|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Vprašanja, mamica študentka
12.5.2010 19:27:59   
pikapoka89
Upam, da takšne teme še ni bilo.
V glavnem, moja zgodba je zelo zapletena, upam na kakšen nasvet,padec na realna tla, vzpodbudo, karkoli.
V glavnem, s fantom sva skupaj tri leta.
Tabletke jem (oz sem jih) jedla redno.Ne živiva še skupaj.
Obiskujem prvi letnik faksa, ki pa ga verjetno ne bom izdelala zaradi odsotnosti (zraven delam preko študenta,da lahko normalno preživim mesec), prejšnje leto sem pa opravila en letnik faksa, pa sem sem prepisala, ker me ni zanimala smer.
V prvem letniku štipendije nisem prejemala, letos pa.
No in čisto nepričakovano sem zanosila, kljub rednemu! jemanju tablet.To dejstvo me je čisto zatrokiralo, vsa sem prestrašena.Fant ima sicer dobro plačo, ampak nosečnost je res nepričakovana.
Kaj storiti v mojem primeru?Nikomur se še nisem zaupala, sploh ne vem kaj naj naredim.Status mi poteče, razmišljala sem o vpisu na višjo šolo (na visoko se več ne morem, zaradi prepisa ne morem pasti letnika), samo da bi dobivala preživnino in da bi obdržala status.
Mislite, da bom morala štipendijo vračati, kljub nosečnosti, otroku in ponovnem vpisu, torej že tretjem, na faks?
Vem, zgodba je zapletena, moja odločitev obdržati otroka še veliko večja.Seveda me najprej čaka, da povem fantu, ampak kaj ko je vse skupaj tako težko, posebej iz finančnega pogleda-do česa bi sploh bila upravičena?
Hvala vnaprej za vse odgovore
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Vprašanja, mamica študentka
12.5.2010 20:43:21   
Anonimen
Ahoj!

Čestitke za plusek!!!

No midva sva bila finančno v podobni situaciji kot vidva, le da sem bila jaz konec 4. letnika s še 5imi najtežjimi izpiti še za narest. Dobivala sem pa kadrovsko štipendijo pa kolikor se je dalo sem preko študenta delala (no to se je kmalu zaključilo, ker sem imela na začetku nosečnosti težave potem pa še druge zdravstvene težave), moj pa je imel kar ok plačo. No pa mi je rastoča pikica dala nenormalno motivacijo in sem vseh tistih 5 izpitov naredila v 3h mesecih. No diplomo sem pa malo preložila in diplomirala, ko je imela tamala 15 mesecev. Glede pripomočkov za tamalo sva nekaj dobila od mojih, nekaj od njegovih, veliko cunjic sem dobila na posodo ... ma na začetku sem bila od groze čisto paf, ker saj sva se o otročku pogovarjala, a sva se strinjala, da je bolje da prej zaključim študij ... no pa je nakoncu vse tako lepo skupaj se zložilo, moj je bil v 7ih nebesih, jaz pa potem tut kmalu za njim in smo se imeli in se imamo prav fletno, pa čeprav z bol bogimi dohodki.
Drugače ti pa zaradi otroka pripada eno dodatno leto na faksu, lahko zaprosiš za republiško štipendijo, ob rojstvu ti pripada paket za novorojenčke, pa če vaša občina kaj da za rojstvo otroka, potem ti pa še eno leto po rojstvu pripada starševsko nadomestilo (okoli 190€/mesec) in pa otroški dodatek.
Tako da jaz mislim, da je zdajle enkraten čas, da pomisliš na svojo mini pikico in stisneš zobe pa narediš tale letnik, drugo leto si malo frej vzameš (pač to leto, ko ti pripada), potem bo šla pa tvoja pikica počasi v vrtec, ti pa nazaj na faks ... saj bo šlo!!!!

(odgovor članu pikapoka89)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
12.5.2010 20:51:30   
pikapoka89
Hvala ti za te besedeuser posted image drugače pa za letnik sem prepričana, da ga ne bom izdelala, ker imam zaradi prisotnosti težavo, ker je obvezna in me skrbi vračanje štipendije- misliš, da bi se bilo dobro za te odgovore obrniti na študenstko svetovalnico?
Drugače pa jaz sem privat, ampak je premallo za tri osebe....tako da bi ali morala v najem ali pa kaj.
Jaz sem obenem vesela in šokirana, ampak obenem žalostna.Toliko punc se trudi in jim ne uspeuser posted image
In kako ti zdaj laufa z otročkom?
Sama se zavedam, da bom ostala s srednjo šolo, ki pa me veseli, pa tudi delati sem pripravljena-preko študentskega.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
12.5.2010 21:19:13   
Anonimen
Pikapoka, daj ne tako hito obupavat ... glede faksa je tako ... profesorji in asistenti so tudi ljudje in grem stavit, da če bi šla osebo do njih, jim razložila situacijo (da morša za preživetje nujno delat, pa da prihaja mala pikica in da bi rada čim več pred prihodom naredila itd.) in pokazala res pravi interes, da zaključiš letnik, da bi ti marsikateri predlagal neko rešitev, da bi vseeno naredila vsaj toliko izpitov, da bi izdelala letnik ... potrudi se bori se zdajle ko ris za tale letnik, ker če boš vse skupaj pustila, si boš kdaj kasneje očitala. Pa tudi razmišlanje, da boš lahko delala preko študenta še toliko in toliko časa je tut brez neke perspektive ... ker ko bo šel status, bo tudi preko napotnice težje delat. Res potrudi se!
S tvojim se pa pogovorita ... grem stavit, da bo vesel. In če praviš, da ima vredu plačo tudi najbrš ne bo problem kakega manjšega stanovanja najet, če res ni druge opcije.
No midve s frčafelco uživava zadnje dni, ko sva skos skupaj ... konec junija grem namreč v službo, tamala pa v začetku julija v vrtec in moram rečt, da mi je kar hudo, ker noro uživam v najinih potepanjih po bližni in dalni okolici ...

Neposredna povezava do sporočila: 4
13.5.2010 13:38:14   
roberta
Nisi napisala, kdaj imaš rok poroda, ampak, če si komaj izvedela za nosečnost, verjetno komaj jeseni oz. drugo študijsko leto, kajne? Če je tako, boš morala štipedijo za to študijsko leto vračati, ker se gleda opravljen tekoči letnik. Le v primeru, da bi rodila do 1. oktobra 2010, pa bi bila na ta račun upravičena do dodatnega študijskega leta (za isti letnik) in tudi štipedijo ti ne bi bilo potrebno vračati, še več, dobivala bi jo tudi v naslednjem dodatnem letu.

Jaz vem, da je težko s otrokom in študijem (sem bila tudi jaz na tem), ampak res ti svetujem tole: naredi letnik. Napisala si, da imaš težave zaradi prisotnosti (najbrž na obveznih vajah ali podobno) - pojdi do profesorjev in jih prosi, če bi lahko v zameno za to, da nisi bila prisotna na vajah, naredila kako dodatno seminarsko nalogo. Če niso povsem brez občutka, ti bodo to možnost dali. Potem pa v napad na izpite. Smo komaj maja, kar pomeni, da imaš še vse junijske roke, da jesenskih sploh ne omenjam.

Ker če ne narediš tega letnika, bo kar težka - ne samo, da boš mogla vračat štipendijo, tudi z vpisom na spet novo fakulteto ne vem kako bo - tu mislim vpisom na redni študij. Ker ponavljaš lahko le 1x, pavziraš tudi lahko samo 1-x, no s prepisovanjem ne vem, kako je, ampak po moje ti več kot 1x tudi ne priprada. Izredni študij pa veš kako drag je. Morda res stopi do študentske svetovalnice, pa ti bodo vse razložili.

Kar se denarja tiče pa je tako, da v vsakem primeru ti pripada starševski dodatek - ta ni bohve, kako velik. Potem je tu še otroški dodatek, ki ga prav tako dobiš, ne glede na vse, če bi lahko obdržala še štipendijo, bi bilo pa sploh super.

Iz tega kar si napisala izgledaš pogumna punca, tako, da ne se dat... glavo pokonci, veselje na obraz in toplino v trebušček, pa se bo vse uredilo, kot se more. Res pa se pomoje splača potrudit okrog faksa. Tu že vsaj nekaj imaš... drugače pa bo treba začeti spet vse znova.

Vse dobro!   

Neposredna povezava do sporočila: 5
13.5.2010 13:54:51   
isobel
Pomembno, ključno vprašanje, ki si ga moraš zastaviti je, ali si tega otroka sploh želiš.

Zaradi nosečnosti ti pripada eno dodatno študijsko leto s statusom vred, je pa vse odvisno od predvidenega roka poroda oziroma rojstva otroka, ker se šteje leto od takrat dalje. Če ti še pred rojstvom padeš letnik, potem res ne vem, kakšne so možnosti s tem. Meni se je študijsko vse lepo izteklo, tako da nisem imela težav.
Se pa moraš zavedati, da obstaja verjetnost, da po porodu ne boš sposobna nekaj mesecev se pripravljati na izpite ali delati. Seveda so izjeme, ampak se moraš psihično pripraviti tudi na ne tako idealno vzdušje po porodu. Če se boš na vse te stvari dobro predhodno pripravila, potem se ti lahko vse čudovito izteče tudi z dojenčkom.

Neposredna povezava do sporočila: 6
13.5.2010 14:20:34   
emibu
Če kaj pomaha sama sem v 2.letniku SREDNJE ŠOLE!!! in fant v 1.letniku faxa čez 14 dni imam rok..imaš pa dost ugodnosti,direktno za tvoj primer nevem ker če ima on plača pol se veliko stvari spremeni če sta oba brez usega je pa DSP,otroški dodatek najvišji,starševski dodatek..skratka podpirajo dokler ne preguraš čez šolo in najdeš službo sama ne rabim 1000 eur na mesec,res je da je beba strošek ampak tudi v pajacih ki nebodo tom tailor al pa nevem kere firme ampk bodo pač iz baby centra,kika bo preživel tak da finančno pridš tud s 500 euri pomoje kamot skozi..je pa seveda drugače okol stanovanja...če moreš še to najemnino plačevat potem..no midva imava termin da se do konca junija seliva na podstrešje tak da usaj najemine ne bo..Upam da se odločiš prav in da use steče tako kot si želiš,se pa use da!! jst sm delala po izpitih normalno do zdej ker sem zadnji mesec in dobivala zelo lepe ocene tako da ni otrok samo neka ovira,upam da tut sama neboš otroka jemala kot oviro..

pa srečno

(odgovor članu isobel)
Neposredna povezava do sporočila: 7
15.5.2010 17:35:33   
maggie27
Ojla!
Evo, sem čist nova na forumu! user posted image  
In sem 10.5.2010 zvedela, da sem user posted image !!!

Pikapoka, glede tvoje situacije, sicer nimam take izkušnje, vendar poznam par primerov.
Jaz sem v bistvu bolj kot ne frišna s faksa (manjka mi diploma), no in med študijem je bila pri nas skoraj vsaka tretja noseča. Imam ene 10 sošolk, ki so rodile enega ali celo dva otroka med rednim študijem - tako da se da! Sicer ne vem kateri faks ti obiskuješ in kakšne so razmere tam, lahko pa ti povem kako je bilo pri nas. V glavnem se je dalo VSE zmenit, so bili kar razumevajoči in popustljivi (seveda, kolikor se je le dopuščalo). Glede tega, da letos letnika ne boš uspešno zaključila, je možnost (mogoče) taka, da zaprosiš za pogojni vpis v naslednji letnik in navedeš zdravstvene razloge predvsem v zvezi z nosečnostjo (naj ti ginekolog ali splošni zdravnik kaj napiše), lahko navedeš tudi socialne težave (predložiš kakšno dokumentacijo), poveš da imaš štipendijo in mogoče te bodo spustili naprej (ne vem, če je to pri tebi sploh možno, ampak pri nas so se študentje takih stvari ves čas posluževali). Ne vem, če je smiselno se prepisat na drug faks, če je možnost da te spustijo naprej v višji letnik.
Kar se pa tiče naslednjih letnikov (če greš oktobra naprej seveda), pa boš v tem času itak že rodila in kolikor vem je materinstvo eden od ključnih razlogov za pogojno napredovanje v višji letnik.
Glede obveznosti na faksu, se seveda poskušaj karkoli dogovorit s profesorji (po večini so razumevajoči če jim obrazložiš svojo situacijo) in probaj do konca tega vpisnega leta čim več udeleževat obveznih vaj ali predavanj, da bodo videli da si resna in te bodo lažje spustili naprej.
Glej, ne obupat, mal razišči možnosti, pa kaj lahko sama narediš pa se bo srečno izšlo. Glede štipendije pa ti ne znam svetovati.
Kar se tiče denarne pomoči ali porodniške, mislim da klasične porodniške ne dobivaš ker bi za to mogla biti zaposlena (naj me kakšna popravi, če govorim bedarije user posted image ), ampak dobivaš en nadomestek (ne vem točno kako se reče, poglej na CSD LJ-Šiška) in mislim da je okol 200 EUR/mesec (nisem čist ziher, sam sem sama neki gledala o tem ko še nisem bila zaposlena) in dobiš tudi otroški dodatek, tko da neki denarja bi bilo. Ampak sej pravim, mal net razišči in se pozanimaj.
Veliko sreče!

(odgovor članu emibu)
Neposredna povezava do sporočila: 8
15.5.2010 20:25:31   
emibu
je tko ja..za napredovanje bi jst navedla pač težave v nosečnosti al pa karkoli ker ko bruhaš itd. se ne morš lih učit...ne dobivaš porodniške,ampak starševski to je porodniška za nezaposlene...

(odgovor članu maggie27)
Neposredna povezava do sporočila: 9
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Prerez presredka: Kako ga lahko preprečimo?
Babica Marjeta Žlebnik svetuje, kako lahko preprečimo prerez presredka pri porodu.

Jaslice ali varuška
пеперутка16

Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?