mamuška
|
1. Ali še kdo opaža, kako risanke delujejo na otroke? Jaz namreč opažam, zadnje mesece v veliko večji meri, da risanke na našega 5-letnika vplivajo porazno. V isti predal lahko zmečem tudi 99% rač. igric Zdaj pa jaz ne vem, ali se z našim smrkolinom nekaj zelo posebnega dogaja ali morda še kdo opaža isti sindrom. Pri nas imamo risake kot so Nodi, Čebelica Maja, Franček, Gasilec Samo, Policaj Črt, Mojster Miha, Krtek, Pat in Mat - v tem stilu. Nič na oko nasilnega - ampak.... Po 20 min gledanja risank se našemu mulcu "strga" Začne vriskat, jodlat, skakat - ne znam opisat. Kot nek "black-out", ko da je "na spidu", mal zadet .... in sploh ne prideš do njega. Ko ga hočeš umirit, te sploh ne sliš, kar cvili, vriska, jodla dalje, skače po postli, skače po tleh, po sedežni (kar je pri nas prepovedano!)- dokler ga fizično ne ukrotiš in ga prisiliš, da se umiri-"wrestling prijem". Potem nekako spravi k sebi in če slučajno pustiš gledat naprej (smo 2x naredili napako!!), se seansa čez cca 20-30 minut ponovi. Tamau dobesedno "pade ven". Posebej izrazito se to zgodi pri Nodiju, Mojstru Mihi, deloma pri Črtu in Samu (manj izrazito), medtem ko sta Franček in Čebelica Maja s tega vidika "varna", podobno tudi Krtek. Brez škode lahko igra igrico Majin rojstni dan, Prigode Vike Vikinga, medtem ko Maček Muri že bolj sproža nemir. Nimam pojma, zakaj, ker meni deluje ful statičen. Lego creator je povzročil pravo pravcato zasvojenost - k sreči smo ga imeli samo sposojengea in tamau se je dobesednu tresel, če ga nismo pustili igrat; vrnili smo ga in zdaj je mir in tudi na kraj pameti mi ne pade, da bi ga kupili, kar smo imeli namen. Zdaj pa me zanima, če še kdo opazuje otroke med gledanjem risank/igranju igric in če še kdo opaža karkoli v tej smeri? Ker mene tole res skrbi Aja, še to: čas ki je pri nas dovoljen v te namene, je recimo max 1 DVD naenkrat, če je vreme res ultra slabo ali je bolan ali ...pač nek res konkreten razlog za to. Gledanje risank ali nažiganje PC igric pri nas ni na dnevnem razporedu, recimo da se zgodi s frekvenco 2xtedensko po 1 uro, raje manj. 2. Kako se spopadate s selektivnim sluhom in ultra dolgim jezikom 5-letnikov? Počasi prihajam na konec svoje znanosti. Naš smrkolin sliši, če sliši in ko sliši- in rahlo (no, ja!) mi gre že na organ ki ga nimam, da moram vsako stvar po 5 x ponavljat. Nekajkrat so že bile prav nemarne posledice (ostal doma, kazen, ni šel na RD, ostal brez kosila....), 5 min je uh in huj, pol se pa pozabi in spet vse po starem Drug problem je jezikanje: smrkavcu se jezik dobesedno po tleh vleče , gobcanju ni ne konca ne kraja, kazen se kar s kaznijo skupaj drži in jaz počasi sama ne vidim več smisla v teh stalnih kaznih. Stvar se je pojavila nekje po novem letu in meni močno najeda potrpljenje. Situacija danes v avtu npr. "Prosim, nejah brcat v sedež!" Mulc "Sej ne brcam, samo noge pretegujem" Jaz "Karkoli že počneš - nehaj, takoj. Avto je očiščen, tvoji čevlji pa blatni" Mulc "Saj niso tko blatni...." in tralalalalalala dalje. Vedno sto ampak-ov in "sej samo".jev, od katerih se meni že bruha. Končalo se je tako, da sem ustavila, sin je moral izstopit in je tako dolgo stal zraven avta, da sva se zedinila, da čevlji nimajo kaj iskat na naslonjalu sedežev. Ampak jaz nimam vedno kilometrskh živcev, niti ne morem vedno ustavljat in se it neka pogajanja - predvsem se mi ne da vedno za vsako stvar v nedogled pregovarjat. Vsaj kdaj pa kdaj bi blo tko fajn, če bi mulc reku "ja mami!" in to tud naredu, brez stotih izgovorov, zakaj tega ne more naredit Ne vem no, zadnje mesece se mi stvari kar grmadijo na glavo in zdi se mi, da sem vse do zdaj počela totalno narobe