mojca345
|
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa* V enem od intervjujev z g. Zoran-om Janković-em, županom Ljubljane, sem prebrala, da je obljubil, da bo do konca leta 2008 (upam, da sem si to prav zapomnila, datumsko) poskrbel, da bo v Mestni občini Ljubljana dovolj mest v vrtcih v Ljubljani za VSE otroke s stalnim bivališčem na ljubljanskem območju... za vsakega otroka mesto v vrtcu, najbližje njegovemu stalnemu bivališču... zadevo naj bi rešil z gradnjo prizidkov k obstoječim vrtcem (kar je prostorsko večinoma izvedljivo, za finance pa tako ali tako ni problem - vedno SO, samo na pravo mesto jih je treba postaviti) ali z mobilnimi enotami, t.i. kovinskimi kontejnerji (tole je sicer grdo slišati, ampak nevermind), ki bi bili dovolj veliki za eno skupino otrok). Stvar posameznika je, kaj verjame in česa ne, ampak me pa še vedno zanima, ali VI to verjamete oz. bolj - ali TO podpirate?... namreč gradnjo prizidkov ali postavitev t.i. kontejnerjev?... predvsem slednje... beseda "kontejner" ima nekako negativen prizvok... izpade kakor "rezervna lopa za gradbeno orodje" ... ta rešitev naj bi bila začasna, ampak sem že slišala komentarje nekaterih, da pa nočejo imeti svojega otroka v "kontejnerju" in potem plačevati enako kakor tisti starši, ki imajo svoje otroke v "zidani hiši"... evo, predvsem TA razlika me zanima, kaj si mislite o njej... bi bil Vaš otrok za kaj prikrajšan?... bi vam bilo nerodno?... je cena pogojena z materialom sten ali vam je pomembno, kako je za otroka poskrbljeno s strani vzgojiteljic?... ali celo kaj tretjega? Jaz imam sicer otroka v "zidanem" vrtcu, ampak ne bi imela pa čisto nič proti "kontejnerju"... prioriteto dajem kvaliteti varstva, ne pa načinu gradnje (s predpostavko, da gradnja ni škodljiva za otroka, npr. azbest, česar pa naj tukaj seveda ne bi bilo). moje mnenje kot vzgojiteljica v vrtcu, lahko povem, da so naši vrtci v zelo slabih stanjih...država zelo malo vlaga v prenovo...novi deli, če so...so dobri...a stari so katastrofa...lansko leto ko sem bila na novo v določenem vrctu in sem delala z jasličnimi, se mi je zgodilo, da ko sem zlagala iste lesene težke ležlanike, k so vsi za stran, ker so že nekaj časa na tržišču super lažji, plastični in še nižji, da četudi otrok se prekucne, da si ne poškoduje glave. leseni pa so tako visoki, da niso primerni za jasli...ko sem zlagala jih noter v omare, k zasežejo ogromen dela prostora, mi je padla dol letva, ki meji med ležalniki. otroček pa je bil stran dva mala korakca...če bi bil bližje, bi direkt na njega padlo... te ležalniki so katastrofa težki. in ko jih primeš, preden jih noter zložiš v omaro traja sto let, ker so še tok nabiti z temi dekami, k so stare k zemlja, samo preoblečen v otorške prevleke. v času, ko jih zlagaš, ne moreš gledati nazaj na otroke...če ena vzg previja, druga zlaga ležalnike, ne more ne ena ne druga preprećiti kakšne poškodbe ko se otroci sami gibajo... največkrat je pa tako, da si popoldne sama..za 12 do 14 otrok...vse moraš previt, nahrnait, zložit ležalnike, starš ti pride na vrata..te sprašuje....ko mu odgovarjaš, spet ne moreš gledat na otroke... ko končaš si prešvican do kolen in komaj čakaš, da greš domov... če bi bili vsaj prostori funkciolani razporejeni, pa ograjeni, da so otroci na varnem, ko človek ne more početi 3 ali 4 stvareh naenkrat. in pol višek vsega je, da naslednji dan ko prideš v službo, pride pom. ravateljice, da je bila pritožba čez tebe od določenega starša...ker mu popodlne nisi odgovoril na vsa vprašanja.... kira vprašanja : a je otrok jedel ? a je otrok kakal ? kolikokrat ? a to so glavna vprašanja ??? ti pr 14 otrocih, boš zdaj še sešteval kolikokrat je kdo kej kakal ali kaj...pa prosim vas starši no... in seveda ker na glupa vprašanja odgovarnajš zelo puhlo, pr 3 stvareh ki jih moraš počet hkrati, si potem še tepen... oprosti, ampak za 700 eur na mesec, ima vsaka vzgojiteljica pravico, da znori pr takem delu... kar e pa tiče kontejnerja...midva z možem sva ravno na poti, da ga kupiva in da bova v taki kon-hiši živela...noter je kot, da si zgradil bajto...če se jo dobr izolira, znoter in zunaj, pa flikneš noter elektriko za ogrevanje in imaš minimalne stroške...plin pa fuj in fej... danes sva bila na občini šiška in "krava" tam še slišala ni za kontejner, ker je zabita...to pa da obstajajo pri nas že male vasi v bližnji okolici lj , pa je kr tako zraslo brez dovoljenje ali kako ?? in potem si je rekla, kako da to ne bo šlo, če je pa sam jankovič reku, da jih bo postavil ? seveda, ni imela odgovora...samo še enkrat je ponovila : se ne da... ah, veš kaj...vse se da...sam za navadne nepomembne smrtnike se nič ne da...če pa si mercator zmisli, da bo na nezazidljivi parceli postavil vele marcator, bo tista parcela hitr ratala kar naenkrat zazidljiva...ja seveda, za kupček denarja se vse da...
|