Vijoličarka
|
Sama nisem ne vem kakšen ljubitelj živali, sem samo njihov simpatizer. Maček ni enako pes. Mačke so precej bolj samostojne in samosvoje. S kužkom, pa čeprav bo majhen, se bo treba mnogo več ukvarjati. Poleg tega obstajajo tudi 'hišne mačke'. Torej mačke, ki ne hodijo ven. In če živite ob cesti, pa nimate ravno kmetije, da bi mačke morale miši loviti, imate mačko komot notri. Sploh, če se ne motim, zavetišča dajejo mačke v posvojitev samo pod pogojem, da bo mačka 'hišna mačka'. Vaša kužika lahko na novega kužija reagira različno. Lahko da je prijazna do psov, ki 'pridejo na obisk', morda pa bi na stalnega družinskega člana reagirala čisto drugače. Približno tako, kot imajo otroci radi, da pridejo drugi otroci na obisk, pa s sosedom so ful kompanjoni, malo drugače pa bi bilo, če bi njihovi starši te otroke kar posvojili in bi se spremenila razmerja doma. Dva psa sta trop. In eden od psov bo najverjetneje imel alfa pozicijo. Težko verjetno, da bo to novi pes. Da bi eden 'vladal' zunaj, drugi pa notri, morda tudi ne bo mogoče, ker ona sicer ni veliko notri, ampak kadar je, je ona glavni pes. Lahko se tudi zgodi, da bo novinca lepo sprejela da bo novinec sprejel podrejeni položaj in se bosta zelo fino imela. Novinec jo bo imel za boga in tudi on ne bo hotel biti notri, ampak bo pri njej, zunaj. Pa boste na istem, brez mačka v hiši. V soseščini imamo psa, ki je neke vrste 'javni pes'. Veliko je zunaj, z vsemi se razume, tako z ljudmi, kot s psi. In ko je tako svobodno letal okoli, je oplodil eno kužkico in njegovi lastniki so, iz občutka odgovornosti, vzeli enega mladička. Njegov oče ima še kakšni dve leti pred seboj... In s prihodom novega psa se je zgodilo nekaj novega. Oče nikdar ni spustil niti glasu. Zdaj nas že ob petih zjutraj budi lajanje. Z možem sva bila prepričana, da je sin nediscipliniran in on laja, a se je izkazalo, da je začel tuliti oče (prej več kot deset let ni ponoči niti enkrat zalajal, še podnevi zelo redko) - s sinom se malo dajeta za vodstvo v tropu. In medtem, ko je ves svet sinov, je oče, prej tako dobrovoljen pes, postal mrk starec. Jaz se tega ne bi šla. Ne zdi se mi prav. Lahko da bo vse v redu, lahko pa da bo hudo.