nananaja
|
memole80, tudi meni se zdi, da ni primerno, da jo nesete na kavč, je pa že bolje, da mož spi pri njej. Ona bi vstala sredi noči in ker drugače dela kažin, zmaga. To je zanjo velika zmaga, zato pravi psihologinja, da boste sužnji. Raje poskusite s kakim skupnim spanjem. Ne vem, kaj je narobej, da mož spi pri njej, ti pa z dojenčkom. Vztrajat boste morali in enkrat prepovedati nočno vstajanje. Tudi to, da gre spat ob 22.30, v vrtcu bi pa zaspala za mizo, se mi zdi, da jo s tem mučite, ko ji to dovolite. Red je red. In ne moreš verjet, kako lepše spijo, ko enkrat ugotovijo, da ponoči z vpitjem ne bodo dosegli zmage, pa ko gredo spat tako zgodaj, da zaspijo umirjeno. Predvem je problem, da ob 22.30 ni več sposobna se umirit, je preutrujena, zato pa v postelji 'oživi'. Kje pa, tako je utrujena, da ne ve več zaspat. Jaz sem tudi dajala prvo malo pozneje spat, a je bila v domačem varstvu in mi je pasalo, da je zjutraj spala vsaj do osme, mene niti ni videla oditi v službo. Pa ponoči se je zbujala in na ves glas kričala. Jaz pa proti koncu nosečnosti, pa intenzivno delo diplome poleg službe. Ni bilo lahko. Tudi ona je večkrat kazala na dnevno sobo, a tega se pa nismo šli. Lahko jo damo lulat, lahko jo pocrkljamo, lahko dobi vodo ali čaj, vstali pa ne bomo. Pa je minilo, s prihodom dojenčka se je tudi veliko spremenilo. Sedaj sta obe v vrtcu in smo spanje premaknili na osmo uro (prej okoli devete). Enostavno jima povemo, da je zjutraj vrtec, da morajo biti spočite, če ne bodo hotele zjutraj vstat, so lahko same celo dopoldne doma, da ata ne bo prišel pazit. Povemo enkrat, dvakrat, trikrat... Vedno znova se pojavljajo nočni poskusi, pa katero tišči lulat, pa je tako zaspana, da ne zna povedat, pa ena bi ponoči pila, pa jedla... Mi je pa pediatrinja pri 9 mesecih tamale rekla, da se pač mora naučit nazaj zaspat, predlagala knjigo Spi dete spi, ki se mnogim zdi prekruta. Mi zaenkrat furamo po svojih občutkih, dovolimo, da se katera ponoči pride pocrkljat, potem pa gre nazaj v svojo posteljo, uspemo se v večini noči naspat. Vsem ostalim komentatorkam, ki se kregate čez psihologinjo: zakaj potemtakem sploh vozite otroke na preglede ko ste vabljeni, če pa same vse veste? Ali mislite, da je obvezno in vas bodo sicer zaprli, kaznovali? Ah dajte no, eno samo zgražanje vas je. Saj ni prepovedala ničesar, samo povedala je nekaj, kar se lahko zgodi. Ona v bistvu mora otroke opozorit in si tudi zapisat, ker se taki starši mogoče kasneje obrnejo k njej na pomoč v težjih situacijah.
|