Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 8.7.2009 19:07:12
|
|
|
|
alamar
|
Poročila sva se prejšnji mesec. Žena dobi DSP še za julij, potem pač več ne, ker sem jo dolžan preživljat s svojo skromno plačo. Sedaj pa me zanima, če se ji še sploh splača biti prijavljena na zavodu za zaposlovanje in izpolnjevat njihove obveznosti (tečaji, prošnje, razgovori, tega je tedensko veliko in to tudi stane)? Dela ne iščekaj preveč aktivno, ker je ponudba katastrofalno obupna, poleg tega v kratkem načrtujeva otroka in potem tudi ne bo dela dobila. Kdaj jo lahko prijavim kot vzdrževanega člana? A to storim takoj pri delodajalcu, ali se to uredi v začetku prihodnjega leta pri napovedi dohodnine? Ali mora biti ves čas prijavljena na zavodu za zaposlovanje, da jo lahko prijavim kot vzdrževanega člana, ali to ni potrebno? Ali nama bo kakorkoli finančno škodovalo, če se odjavi iz zavoda za zaposlovanje? Recimo pri starševskem nadomestilu ob rojstvu otroka itd... Drugače - kriminal tole, če presegaš cenzus 376 EUR na 2 zakonca tudi za en EUR, ne dobiš čisto nič DSP, poleg tega zgubiš brezplačno dodatno zavarovanje in RTV prispevek. Torej cca 260 EUR na mesec manj. Nič čudno, da so naši bratje neporočeni in z desetimi otroki. Tako se da od države bolje živeti, kot da sta dva zaposlena s skromno delavsko plačo.
|
|
|
|
RE: Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 8.7.2009 19:12:52
|
|
|
|
Kerensa*
|
Za to, da ženo prijaviš kot vzdrževanega družinskega člana, ji ni potrebno biti prijavljena na RZZ. Bistvo je, da nima svojih konstantnih dohodkov (plača, renta, pokojnina, karkoli) in da nima premoženja, s katerim bi se lahko preživljala (dohodki od oddajanja nepremičnin v najem ali lastništvo nepremičnine, v kateri ne živi in katero bi lahko prodala ter živela od kupnine itd.). Kot brezposelna bo v vsakem primeru, ne glede na tvojo plačo in ne glede na to, ali je prijavljena na RZZ ali ne, prejemala starševski dodatek (v času porodniškega dopusta), ki znaša cca. 200€. Otroški dodatek, ki ga bosta prejemala za otroka, bo odvisen od vajinih obdavčljivih dohodkov, kar pomeni, da tudi ta ni odvisen od prijave na RZZ. Prijava na RZZ (če govorimo o finančni "koristnosti") je dobra izključno za pridobitev DSP. Odvisno od tvoje plače in zaposlitve pa lahko zaprosita za IDSP in še za nekatere druge "malenkosti", ki jih ponujajo upravičencem.
|
|
|
|
RE: Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 8.7.2009 19:18:34
|
|
|
|
lukec
|
Se včasih kar nasmejim (čeprav ni niti malo smešno), ko berem, kako znova in znova ljudje ugotavljajo, kako zelo socialna država smo ZA NEKATERE. Ja, sistem je v r..i! No, da odgovorim, tud jaz sem trenutno doma in ne dobim nič, ker me mora partner vzdrževati. Ženo imaš lahko prijavljeno skozi leto ali pa jo uveljevljaš ob dohodnini (oddati moraš prijavo na davčno, vsako leto do konec januarja). Ob vrnitvi dohodnine se kar nekaj pozna, sploh če imata še kaj otrok. Problem je le zavarovanje, ker če ni na zavodu, ne more biti zavarovano po tebi ampk mora zavarovanje (osnovno) plačevati sama, dodatnega pa tako ali tako.
|
|
RE: Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 8.7.2009 19:45:05
|
|
|
|
mojcaziga
|
IZVIRNO SPOROČILO: lukec Problem je le zavarovanje, ker če ni na zavodu, ne more biti zavarovano po tebi ampk mora zavarovanje (osnovno) plačevati sama, dodatnega pa tako ali tako. To pa ne bi rekla, ker sem sama zavarovana po partnerju. Skupno gospodinjstvo morata imeti prijavljeno vsaj 2 leti (vsaj midva ker nisva poročena, ali to velja v primeru poroke pa ne vem). lp
|
|
|
|
RE: Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 8.7.2009 20:17:44
|
|
|
|
lukec
|
IZVIRNO SPOROČILO: mojcaziga IZVIRNO SPOROČILO: lukec Problem je le zavarovanje, ker če ni na zavodu, ne more biti zavarovano po tebi ampk mora zavarovanje (osnovno) plačevati sama, dodatnega pa tako ali tako. To pa ne bi rekla, ker sem sama zavarovana po partnerju. Skupno gospodinjstvo morata imeti prijavljeno vsaj 2 leti (vsaj midva ker nisva poročena, ali to velja v primeru poroke pa ne vem). lp Zavarovana si po partnerju in nisi prijavljena na zavodu? Ker če je tako si izjema, ker moraš za takšno zavarovanje priložiti potrdilo, da si na zavodu (tako namreč zahteva zavarovalnica). Koliko časa si poročen pa ni pomembno.
|
|
RE: Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 9.7.2009 7:31:59
|
|
|
|
alamar
|
Najlepša hvala za odgovore. Torej, če hoče biti zavarovana po meni mora biti prijavljena na zavodu? Samo zakaj potem nisem rabil priložiti potrdila o nezaposlenosti, ko sem jo pred kratkim prijavil? Samo poročni list in izjavo, da nima prihodkov za preživljanje. Še tisti MDČ obrazec ji ni bilo treba izpolniti, ker je to storil delodajalec. Tudi na zavodu za zavarovanje niso nič zahtevali. Tudi na tej uradni strani nihče ne piše o tej zahtevi http://www.ess.gov.si/SLO/DEJAVNOST/KnjigeInZlozenke/Zlozenke/zdravbo.htm Koliko sploh tole stane, če si plačuješ sam? Že tako bo treba spet plačevati 25EUR za dodatno zavarovanje. Ženo imaš lahko prijavljeno skozi leto ali pa jo uveljevljaš ob dohodnini (oddati moraš prijavo na davčno, vsako leto do konec januarja). Ob vrnitvi dohodnine se kar nekaj pozna, sploh če imata še kaj otrok. Kako to storim za tekom leta? A mi da delodajalec kakšen obrazec, ali se to na dursu uveljavlja? Sem probal prek E-davkov, ampak ni te opcije. Kaj pa na koncu leta, ko vpišeš pod vzdrževane člane - a moraš zraven prilagat kakšna dokazila?
|
|
|
|
RE: Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 9.7.2009 8:04:31
|
|
|
|
snikolina
|
ki znaša cca. 200€ Točen podatek 188€ Osnovno zavarovanje 14,17€
|
|
|
|
RE: Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 9.7.2009 8:49:03
|
|
|
|
mojcaziga
|
IZVIRNO SPOROČILO: lukec Zavarovana si po partnerju in nisi prijavljena na zavodu? Ker če je tako si izjema, ker moraš za takšno zavarovanje priložiti potrdilo, da si na zavodu (tako namreč zahteva zavarovalnica). Koliko časa si poročen pa ni pomembno. Tako je, nisem prijavljena na Zavodu in ne, ni bilo treba nobenega dokazila iz Zavoda. Vem, ker sem sama urejala zavaroanje na ZZZS-ju. Potrebno je bilo imeti M1, MDČ obrazec, potrdilo o skupnem gospodinjstvu in rojstne liste, ker nisva poročena. lp
|
|
|
|
RE: Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 9.7.2009 8:51:01
|
|
|
|
Kerensa*
|
Znanec, ki se je prejšnji mesec obvezno zavaroval kot občan, je samo na izpostavi ZZZS izpolnil vlogo in priložil fotokopijo osebne izkaznice - nič drugega. OK, zavaroval se je kot samska oseba, ampak ni pa potreboval nobenega potrdila z RZZ niti česa drugega. Samo povedal je (niti lastnoročno podpisane izjave ni dal), da je brezposeln in brez dohodkov. Očitno imajo že urejeno svojo bazo podatkov (preverjanje po uradni dolžnosti).
|
|
|
|
RE: Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 9.7.2009 8:51:41
|
|
|
|
Anonimen
|
Jaz sem tudi zavarovana po partnerju in nisem prijavljena na Zavodu.
|
|
|
|
RE: Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 9.7.2009 8:53:48
|
|
|
|
mojcaziga
|
IZVIRNO SPOROČILO: alamar Najlepša hvala za odgovore. Torej, če hoče biti zavarovana po meni mora biti prijavljena na zavodu? Samo zakaj potem nisem rabil priložiti potrdila o nezaposlenosti, ko sem jo pred kratkim prijavil? Samo poročni list in izjavo, da nima prihodkov za preživljanje. Še tisti MDČ obrazec ji ni bilo treba izpolniti, ker je to storil delodajalec. Tudi na zavodu za zavarovanje niso nič zahtevali. POtrebuješ to kar si napisal. Zavarovanje uredi tvoj delodajalec (v mojem primeru pa sem kar sama odnesla vso papirologijo, ki so jo izpolnili v partnerjevi službi in je bilo urejeno še isti dan). Ženo imaš lahko prijavljeno skozi leto ali pa jo uveljevljaš ob dohodnini (oddati moraš prijavo na davčno, vsako leto do konec januarja). Ob vrnitvi dohodnine se kar nekaj pozna, sploh če imata še kaj otrok. Kako to storim za tekom leta? A mi da delodajalec kakšen obrazec, ali se to na dursu uveljavlja? Sem probal prek E-davkov, ampak ni te opcije. Kaj pa na koncu leta, ko vpišeš pod vzdrževane člane - a moraš zraven prilagat kakšna dokazila? Mene je moj uveljavljal kar sproti. V računovodstvu je povedal in so mu tako obračunavali pri plači. Če pa jo uveljavljaš na koncu, pa jo napišeš pod vzdrževane člane. Potrdil ne rabiš prilagat nobenih, že davčna pregleda v svojih evidencah, če je imela kake dohodke. To velja, vkolikor nima nekih dodatnih dohodkov. lp
|
|
|
|
RE: Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 9.7.2009 8:54:56
|
|
|
|
Tinky
|
Jaz sem tudi preko moža zavarovana, pa je delodajalec zahteval potrdilo, da sem prijavljena na zavodu za zaposlovanje.
|
|
RE: Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 9.7.2009 9:06:03
|
|
|
|
mojcaziga
|
IZVIRNO SPOROČILO: mojcaziga Tako je, nisem prijavljena na Zavodu in ne, ni bilo treba nobenega dokazila iz Zavoda. Vem, ker sem sama urejala zavaroanje na ZZZS-ju. Potrebno je bilo imeti M1, MDČ obrazec, potrdilo o skupnem gospodinjstvu in rojstne liste, ker nisva poročena. lp Pozabila sem še na potrdilo, da ne prejemam drugih dohodkov. V glavnem ga dobiš na ZZZS in ga izpolniš ter podpišeš oz. ga tvoja žena. lp
|
|
|
|
RE: Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 9.7.2009 10:19:08
|
|
|
|
alamar
|
Saj pravim, ni bilo potrebno priložiti potrdila o nezaposlenosti. Zdaj pa me zanima, če mogoče sami pridobijo iz evidenc, če si brezposeln in bi potem, ko bi se odjavila iz zavoda za zaposlovanje prijela dopis od zavoda za zavarovanje oziroma mojega dejodajalca, naj si sama plačuje obvezen prispevek v višini slabih 15 EUR. Ima kdo s tem izkušnje?
|
|
|
|
RE: Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 9.7.2009 10:30:49
|
|
|
|
lukec
|
IZVIRNO SPOROČILO: Tinky Jaz sem tudi preko moža zavarovana, pa je delodajalec zahteval potrdilo, da sem prijavljena na zavodu za zaposlovanje. Enako!
|
|
RE: Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 9.7.2009 10:38:15
|
|
|
|
mojcaziga
|
IZVIRNO SPOROČILO: alamar Saj pravim, ni bilo potrebno priložiti potrdila o nezaposlenosti. Zdaj pa me zanima, če mogoče sami pridobijo iz evidenc, če si brezposeln in bi potem, ko bi se odjavila iz zavoda za zaposlovanje prijela dopis od zavoda za zavarovanje oziroma mojega dejodajalca, naj si sama plačuje obvezen prispevek v višini slabih 15 EUR. Ima kdo s tem izkušnje? V mojem primeru sploh nisem bila prijavljena na Zavodu in nisem dobila nobenega dopisa ne od ZZZSja in ne od delodajalca. Ampak sodeč po ostalih odgovorih ne ravnajo povsod enako. lp
|
|
|
|
RE: Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 9.7.2009 10:45:02
|
|
|
|
alamar
|
A si prijavljena na ljubljanski enoti zavoda za zavarovanje? Je skrivnost koliko časa si že prijavljena, ne da bi ti težili. Ker nočem sedaj, da bi že v prvem mesecu neprijavljenosti na zavodu za zaposlovanje tole spremenili in bi morala potem sama plačevati obvezen prispevek.
|
|
|
|
RE: Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 9.7.2009 13:57:39
|
|
|
|
ajataja
|
Tudi jaz nisem prijavljena na zavodu pa sem zavarovana po možu.Je moral nest na firmo samo moj rojstni list .
|
|
|
|
RE: Vzdrževan zakonec - zavod za zaposlovanje 9.7.2009 13:59:51
|
|
|
|
mojcaziga
|
IZVIRNO SPOROČILO: alamar A si prijavljena na ljubljanski enoti zavoda za zavarovanje? Je skrivnost koliko časa si že prijavljena, ne da bi ti težili. Ker nočem sedaj, da bi že v prvem mesecu neprijavljenosti na zavodu za zaposlovanje tole spremenili in bi morala potem sama plačevati obvezen prispevek. Ne, v MB. Prvič smo tako urejali zavarovanje lani oktobra, letos maja, ob menjavi službe, pa drugič. In štima do danes. lp
|
|
|
| Stran: [1] |
Jaslice ali varuška
пеперутка16
Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?