Brbs
|
Glede na to, da je to velikokrat vprašanje, bom povedala svojo izkušnjo. Ravno sem namreč v mestu videla varuško svojega prvega otroka in vedno znova mi je žal, da sem ga dala v privat varstvo. Ko sem začela iskat varstvo, sem bila enako odprta za vrtec in privat varstvo. Po dolgem zbiranju mnenj sem se odločila za privat, največji razlog za to sem imela pač mnenje, da se naj postopoma navadi na vrtec, torej skozi manjšo skupino sovrstnikov, ki so ponavadi v privat varstvu. Tudi varušk sem precej preklicala in na koncu izbrala eno res prijetno gospo, ampak kaj ko je živela v bloku, v malem stanovanju, pazila po vsaj 5 otrok, zaradi velikega števila otrok pa ni skoraj nikdar šla ven. Otroci so se poleti igrali na večjem balkonu, obrnjenem na park. Ker mi to, da res nikdar niso šli ven, ni bilo všeč, sem s septembrom (po nekaj mesecih) iskala drugo varuško in po priporočilu dobila eno, ki je pazila 3 otroke in precej hodila ven. Ampak, ta je bila pa res non-stop zunaj, pa če je bilo -20 stopinj ali pa močan dež, je šla z otroci ven. Še ko so vsi trije smrkali in smo jo prosili, da ne bi šla ven, je šla. Njena glavna okupacija je bila: do 9h nahranit otroke, it ven do enajstih, prit nazaj - kosilo, nato so šli otroci spat. Ko je šla ven, pa je z vozički šetala po mestu (še zdaj jo skoraj vsak dan vidim) in šla na kavico, kjer so blizu igrala (tudi v šoping centre). Zraven je bila vedno še vsaj ena varuška z svojimi otroci. Enkrat smo imeli daljši pogovor pri njej, je vmes imela TV prižgan in na njem kanal, kako so tigri trgali antilope Seveda so otroci vse videli. Naš je tisti čas imel tudi nočne more. Pa drugače z možem nisva komplikatorja, niti se ne vtikujeva v delo varušk, niti v delo v vrtcu (razen če je res kaj fejst narobe). Kaj hočem povedat? Moj drugi otrok je šel direktno v vrtec (z 11imi meseci) in šele zdaj vidim, kako zelo zelo drugače je v vrtcu. Kaj vse delajo, s čim se vse ukvarjajo, kaj vse jih naučijo. Sto in ena v primerjavi s tisto varuško! Vem, da so varuške lahko zelo različne, meni je pač žal in zdaj vidim, kako je vrtec fajn Tak da če bo kateri moja izkušnja pomagala pri odločitvi - mi smo menjali 2 varuški in vrtec in smo definitivno za vrtec! Tudi pri tretjem bo tako
|