Gina
|
Iz prakse moje izkušnje: Zvezki "Tako lahko" so zvezki firme Mapet. Tako lahko je ime zvezka. Včasih so se imenovali, firma namreč MA-TISK, potem DR. MAPET, zdaj pa se mi zdi, da so samo mapet, za zihr pa ne vem - mi rečemo mapet. Narejeni so posebej za "ta male". Zvezek je širši od navadnega malega zvezka in tudi majčkeno višji. Še vedno pa je manjši od A4 formata. Črte so posledično daljše in v eno vrstico otrok spravi vsaj tri povprečno dolge besede, ko piše. V navadnem A5 zvezku je prostora za 2 in pol besede (zdaj zelo posplošjuem, ampak v praksi opažam ravno to) in je za prvi razred, kakor tudi za 2. in celo za tretji manj primeren, ker otrok ali tlači vanj ali pa gre za vsako figo v novo vrsto. Skratka mali zvezek je mnogo manj pregleden. V 1. razredu sicer otroci pišejo zgolj vzorčke v zvezek in celo za te je manj pregleden navaden mali zvezek, kot mapetov. Starši pogosto spregledajo, da mora biti zvezek 11mm. Vsaj mi take naročamo in po večini šol tudi, ker je ta višina mnogo lažja za učenje pisanja, kot manjši razmak med črtami. Moji otroci imajo sicer večinoma tako lahko, se pravi mapetove zvezke, če ap nimajo, se pa tudi ne pritožujem, ker v bistvu naredijo zgolj sebi več dela, manjšo preglednost in manj prostora za pisanje. Ti zvezki so tudi precej kvalitetni tako po papirju, kot tisku, pa tudi platnice so kvalitetne in zdržijo kar dolgo. Je pa za te zvezke zaradi drugačnega formata, potrebno tudi kupit točno določene pripadajoče ovitke, niso navadni ok. Zvezki niso glih poceni, ampak so pa vsekakor vedni svojega denarja, kasneje se porabijo, kasneje se jih popiše, kot navadne zvezke. Zelo podobne zvezke ima tudi založba Izolit, vsaj imela jih je, le da so ravno črte malo krajše, ko bi lahko bile do konca vrste, pa niso, imajo precej praznega "roba". So pa tudi izolitovi zvezki, vsaj ti, ki so tako zelo podobni mapetovim, gotovo boljši od navadnih malih zvezkov s črto, ker imajo podobno kvalitetne platnice, kot tistk. Se jih pa ne dobi kjerkoli - tele izolitove še težje, kot mapetove. Mapetove vem da imajo v dzs-ju, pa v ta velikih intersparih tudi ponavadi, pa zihr še kje.
|