Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa* IZVIRNO SPOROČILO: špelin@ zakaj temni predmeti vpijejo več svetlobe kot svetli? Ker so temni predmeti temni, potrebujejo več svetlobe (katero morajo vpiti vase), da postanejo bolj opazni in da jih mi lahko vidimo. A to je za 5. razred OŠ? Pa saj še fizike nimajo, kaj šele, da bi se učili o valovni dolžini svetlobe in albedu (odbojnosti). Ne vem, če bi to znala razložiti. Če ti kaj pomaga: albedo ali odbojnost nam pove, koliko svetlobe nek predmet odbije in koliko jo sprejme. Bolj ko je telo belo, več jo odbije, višji je albedo. Bolj ko je temen, manj svetlobe odbije in več jo absorbira (in se posledično segreva) in manjši ima albedo. Sneg ima npr. velik albedo. Pozimi, ko je jasno vreme in debela snežna odeja, je zunaj mraz - sicer sonce sije, do površja Zemlje pride veliko svetlobe, vendar se ta odbije nazaj v vesolje. Sneg zaradi svoje barve svetlobo odbija, zato se zemlja ne more segrevat. Poleti je ravno obratno, temna trava in gozd svetlobo sprejemata in jo manj odbijata, zato je vroče (so še druge stvari tu pomembne, ampak nima neposredne veze z vprašanjem). Skupna sončna svetloba ima podobno "barvo" kot črna telesa (je črna - ima tako valovno dolžino sevanja), zato jo črna telesa asorbirajo. Bela telesa pa so nasprotna, zato jo odbijajo. Mi vidimo vidno valovno solžino, obstajajo pa še ultravijolične a, b in c ter infrardeča svetloba, teh mi ne vidimo (jih pa nekatere lahko občutimo, ko nas opeče sonce). Kako bi pa to razložila v 5. razredu OŠ, pa ne vem.
< Sporočilo je popravil Ankica -- 6.10.2009 20:49:13 >
|