ksenija12
|
Kako ste rešili? Sicer pa - če bo koga zanimalo, obstaja odličen priročnik Srečanja z medvedom, mislim, da ga je izdal Zavod za gozdove pred leti (vsa vsebina je tudi na internetu). Medved je plašen in se bo človeku že na daleč izognil (najprej ga bo zavohal ali slišal, šele nato videl, ker medvedi bolj slabo vidijo). Problem je edino, kadar medveda človek preseneti (ker medved počiva, se prehranjuje, igra z mladiči), potem se medved nima časa umakniti in se pač postavi v bran. Poza, ko medved stoji na zadnjih tacah, nikoli ne pomeni napada, ampak je samo t.i. 'zastraševalni' napad..pri srečanju moramo ostati čimbolj mirni, ne krilit z rokami in se počasi umikat...Bolj kot medvedi v gozdu pa mene trenutno v gozdu skrbijo pasti, ki jih posamezniki (ne lovci) nastavljajo, da bi ujeli recimo divjo svinjo itd..pred kratkim mi je znanka pripovedovala o tem, da so jo našli v gozdu, delovala je na principu puščice, ki se pač ko žival stopi na past, sproži in izstreli v žival..in pomislit ne smem, da so otroci v višini živali in kaj bi se zgodilo, če bi otrok stopil na kaj takega (ali odrasli). Storilce baje zdaj iščejo (te dotične pasti) in jih bodo seveda preganjali zaradi ogrožanja splošne varnosti..če jih bodo našli seveda.Sem se pa resno zamislila in smo od takrat bolj previdni in otroka vesta, da se ne smeta ničesar dotikat..Glede medvedov še to mogoče - mi zmeraj s seboj nosimo eno pršilo, ki je sicer namenjeno obrambi pred podivjanjimi psi, deluje podobno kot solzivec...na razdalji 5 metrov in ne več..pač, nikoli ne veš..