rad tudi piše črke,amu motorika malo nagajauser posted image  .Bo že sčasoma.Dokler hoče naj,ne vem zakaj ne bi user posted image

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 11
11.1.2012 11:15:57   
Brbs
Naš skoraj 5-letnik: ne zanima ga nič, niti mu ne gre v glavo, zna štet do 10
Naša skoraj 3-letnica: enako, zna štet do 5

Že dve prvošolski učiteljici sta mi zagotovili, da je celo bolje, da se vse to nauči v šoli. Najdejo se pa tudi izjeme, ki bodo očitale staršem, da še otroci tega ne znajo pred šolo.

Ampak če bi otroka SAMA kazala interes, pa bi jih učila.

(odgovor članu Star_a)
Neposredna povezava do sporočila: 12
11.1.2012 13:46:21   
november2010
jaz nisem nikoli dajala ekstra poudarka na to, da bi moral poznat črke in številke. se je čisto samoiniciativno začel zanimati sam pri nekje 4-ih letih. Pri petih pozna nekaj črk (recimo da zna prepoznati svoje ime če je kje napisano), pa tudi naša imena... Ima pa zaelo velik interes za številke, te pa pozna vse, prešteje do sto in zelo rad računa, to mu gre nekje do dvajset.. Trenutno se ubada z odštevanjem - mu minus nekako ne gre v račun :)

www.petjenaporoki.si

FB http://www.facebook.com/porocnaglasba

(odgovor članu Brbs)
Neposredna povezava do sporočila: 13
11.1.2012 13:55:13   
Najaa
Ma zdej so vedno bolj napredni otroci, prej jih vse zanima... Jaz nisem nikoli silila hčerke v nič, za vse je sama pokazala interes. Z barvami se je začelo okoli 2,5 let, s črkami okoli 4.leta, s številkami pa malo kasneje. Zdaj je stara 5 let in se zna podpisat, podpisat sestrico, napisat mami, oči... Za težje besede me pa prosi, da ji narekujem. Za vse je čas sam če pokaže interes, je pa ne bom nazaj tiščala.
Je pa res, da eni učitelji ne marajo, da otroci že znajo kaj napisat, enim je pa to všeč. Bomo vidli septembra, kako bo pri nas. user posted image

(odgovor članu november2010)
Neposredna povezava do sporočila: 14
11.1.2012 14:46:31   
aprilčica07
Naš bo aprila 5. In je zadnji mesec postal čisto nor na črke. Piše, piše in  še  bi pisal... user posted image   Prej pa sploh nobenga interesa.

Jakob, 23.04.2007, 3570g/55cm
Julija, 30.08.2009, 3570g/52cm

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 15
11.1.2012 15:07:42   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Matejusska
Kdaj so vašim malčkom ratale zanimive številke in črke? ....

Plastične črke in številke z magnetki so super. Jih je vsak dan snemal in postavljal na hladilnik, vsake toliko časa pa je prišel s kakšno in vprašal Katera črka je to. Zaminat se je začel pri 3 letih.

Po moje ni dobro ne preveč in ne premalo. Če zna najmanj od vseh v 1.r ni ravno najboljši občutek, če pa zna že zdavnaj vse pa zato lahko sploh ne dobi občutka, da se je potrebno tudi potruditi. Torej dobro je če črke pozna in zna šteti, čeprav ni nujno.

Neposredna povezava do sporočila: 16
11.1.2012 23:25:18   
dskubin
ko otrok pokaže zanimanje za to

I don't know who you are -
But you probably deserve a hug.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 17
12.1.2012 7:50:51   
Anonimen
Naša je nekje od 2h let naprej začela kazat "zanimanje" za številke ... ampak ne v smislu, da bi se učila kako se napiše posamezna številka, ampak da sva listali knjigico o številkah in sem ji štela zraven in me je začela posnemati ... zdaj pri treh letih zna bp štet do 6 in z malo pomoči do 12 in do 5 tudi s prsti prav pokaže ... ne zna pa še povezat izgovorjene številke z napisano ... črke jo zanimajo v tej meri, da me včasih prosi naj ji napišem njeno ime, pa svoje ime in imena bližnjih, pa jih potem črkujeva, samo pri tem tudi ostane ... pač nič ne forsiram, samo če tamala pokaže interes, jo med igro probam malo vzpodbudit ... za vse ostalo bo pa v šoli še več kot dovolj časa.

(odgovor članu dskubin)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
12.1.2012 10:06:18   
kajalin*
Naša je tista brez otroštva, k je pri treh letih pisala, brati je začela malo kasneje. Zdaj v prvem razredu, tekoče bere male, velike in začenja s pisanimi črkami. Jo pa silimo, da bo genij,hehehehe kak ste smešne ene,sama ima interes in ji pri tem pomagamo, kar želi. Nimamo nekega kriterija koliko mora biti stara za kaj. Vsak otrok je drugačen. Eni so v plenicah še pri 3 letih, drugi so bili suhi pri 16 mes., pa to ne pomeni, da otrok zaradi tega nima otroštva !Tudi odrasli se razlikujemo, eni imajo končano oš, drugi fakulkteto, pa imajo vsi življenje...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
12.1.2012 12:17:52   
noranate
Definitivno takrat, ko otrok pokaže zanimanje. Če boste tupile nekaj na silo, se mu bo zamerilo in bo v šoli joj. Ni pa si treba mislit, če bodo znali pisat in brat pred šolo, da bo lažje. Velika zmota. Za učenje imajo čas ves 1. razred, ki ga dobesedno prelenarijo, saj se šele navajajo in začnejo bolj resno delat nekje v tem času. In tisti, ki vejo vso snov, jim je v šoli dolgočasno, nimajo kaj počet.... In zato je potem: otrok je nemiren, učiteljica ga ne upošteva,...... In tisoč enih problemov. Za vse pride čas, pa tud za učenje. Naj uživajo v igri in norenju čim dlje, ker ta brezskrben čas otroštva prehitro mine. user posted image

(odgovor članu aprilčica07)
Neposredna povezava do sporočila: 20
12.1.2012 12:54:44   
Star_a
IZVIRNO SPOROČILO: noranate

Definitivno takrat, ko otrok pokaže zanimanje. Če boste tupile nekaj na silo, se mu bo zamerilo in bo v šoli joj. Ni pa si treba mislit, če bodo znali pisat in brat pred šolo, da bo lažje. Velika zmota. Za učenje imajo čas ves 1. razred, ki ga dobesedno prelenarijo,-s tem se ne strinjam ,ker ni res  saj se šele navajajo in začnejo bolj resno delat nekje v tem času. In tisti, ki vejo vso snov, jim je v šoli dolgočasno, nimajo kaj počet....To pa vsekakor ni resnično  In zato je potem: otrok je nemiren, učiteljica ga ne upošteva,...... da se ne bom ponavljala bom napisala  X1 to kar sem že napisala In tisoč enih problemov. Za vse pride čas, pa tud za učenje. Naj uživajo v igri in norenju čim dlje, ker ta brezskrben čas otroštva prehitro mine. user posted image

(odgovor članu noranate)
Neposredna povezava do sporočila: 21
12.1.2012 14:14:01   
Luni
IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama

user posted image user posted image user posted image user posted image
Moj odgovor: ko in če otrok pokaže interes, sicer pa v 1. razredu!

Neposredna povezava do sporočila: 22
12.1.2012 15:08:05   
noranate
Star, lepo prosim, če mi utelmeljiš, zakaj ni res.  To sem dala čez 3 x in še kako je res. Otrok ima čas spoznat črke in številke v 1. razredu, lepo počasi. V prvem polletju v 1. razredu samo barvajo, vlečejo črke,.... Ravno danes sem urco pazila soseda, ki je prvček in so pri matematiki vzeli številko 6. Pri slo pa barvajo in rišejo po slišani zgodbici in pišejo vijugaste črte.

(odgovor članu Luni)
Neposredna povezava do sporočila: 23
13.1.2012 11:29:20   
ronja
Ronji pri 4ih letih, naenkrat buuuuuum! Na morju, daleč od vsakega vrtca, izobraževanja,... (no, res pa da mava midva čas tam več brat kot doma, samo beremo itak vedno nekaj).

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

Neposredna povezava do sporočila: 24
13.1.2012 13:44:36   
3x mami
kdaj? ko in ce otrok sam pokaze zanimanje, drugace pa v soli.
so si pa otroci zelo razlicni. doma sem jih ucila steti (na glas), da so se naucili, kaj stevilka pomeni. to je bistvo, zapis je postranskega pomena. crke: ker sta imela (takrat dva) otroka svoje zvezke in pobarvanke, sem vsako od teh stvari oznacila s prvo crko imena lastnika. tako da je bila prva crka, ki sta se jo naucila, njuna. potem sta prisli crki mojega in mozevega imena. in so bile ze 4 crke. vecji (takrat dobra 4leta) niti ni kazal pretiraneg interesa in potrpljenja, da bi se poglobil v to, ali pa da bi to zacel pisati (pravilno). zato smo ga pustili pri miru. srednja pa (takrat nekaj manj kot 4leta) je odkrila, da ji stvar gre, da si zapomni in obliko in zapis, in je zacela. vprasala - in mi smo povedali. danes, leto kasneje, je ena njenih glavnih zabav, branje vseh besed, ki jih zasledi naokoli (table, znaki, napisi, naslovi knjig, ...). tudi stevilke ji lezijo. starejsi je zadevo osnovil sele po njej, in se vedno nima nekega velikega interesa v tem. obvlada pa kup drugi stvari.

naj pokaze interes in naj bo stvar igra. vse drugo nima smisla. ucenje crk in stevilk naj bo le odgovarjanje na interes otroka. ce jim ni do tega, pa naj razvijajo druge stvari.
se veckrat spomnim enega zapisa tu na forumu - ena uciteljica je napisala. da bi rajsi videla, da si otrok v prvem razredu zna sam zavezati cevlje in obrisati rit, kot pa da zna ze pisati in brati... in se strinjam!

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...

Jaslice ali varuška
пеперутка16

Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?