|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Zelooooo žalostno - članek iz današnjega Večera
21.6.2005 8:15:38   
k1
Zgolj tri dni po rojstvu se je sreča mlade mamice v mariborski porodnišnici spremenila v eno samo veliko žalost: le uro po tem, ko ji je medicinska sestra v roke položila novorojenko, da bi jo podojila, so deklico našli mrtvo. Mlada mamica, ki je z novorojenko v rokah zaspala, se je tako nesrečno nagnila čez njo, da jo je zadušila. V mariborski porodnišnici, kjer se je tragedija zgodila v včerajšnjih jutranjih urah, so pretreseni, podobnega primera pa za zidovi bolnišnice ne pomnijo.

Kaj se je pravzaprav dogajalo v sobi na oddelku, kjer imajo mamice podobno kot v drugih sodobnih porodnišnicah že nekaj let otroke pri sebi ves čas po rojstvu? Mag. Marijan Lužnik, predstojnik oddelka za perinatologijo, pravi, da je zjutraj, petnajst minut po tretji uri, poklicala nočno medicinsko sestro druga porodnica, ki je spala ob nesrečni mamici, saj je zagledala, da leži na otroku. "Ugotovili smo, da je mamica med dojenjem zaspala in nehote zadušila svojo novorojenko, ki jo je nesrečni mami medicinska sestra izročila ob 2. uri in petnajst minut, in sicer takoj po fototerapiji, ki jo je novorojenki predpisal pediater," pravi Marijan Lužnik. Ob tem pa dodal, da podobnega primera v porodnišnici ne pomni, spomnil pa se je nesrečnega dogodka izpred nekaj let, ko je novorojenčka ob prihodu iz porodnišnice po nesreči doma zadušila mama, potem ko ga je vzela k sebi v posteljo.

Prof. dr. Iztok Takač, predstojnik kliničnega oddelka za ginekologijo in perinatologijo v mariborski bolnišnici, pravi, da so tovrstne tragične nesreče, žal, dogajajo, a so, na srečo, res zelo redke. Zaradi tovrstnih nesreč, ki se vendarle lahko dogodijo, pa mamice, ki v povprečju zapustijo porodnišnico že peti dan po porodu, opozarjajo, naj otroka, ko ga podojijo, tudi doma takoj položijo v njegovo posteljo. Prav na to, tako pravi Erika Razboršek, pomočnica glavne sestre v porodnišnici, opozorijo tudi vse mame po porodu.

Žal je nesrečni dogodek ponovno sprožil vprašanje, ali je tako imenovani "rooming in", kot imenujejo 24-urno druženje matere in otroka v porodnišnici, torej tudi ponoči, kar pomeni, da zanj ves čas bolj ali manj skrbi porodnica sama, res najboljše za mamo in za novorojenčka. Že ob uvajanju novosti, s katerimi si porodnišnice prizadevajo za pridobitev naziva otrokom prijazna porodnišnica, saj s tem spodbujajo dojenje, je bilo kar veliko mamic, ki so povedale, da bi bilo bolje, ko otroka ponoči ne bi imele ob sebi. Mnoge so namreč po porodu tako utrujene, da si želijo spati vsaj tistih nekaj dni, ki jih preživijo v porodnišnici.

"To mnenje je deljeno še danes in mamicam, ki otroka ponoči ne želijo imeti ob sebi, to tudi omogočimo. V nesrečnem primeru si je mlada mamica želela biti ves čas s svojim otrokom, prav tako ni tožila, da je morebiti preutrujena," je še dejal Marijan Lužnik in opozoril na potrebno previdnost ob otroku, ki ga damo k sebi v posteljo. Žal je smrt novorojenke tragično opozorilo, da nesreča res nikoli ne počiva in da preži tudi tam, kjer jo najmanj pričakujemo.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   Zelooooo žalostno - članek iz današnjega Večera
21.6.2005 8:22:32   
CUKRČEK
PAr tem nazaj je že objavljeno. Res tragedija!

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   Zelooooo žalostno - članek iz današnjega Večera
21.6.2005 8:24:55   
beba76

Res žalostno!!:((:((


(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   [Brisano sporočilo]
21.6.2005 8:55:15   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu k1)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   Zelooooo žalostno - članek iz današnjega Večera
21.6.2005 9:42:38   
DEN
:((:((:((Boga mati......:((

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   Zelooooo žalostno - članek iz današnjega Večera
21.6.2005 9:48:14   
Pika10
Meni kar srce poka, kaj šele mamici.

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   Zelooooo žalostno - članek iz današnjega Večera
21.6.2005 9:49:16   
eva1
o groza!!!:((:((:((:((:((:((

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   Zelooooo žalostno - članek iz današnjega Večera
21.6.2005 10:46:32   
rainbow
grozljivo:((:((

potem ti pa, poleg tega, da so v mb tako ozke postelje, še svetovalka za dojenje svetuje, da imaš otroka ves čas pri sebi?!
no, sicer nelakere sestre svarijo, da ga daš nazaj v posteljo, ampak, kaj če zraven zaspiš:(

boga mamica

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   Zelooooo žalostno - članek iz današnjega Večera
21.6.2005 12:24:26   
lin
Nevem kdo se mi bolj smili :duda: ali mamica:zmeden:

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   Zelooooo žalostno - članek iz današnjega Večera
21.6.2005 15:27:35   
nat

...Imam kar cmok v grlu.
Če samo pomislim, da sem tudi jaz imela svojo malo:duda: prvo noč v porodnišnici pri sebi na postelji, ker je v svoji posteljici tako jokala da je blo kej...kaj bi se mi lahko naredilo? Ne morem si misliti niti predstavljati...

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   Zelooooo žalostno - članek iz današnjega Večera
21.6.2005 21:43:11   
Anonimen
Meni je sestra svetovala, da si naj dam otroka v posteljo in z njim skupaj spim, ker sem ji rekla, da se bojim, da bom od utrujenosti sede zaspala. Toliko pač o nočnih sestrah v MB porodnišnici.

Aja, še to. Verjetno mi je želela le vse najboljše. Samo to, da bi pa malega odpeljala, pa ni hotela.

(odgovor članu k1)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   Zelooooo žalostno - članek iz današnjega Večera
21.6.2005 22:06:22   
HuAnita
Hajdi:zmeden2: :zmeden2: :zmeden2:?
Pač vsak po svoje, ne? :zmeden:
Zelo žalostna zgodba, ampak žal nekateri novorojenčki umrejo tudi v svoji posteljici - zadušitve, dobi glavico med letve ipd. Ne bi hotela zdaj biti pametna, ker me kar mrazi ob prebranem, ampak si me pa s svojim namigovanjem pošteno razpištolila!:grrr:

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   Zelooooo žalostno - članek iz današnjega Večera
22.6.2005 9:10:10   
Anonimen
HuAnita, očitno je to bil njen namen, zato sploh nima smisla odgovarjat na njena sporočila. Vsaka mama ima svoj način vzgoje, vsaka mama dela napake v dobri veri, da je njen način v dobro otroka. Ni nujno, da je ravno njen način oh in ah super. Ampak dokler se skriva za skritim vzdevkom, je lahko pogumna, ker ne poznamo skrivnosti (in slabosti) njenega materinstva. Te pa pri njeni vzgoji prav gotovo so - tako kot tudi pri meni in tebi.

(odgovor članu k1)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   Zelooooo žalostno - članek iz današnjega Večera
22.6.2005 11:07:28   
Martina27
Pa še jaz mal o tej grozljivi temi.

Najlažje je "nam"zdaj obsojat tole mamico,ki sigurno tole ni nalašč naredila.Lahko si sam predstavljemo grozo v njenih očeh in spoznanje kaj je naredila:((:((

Sama sem mamica 4 mesece in pol in niti jaz sama ne morem rečt "men se pa kaj takšnega ne more zgodit"kajti na tem svetu je vse mogoče.

Je grozno in prva stvar ki se mi je porodila ob prebranem članku je bila:Le kako je lahk tako zaspala?Ja žal se tud to zgodi in zaradi tega če tvoj otrok spi v svoji posteljici ali ne,se ne da govorit o tem kdo je dobra ali slaba mati.

Moj sonček že od 5 dne spi v svoji posteljici,pa zdaj to še ne pomeni da sem ali dobra ali slaba mami.Vsaka mama ve kaj je za njo in njenega otroka najbolje.

Je rekel včeraj en prjatu svoji punci,ma da se to teb zgodi,jaz te vstrelim.

No in na koncu smo se vsi skregali,kajti vsak je zagovarjal stališče iz svojega zornega kota.


Uboga mamica,sam mislimo si lahko kako se počuti in kakšno breme bo nosila vso življenje:zmeden:


Lep pozdrav in čuvajte svoje sončke.

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   Zelooooo žalostno - članek iz današnjega Večera
22.6.2005 11:54:48   
Primoza
Spet pogrevate in delate cirkus iz enega dogodka.

Spanje z dojenčkom predstavlja določeno tveganje, ki pa je povsem opravičljivo z dobrimi stranmi - to je občutek bližine, varnosti, zvokov dihanja, feromonov -po mojem da to pozitiven zagon karakterju dojenčka.

Seveda boste nekatere rekle, cinično se je iti statistiko pri osebnih tragedijah.

Ampak je pač tako, da kljub visoki stopnji varnosti, vsake toliko časa zgrmi dol kako letalo ipd.

Takale novička nekatere brez vsakega premisleka usmeri v "sežiganje čarovnic", namesto da bi pomislile, kako čudno mora biti dojenčku, ki je devet mesecev navajen poslušati stalno iste šume dihanja in utripanja srca, končati v neki izolirani posteljici.

Se pravi, da je spanje pri mamah po mojem mnenju povsem razumna stopnja tveganja.

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   Zelooooo žalostno - članek iz današnjega Večera
22.6.2005 12:34:13   
Anonimen
Kako je lahko tako zaspala? Od utrujenosti vendar!!! Sama sem bila tretji dan po porodu tako utrujena kot še nikoli prej v življenju. In po tistem tudi ne. Vem za primer, ko so eno od naših forumovk (pa je bila tudi v MB porodnišnici) sestre prišle budit, ker reva ni slišala svojega otroka, ki se je jokal zraven nje. Poporodna utrujenost - vsaj tako se meni dozdeva - je v porodnišnici najhujša. Zato ne obsojajte te uboge mamice - itak bo morala sama živeti s tem.

Poleg tega pa še to - v porodnišnici mamice navajajo, da dojijo leže - tako se ob dojenju ja najlažje zaspi! Zato, če že iščete dežurnega krivca za to grozno nesrečo, ne kažite s prstom na to utrujeno mamico, pač pa na medicinsko osebje, ki je tam zato, da opazuje tako otroka kot tudi porodnico.

(odgovor članu k1)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   Zelooooo žalostno - članek iz današnjega Večera
22.6.2005 12:36:15   
Primoza
Ali ne razumete, da tu sploh ni krivcev, stvari se enostavno zgodijo???

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





To je razlog, zakaj se dojenčki zbujajo po...
Strokovnjaki so prišli do razloga, zakaj se dojenčki ponoči zbujajo. Raziskave so pokazale, da gre za evolucijo oziroma ...
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?