**Tinkara78**
|
IZVIRNO SPOROČILO: Maja_V. IZVIRNO SPOROČILO: metulj333 Maja_V. - te popolnoma razumem, kar se tice ne-komentiranja in ne-svetovanja tistih, ki bi ti z malo dobre volje lahko veliko pomagali: moj prvi je bil zelo hipoton, P ga je sicer spremljala ampak je sele pri 4m komentirala, da po njenem glave ne dviguje dobro ter naj gremo (privat) na UZ mozganov, ker da sumi na krvavitev v mozganih. tega sicer ni bilo, nam je zatrdila strokovnjakinja, vendar je UZ pokazal velik zaostanek v razvoju v motoricnem delu mozganov, najverjetneje je prislo do pomanjkanja kisika med porodom. P seveda na to ni reagirala, ker se "95% takih stvari popravi samo od sebe", njene besede. seveda nisem mogla sedet doma in 1 leto cakat, da se bo "popravilo samo od sebe", zato smo se angazirali in nasli fizioterapevtko, ki je, takoj ko je videla malega, rekla, kaj zaboga bi P cakala. mali je imel precej pokazateljev resne hipotonije, naj omenim, da je pri 4m se vedno bil nesposoben glavico vsaj malo drzati sam, pesti je imel ves cas stisnjene v pest, na trebuhu sploh ni mogel lezati, ker ga je tko cudno zvijalo, ... v glavnem - mi smo naslednje 4m intenzivno delali vaje doma (4-5x dnevno) ter se 3x tedensko vozili na fizioterapije v 1h oddaljen kraj, ker smo za to fizioterapevtko dobili nekaj dobrih priporocil. vaje nam je podrobno pokazala in bila z nama, ko sm se jih ucila, da sm jih potem doma pravilno izvajala. saj ko dojames finto, je lazje v teh 4m je mali skokovito napredoval in ni bil viden vec noben zaostanek. shodil je pri 1 letu mi je ta fizioterapevtka razlozila, da se da posledice krvavitve 1. in 2. stopnje povsem odpraviti ter da taki otroci praviloma res nimajo v zivljenju nikakrsnih tezav - tako da kr pogumno. kar pa nam P ni omenila, je to, da tistih 5%, ki nimajo te srece, da se stanje popravi "samo od sebe", ima lahko motoricne tezave zelo dolgo - tako da se strinjam s tabo, da se poskusas sama aktivirati v tem upam, da ti uspe najti pravo fizioterapevtko, da ti svetuje, kot je treba. kar pogumno! super za tvojega sončka, da je tako lepo npredoval... mi smo zdaj imeli drugič fizioth. v zdrav.domu in je rekla da bi bilo fajn, če bi hodili 2x na teden... bomo probali se zorganizirat, je pa ful problem prevoz.... kljub temu no, bi pa rada še dodatno najela kakšno dobro fizioteapevtko, sem slišala, da baje bownova terapija dela čudeže.... pa če bankrotiramo totalno zaradi tega, samo da bo naš sonček ok... pač hudič je ta prevoz... bomo že... kjer je volja se vse da... a mogoče katera ve, ali nam pripada kakšna povrnitev potnih stroškov za spremstvo otroka na terapije... kilometri se le nabirajo... in če ja, kako to urediš??? hvala vsem za odgovore! Imaš možnost zaprositi napotnico za potne stroške, ki ti ga potrjujejo v ambulanti. Ne spomnim se kdo jo izda ali pediater ali tvoj osebni zdravnik. Pripada ti le, če gre za najbližjo ustanovo, ki nudi te usluge. No nam so odobrili tudi za oddaljeno bolnišnico/zravstveni dom. Mogoče zato, ker je od rojstva bila vodena v tisti ambulatni. Za samoplačniške variante ti ne pripadajo potni stroški. Zdaj ne vem kako je s spremstvom. Jaz sem imela takrat v eno smer 60 km po lokalni cesti in sem vedno rabila nekoga še zraven. Nikoli pa nisem uveljavljala še dodatnega spremstva (se nisem poglabljala v to). Zdaj ne uveljavljamo nobenih stroškov, čeprav bi verjetno lahko. Mogoče bomo pa podali vlogo za nazaj. Moram pregledati termine. Se pa strinjam, da predstavlja vse to skupaj strošek enega kredita. Če računamo, da pride samoplačniško ura okrog 30 eur, potni stroški, bolniška in s tem nižja plača (govorim za stanje zdaj ko nisem več na porodniški).
< Sporočilo je popravil **Tinkara78** -- 8.2.2012 7:55:22 >
|