|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Vpliv - odnos med starši:odnos do otrok?
11.3.2008 22:15:01   
Gina
Razmišljala sem... ali menite, da odnos staršev med sabo pogosto vpliva na odnos otroka do določenega starša?

Ko sem bila majhna, je bilo pri nas tako, da je v bistvu moj oče počel ogromno reči, ki jih povprečen oče takrat ni počel - velikokrat me je crkljal, mi vsakodnevno povedal, da me ima rad, se vedno postavil zame pred komerkoli, mi ogromno reči razložil, bil je enciklopedija, ki razlaga na način pravljice, za vse živo me je navdušil v življenju (intelektualnega), me vozil na smučanje, učil voziti kolo, hodil na roditeljske sestanke, nikdar ni težil,... sratka, bil je zelo ljubeč oče iz tega vidika.... vendar je imel za moje, otroške (pa tudi današnje) pojme čisto zanič odnos z mojo materjo, ki sem jo imela blazno rada, ker če je on z mano lepo ravnal, je ona še lepše, poleg tega sva bili midve tudi karakterno kompatibilni, kar z očetom nisem bila (on me je bil sposoben po drugi strani, kadar ni bilo po njegovo, tedne in mesece ignorirat, da na koncu več nisem vedela sploh, zakaj se drži - priznam pa, da sem bila včasih res tečna sploh v teenagerskih letih). Moj oče je vsak dan prišel domov, pojedel kosilo in šel sedet pred tv, kjer je ostal do pozne noči. Delal doma ni nič. Mami je delala res čisto vse, razen avta ni marala vozit in delala je cele dneve, tako da se je meni zdela sužnja mojega očeta in našega doma - še od otrok ni nič zahtevala. Nikdar se ni pritoževala, v mojih otroških letih je bila vedno dobre volje, včasih ga je prosila kaj, kar si je res želela, pa kasneje sta se res zaradi tega že kar fejst prepirala, ampak to je bilo kasneje... Vendar ji oče ni nudil tistega, kar bi ona rada. Hkrati je imel ljubico, za katero se ni mogel odločiti, ali bi bil z njo ali z mojo mami . Jaz sem to vedela, mami dolgo ne. Na koncu sta se itak ločila.

Dolgo časa sem se spraševala, kaj sem svoje čase sploh zamerila mojemu očetu, kot otrok, strašno sem bila jezna nanj, čeprav sem ga imela ves čas tako zelo rada hkrati, ko mi je pa vendarle nudil tako veliko lepega. In sem v končni fazi prišla do ugotovitve, da nisem mogla že kot majhen otrok preboleti tega, da je tako zelo grdo ravnal z meni tako zelo pomembno in ljubo osebo, mojo mami. Ko se je končno ločil, sva vzpostavila spet veliko bolj pristen odnos, kar je pravzaprav logično.

V bistvu tu ne gre za moj odnos z očetom, ki je pravzaprav zelo fajn, in je služil zgolj za primer, zanima me, ali je odnos vaših staršev, očeta do mame ali mame do očeta vplival na vaš odnos do njih ali ne, ali je to pogosto ali sem jaz tako čudna, da sem neprimeren odnos očeta do matere čutila kot napade na človekovo splošno dostojanstvo (kar za moje pojme izkoriščanje človeka, da vse dela namesto tebe- je) in po tem "cenila" človeka? Sprašujem tiste, ki ste imele tak primer v družini... da se starša nista razumela med sabo, čeprav sta vztrajala skupaj, ker sta otroke pa vsak posebej oba imela rada in jih ne bi rada "izgubila".  user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Vpliv - odnos med starši:odnos do otrok?
11.3.2008 22:57:16   
pikalonca
Moram reči, da te povsem razumem, saj je pri nas podobno. Naša mami je za vse sama in je res pridna kot mravljica. oče pa namesto da bi ji pomagal, vedno najde kakšno malenkost da ji potem najeda. Potem pa ko je kaj narejeno se pa po možnosti pred drugimi hvali kako sta fino to naredila. Na dopustu itak nista bila že 15 let, ker ni denarja in tudi nobenega interesa iz očetove strani, mami pa sama ne gre zaradi ljubega mira. Oče je že 13 let brezposelen in ga mami živi- vse lepo in prav- samo ne pa da mu kupuje še alkohol in cigarete. saj na ta račun bi si vsako leto privoščila konkretne počitnice. Priznam, da se mi mami zelo smili in je že omenila parkrat, da se bo ločila, a nekako ne zbere dovolj moči. Moj odnos z očeto je tudi bolj tako, ker enostavno ne dovolim, da mi komandira nekdo, ki je v življenju bore malo ustvaril in ki nima pometeno pred svojim pragom. Včasih sem tako jezna nanj, da ga bi zlasala do onemoglosti in mu izbila ta egoizem iz glave, a po drugi strani ga imam rada, saj mi je kljub vsemu oče in mi ni nikoli storil direktno nič žalega, razen kake žaljivke, ki jih pa tudi ne morem pozabit.
Sem prepričana, da odnos med mamo in očetom pusti zelo velik pečat na otroku in marsikdo potem ta pečat nosi žal celo življenje kot breme na svoji duši.

Kdor hoče videti, mora gledati s srcem.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 2
11.3.2008 23:31:35   
karmy
hja, ko sem bila jaz majhna, se mi je zdelo da je oče zgledal, in se obnašal tako, kot da je pod prisilo z nami, se ni nič ukvarjal z nami, vse je bilo na moji mami. to sem mu zelo zamerila. zdaj pa imam rajši očeta kot mamo. zakaj? Ker oče, mamo drži stran, in ji govori naj me pusti pri miru, naj živim kakor jaz hočem. In boljša oseba je zdaj kakor je bil prej ko je bil mlajši...

Zaradi tega sem tudi alergična na moške osebke, ki bi po ne vem kakšni logiki zahtevali da jaz vse delam... to bi videli hudiča user posted image

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu pikalonca)
Neposredna povezava do sporočila: 3
12.3.2008 7:02:09   
Nenya
Name je odnos očeta do mami vplival tako, da sem bila res težavna najstnica, naporen otrok, in da trenutno kar prežim pri partnerju na znake, da gre v smer mojega očeta. Neprimeren odnos do mami je imel skoz, tudi ko je bil še alkoholik in zdaj ko je zdravljen. Dela itak vse sama, prej smo ji pomagale s sestrami. Oče se je izboljšal (gre v trgovino, pospravi za sabo, če je glih pri volji), a za moje pojme ne dovolj - še vedno misli, da je mami njegova služkinja. V meni je pustil ogromno jeze in pa razočaranja nad moškimi in nad mami, da se ni ločila od njega. Bil je neprimeren oče, hladen, prezirljiv in privoščljiv; z nami ni imel nikoli potrpljejnja, s tujimi vedno. Še danes imam občutek, da veliko izhaja tudi iz tega ker nista imela sina.
Tudi zdaj, ko je brez službe, mami ne sme nič reči o čemerkoli ker jo takoj  nazaj zabije.

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 4
12.3.2008 9:36:41   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Ko sem bila majhna, je bilo pri nas tako, da je v bistvu moj oče počel ogromno reči, ki jih povprečen oče takrat ni počel - velikokrat me je crkljal, mi vsakodnevno povedal, da me ima rad, se vedno postavil zame pred komerkoli, mi ogromno reči razložil, bil je enciklopedija, ki razlaga na način pravljice, za vse živo me je navdušil v življenju (intelektualnega), me vozil na smučanje, učil voziti kolo, hodil na roditeljske sestanke, nikdar ni težil,... sratka, bil je zelo ljubeč oče iz tega vidika....

Tega pa si sploh ne morem predstavljat user posted image . Tisti del o TV, to ja.

Drugače pa ja, meni se zdi ta odnos zelo pomemben. Moja starša sta bila sicer veliko odsotna zaradi delovnika, včasih sta oba delala popoldne in smo se videli 20 minut zjutraj, ampak smo potem zelo nadoknadili čez vikende. Mi je bil pa zelo poučen njun odnos, vedno spoštljiv, pa veliko je bilo (in še vedno je) medsebojnega "špikanja", draženja ampak na en tak ljubeč način. Pa npr., da nikoli nista pred mano in bratom razglabljala o vzgoji, je pa ati večkrat, ko mame ni bilo zraven, kaj pokomentiral, da je prestroga, pa spet na tak način, s tonom v glasu, da sva z bratom to sprejela kot čisto človeško, da mama dela po najboljših močeh, čeprav kdaj narobe, a hoče najboljše.
Druga stvar, ki mi je bila pomembna, je bila, da sta se vedno potegnila eden za drugega, ko je npr. dedek kaj težil mami, jo je ati vedno branil in zaropotal, pa se oba zelo izogibata konfliktom.
Tako da je bila vedno prisotna ena harmonija in medsebojno spoštovanje, v celem otroštvu pa sem menda le enkrat doživela, da sta se resno skregala. Kar sta se imela pomenit, sta se sama in na en umirjen način.

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
12.3.2008 9:42:50   
Anonimen
Ne vem če je vplivalo. Mojadva sta se res super razumela, nikoli jih nisem slišala da bi se kregala(verjetno sta se sam slišali jih nismo), ati je bil ful spoštljiv do mami, vse naredu za njo in nas, delal je vse tudi v gospodinjstvu in zunaj, mami isto.....v bistvu se nič slabega ne spomnim iz otroštva.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
12.3.2008 10:18:26   
Anonimen
Glede odnosa očeta do matera, bi najprej vprašal ali menite, da je v vaših primerih res tako, da je oče od matere npr. zahteval vsa opravila v hiši? Sprašujem ker se mi vse bolj pogosto dozdeva, da ženske neupravičeno bentijo čez svoje može, istočasno razvajajo hkrati pa očitajo. Zopet ponavaljam, velikokrat sem doživel točno to. Seveda je strogo patriarhalnim očetom težko vcepiti v glavo, da je delitev del v gospodinjstvu normalna stvar v današnjem času in za moškega ni ponižujoče, če kdaj vzame sesalec v roke. Pravim zato ker kot otroci drugače dojemamo resnico okrog nas, tudi moja dva sta z medsebojnim odnosom vplivala name. Takrat sem vse skupaj videl popolnoma drugače kot danes, ko na to gledam z neko časovno in čustveno distanco. Drug drugemu sta škodila točno toliko kolikor sta to drug drugemu dovolila. 

Konkretno, poslušam očitke na račun moža, kako da nič ne dela, se samo izležava, vse se mu mora prinesti in k in od riti, na koncu sem priča situaciji kjer ta ista ženska pedina tega istega moža spredaj in zadaj brez, da bi on kazal kakršnokoli namigovanje. Skratka, razvajanje iz lastne potrebe, da od partnerja doživi reakcijo, ki je on ne razume. Če je njeno dejanje motivirano s tem, da v zameno dobi nek odgovor, pohvalo, bodisi v izkazovanju ljubezni in naklonjenosti, bodisi v čem drugem zaradi česar se bolje počutimo, potem je to dejanje skrajno sebično. Če se tega zavedaš se mi zdi pošteno vsaj reči kaj v zameno pričakuješ. Če moja žena super skuha, je moja nagrada ta da jo pohvalim za dobro hrano, dolžnost pa, če sva se tako dogovorila, da potem pomijem posodo. Problem nastane, če dolgo ne posesam, ne pospravim... In to samo to ker od mene pričakuje, da bom imel glede čistoče isti prag tolerance, kot ona. Pri meni je ta namreč mnogo višji. V tej luči sem jaz v odnosu do nje lahko nerazumevajoč moški, ki nikoli nič ne postori in ne pomaga v gospodinjstvu.

V kolikor ni bilo vse na svojem mestu, se opravučujem za raztrgane misli. Pišem namreč iz službe...

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
12.3.2008 10:30:45   
mika
pri mojima staršema je vedno bilo tako, da je oče prišel z neko idejo, mamina prva reakcija je bila 'proti', potem pa je bila on tista, ki jo je izpeljala. oba sta kar kolerična tipa in pri njima hitro verbalno spoka, še hitreje pa se pobotata, ni nobenega muljenja in izsiljevanja.

njun začetek je bil zelo težek. dvakrat sta morala znova ustvarjati, ker nam je  zgorelo stanovanje, s popolnoma vsem kar smo imeli. ostal je le avto in oblačila, ki smo jih imeli oblečene. oče je potem moral delat po celem svetu, tako da je bil prvih 14let malo doma.
mama je vodila vse, oče ji je pa sledil, nikoli je ni ignoriral, prav nasprotno. brez nje ni naredil nobenega koraka in ona ne brez njega.

družina je vedno na prvem mestu, potem vsi ostali.

ko sem spoznala mojega moža sem mu rekla, da si želim takšen zakon, kot ga imata onadva. ko jih je pa sam spoznal mi je rekel, da sedaj ve, kaj pomeni v pravem pomenu beseda družina.

veliko se družimo in si pomagamo.

zadeva katere pa nisem prevzela je pa njun način vzgoje. pri njima je bilo vse 'ne smeš in moraš'. z mamo sva se tudi o tem veliko pogovarjale in je rekla, da žal drugače ni znala. tak pristop so imeli starši s katerimi so se družili, zato je mislila, da dela prav.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
12.3.2008 10:48:16   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: mika

ko sem spoznala mojega moža sem mu rekla, da si želim takšen zakon, kot ga imata onadva. ko jih je pa sam spoznal mi je rekel, da sedaj ve, kaj pomeni v pravem pomenu beseda družina.

veliko se družimo in si pomagamo.

zadeva katere pa nisem prevzela je pa njun način vzgoje. pri njima je bilo vse 'ne smeš in moraš'. z mamo sva se tudi o tem veliko pogovarjale in je rekla, da žal drugače ni znala. tak pristop so imeli starši s katerimi so se družili, zato je mislila, da dela prav.

Glede prvega, eno so želje, drugo realnost. Druga stvar se mi v primerjavi z današnjo splošno sprejemljivo permisivno vzgojo zdi vse bolj pravilna.

(odgovor članu mika)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
12.3.2008 11:26:49   
mika
Glede prvega, eno so želje, drugo realnost.
drži ja.  izbrala sem partnerja, ki mu ta način življenja odgovarja, tako da je iz moje želje nastala realnostuser posted image .
Druga stvar se mi v primerjavi z današnjo splošno sprejemljivo permisivno vzgojo zdi vse bolj pravilna.

tale druga stvar, pa ti iz lastnih izkušenj povem, da ni pravilna, kar pa je daleč od tega, da sprejemam permisivno vzgojo.
primer: jaz sem morala igrat violino, želela sem harmoniko. dokler nisem končala OŠ, se sploh ne spomnim, da bi se sama za kaj odločila.
prva moja odločitev je bila izbira srednje šole, pa še to je bil tak halo, ker sem se vpisala na gradbeno in ne na gimnazijo. od takrat naprej sta  začela sprejemat moje odločitve.

moja hčerka ima primerno  svojim letom možnost odločanja...so pa sveda stvari od katerih ne odstopam. ima zelo močan karakter, tako da so včasih hude borbe, se je pa naučila, da kadar je ne, pomeni ne.
men ni blo jasno zakaj, je moja mama imela tako strog ali trd način, ko pa jaz sploh nisem bila zahteven otrok, medtem ko je moja hčerka precej zahtevna

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
12.3.2008 11:49:46   
Anonimen
Se popolnoma strinjam s tabo.

(odgovor članu mika)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
12.3.2008 19:55:57   
Gina
Bakfark, moja mami je želela, da bi oče vsaj kdaj pomagal. Vselej ga je lepo prosila, res pogosto, naj vsaj sem in tja kaj naredi, naj vsaj krožnik odnese za sabo od mize ali štumfov ne meče - seveda ga je prosila čisto konkretne reči. Moj oče je v resnici delal točno štiri reči kar se družine tiče. Prva je bila da  je vozil mami v službo z avtom in nazaj, medtem ko je seveda tudi sebe, ter še 1x na mesec v trgovinski diskont, druga je bila, da je 1x na tri mesece pospravil čisto majceno shrambo, tretja je bila, da je večinoma odnesel smeti izpred vhodnih vrat do smetnjaka, pa četrta, da je skrbel za mojo šolo. To je to. A se ti zavedaš, koliko reči je padlo na ramena moje mami, ob tem da smo bili 4-članska družina? V resnici je prišel domov ob pol štirih, pojedel in šel sedet pred tv, kjer je ostal do enih ponoči. Čisto vsak dan, razen ob vikendih, ko je šel pred tv že zjutraj. Ne pretiravam. Vse kar se je ukvarjal z mano, je delal pred tv. Vedno sem morala jaz do njega in ga zmotiti. Ulegla sem se k njemu na kavč, pa me je med gledanjem tvja čohal po glavi ali masiral po podplatih do nezavesti. če sem imela karkoli v šoli, sem šla k njemu pred tv, kjer me je spraševal pred testi (če ni bilo kaj zanimivega na sporedu ravno), pa vedno se je iz tega razvila potem debata na dolgo in široko še o drugih rečeh, ker on res veliko ve, pa mi je razlagal o vsem mogočem še zraven, res na fajn način.... In ja, ankica, vem da se čudno sliši, vendar mi je vsako jutro povedal, da me ima rad, pa vsak večer, ko me je prišel pocrkljat tudi, pa saj mi še danes včasih pove...objemamo se pa tudi, logično.., hodili smo vsaj en teden na leto minimalno smučat (plavat pa za dlje), ponavadi pa sva šla z očetom vsako leto tudi še posebej večkrat smučat z njegovo ljubico, ki je bila takrat naša družinska prijateljica, naša mami pa ni bila ljubosumne sorte, pa se ji to ni zdelo nič čudnega, tako je bila prepričana vanj, da njun zakon pa res ni pod vprašajem. 
Bakfark, veš, jaz se strinjam s tabo, da kar tako nekaj obtoževat moške, da nič ne delajo, je nesramno. Velikokrat pišem sama na to temo, da se moško delo ponekod ne spoštuje in da je to grdo. Samo pri nas ni bilo tako, da bi jaz ne spoštovala česa. Sem pozitivno usmerje in vedno iščem lepe reči, ki se mi dogajajo v vsaki stvari. Pri nas je bila moja mami non stop delavec, ki se je ob 21.00 ulegla, ker več ni zmogla fizično biti pokonci. Oče pa jo je še kar naprej kritiziral, da ni vse pospravljeno....., da ni vse u nulo. Res ni bilo. ni moglo biti. Vsi trije smo živeli na račun njenega dela..

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
12.3.2008 21:11:25   
Anonimen
Ja, to, kar si zgoraj napisala, si jaz predstavljam.

Meni se zdi, da se odnos med starši in odnos do otrok in nazaj najbolj kaže na dveh nivojih:
- ko odraščaš, koliko podpore in zavetja čutiš doma. Če je veliko nespoštovanja, kreganja, konfliktov,... potem dom ne more biti ravno varno zavetje in nastajajo frustracije, kakšne in v kako izraziti obliki se bodo izrazile, pa je odvisno od posameznikovega karakterja.
- ko si sam ustvarjaš zvezo, projeciraš dobre izkušnje na partnerja in se hočeš izognit slabim izkušnjam, pa potem delaš druge napake user posted image . Ali pa pustijo slabe izkušnje tako posledico na samozavesti, da spet in spet ponavljajo iste napake ali vso krivdo za svoje težave pripisujejo svojim staršem.

< Sporočilo je popravil Ankica -- 12.3.2008 21:12:00 >

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
12.3.2008 21:19:33   
Anonimen
Razmišljala sem... ali menite, da odnos staršev med sabo pogosto vpliva na odnos otroka do določenega starša?

V doloceni meri vedno vpliva. Ali posnemas ali gres kontra.

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
12.3.2008 21:47:13   
Rožica I
Pri nas je bil oče blazno strog, mama pa total kontra, popolnoma popustljiva. Oba sta se dosti ukvarjala z nama, v bistvu sta živela za naju. Med seboj pa, žal, nikoli nista našla skupnega jezika.
Imela sem oba zelo rada in mi je bilo zmeraj hudo, kadar sem opazovala slab odnos očeta do matere. Kot najstnica sem bila jezna na oba, na mamo, ker se nikoli ni postavila zase in na očeta, ker je nonstop težil do onemoglosti.
Vedno sem govorila, da sta dobra človeka vsak zase, skupaj pa najslabša možna varianta za starše.
Me zanima, kaj bo nekoč rekel meni moj sin user posted image ?

ROŽICA

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
13.3.2008 7:56:16   
mojamura
Moja mama je bila do svojih otrok stroga, za kakšno neumnost, ki smo jo počeli smo bili kaznovani tako, da smo mogli klečati, dokler se ji nismo opravičili, ali pa smo dobili po tazadnji. Oče na nobenega od svojih otrok nikoli ni dvignil roke, pravzaprav je on deloval bolj umirjeno racionalno, vedno je poskušal preprečiti stvari. Mama je bila rada v središču pozornosti, zmeraj. Kadar smo bili v kaki družbi je njej vedno godilo, če se je vse vrtelo okrog nje...meni je bilo to malo mimo. Ko sem bila v petem razredu sem morala, zaradi tega, ker je ona odprla frizerski salon, poprijeti skoraj za vsa gospodinjska dela, od čiščenja, kuhanja....vse do obešanja cot. Z mamo se jaz osebno nisem nikoli pretirano razumela, vsaj dokler sem živela tam. Ona je človek, ki rada komandira, še danes, ko pridem na obisk in naredim nekaj, kar si je ona drugače zamišljala, ji to ni po volji. Ampak dandanes se zato ne sekiram več. Hudo je bilo, ko sem bila v najobčutljivejših letih in me ni nikoli vedela pohvaliti za dobro opravljeno delo. Naj sem se še tako trudila pri čiščenju kopalnice, je zmeraj pri kontroliranju, našla nekje prah in ga na konici prsta pomolila meni pod nos in rekla: "A to je za tebe spucano??" Oče je bolj kot ne vase zaprt človek in nikoli ni nevem kako zelo povzdignil glas, raje je naredil to kar je mama pričakovala, zaradi ljubega mira - še danes je tako, z to razliko, da postaja počasi imun na vso njeno nerganje in zajedanje, pozablja da sta mož in žena - kot zgleda mu paše tak. Mama mi večkrat potoži, da se je spremenil, da se napije včasih, da ni več tak kot je bil. Mislim, da bi se oče verjetno spremenil, če mu ona nebi nonstop nekaj težila, npr: da poje preglasno, da prehitro je, da se ni dobro oblekel, da se čudno smeji....ipd.
Ko sem se po ločitvi vrnila domov, sem tam živela 4 leta. Vedno bolj me je hotela imeti pod komando, tako kot mojega očeta, a se nisem pustilazato mi je proti koncu tega obdobja rekla: "Hčerka, mi2 več ne moreva skupaj pod eno streho živeti, ker se bo meni zmešalo, saj narediš vse po svoji glavi. Čez mesec dni bo v bloku fraj ena garsonjera in se prosim z svojim sino odseli, ker to tako več ne gre. " Oče pa je le sedel poleg in poslušal, rekel pa ni ne bu ne mu.

V glavnem oba spoštujem, že zaradi dejstva, ker sta mi starša. To pa je tudi vse.

Assumption is mother of all fuc*k*ups.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 16
13.3.2008 20:23:27   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica

Meni se zdi, da se odnos med starši in odnos do otrok in nazaj najbolj kaže na dveh nivojih:
- ko odraščaš, koliko podpore in zavetja čutiš doma. Če je veliko nespoštovanja, kreganja, konfliktov,... potem dom ne more biti ravno varno zavetje in nastajajo frustracije, kakšne in v kako izraziti obliki se bodo izrazile, pa je odvisno od posameznikovega karakterja.
- ko si sam ustvarjaš zvezo, projeciraš dobre izkušnje na partnerja in se hočeš izognit slabim izkušnjam, pa potem delaš druge napake user posted image . Ali pa pustijo slabe izkušnje tako posledico na samozavesti, da spet in spet ponavljajo iste napake ali vso krivdo za svoje težave pripisujejo svojim staršem.

POdpora do otroka in nespoštovanje med starši se pri meni nikakor nista odražala v tem, da se jaz ne bi počutila varno ali da ne bi bila samozavestna. V bistvu sta mi nudila ogromno varnosti, čisto vedno sem se lahko v vseh situacijah zanesla nanju. V bistvu še danes vem, da če bi bila v stiski, bi bil moj oče vedno tam zame. Samozavest so mi vlivali non stop, tako da to ni imelo veze. Se pa strinjam, da če je non stop ignoriranje en starš drugega, tiho držanje, da to vodi do frustracij (v resnici se kregala nista dosti, skoraj nič, ker oče je zignoriral vse mamine poskuse, in ona je potiho obupavala in jokala, kregala sta se vsega skupaj morda zadnje pol leta njunega skupnega življenja, prej nič, nula - samo čutilo se je v zraku, da nista srečna, da vlečeta vsak na svoj konec - pa ne glede otrok, tam je imela glavno besedo mami, ker ni pustila ničesar drugega kot demokratično vzgojo, antiavtoritivno, permisivno, zato se je oče dobesedno odmaknil od naju z bratom, ker ni smel imeti nobene besede - tukaj je edina reč, ki jo je dosegla po svoje, pa še to le zato, ker se očetu ni ljubilo vzgajati, če se mene vpraša). Ko si sam kreiraš vezo, pa iščeš takega partnerja najbrž, ki ti nudi tisto, česar tvoj oče ni nudil materi - tisto ti postane vrednota. Zato sem jaz vedno iskala nekoga, ki ni cele dneve pred tv-jem.user posted image user posted image , pa ki se kam premakne. Ki zna delat, ki ni len. Samo to ne pomeni vedno, da ima še kake druge kvalitete, ki jih človek išče. user posted image  
Aja, pa iščeš si človeka ki je karakterno podoben nekomu, ki si ga imel za vzor, pa je bil moškega spola - v mojem primeru je veliko pozitivno vlogo v mojem življenju igral stari oče.

p.s. ankica, en paradoks, če te zanima: moj je karakterno zelo podoben mešanici mojega starega očeta in mojega brata, bratova žena pa je karakterno podobna mešanici med mojo materjo in menoj.user posted image user posted image

Se mi pa zdi, da kar se iskanja partnerja tiče, veliko vlogo igra sreča. Nekdo v prvo sreča zanj idealnega partnerja. Tukaj razum in spoštovanje in ne vem kaj še vse ne igrata prav velike vloge. V nekoga se zaljubiš, tukaj težko kaj dosti vplivaš tisti hip, potem pa kasneje spoznaš, kakšne sorte je. In nehaš biti z njim. IN se zaljubiš v drugega, seveda čisto drugačnega, ker meniš, da je to tisto pravo... Pa čez nekaj časa ugotoviš, kakžne sorte je v resnici.... Te reči se lahko ustavijo pri prvem, drugem človeku. Lahko se pa vlečejo ko čreva. Lahko spoznavaš in spoznavaš, pa ti ni namenjeno. Če pogledam za nazaj sebe, se mi zdi, da je res zelo čuden splet okoliščin igral glavno vlogo kar se mojih preteklih vez v življenju tiče. Prav nič se mi ne zdijo moji starši za to krivi. Itak je pa tako, da moraš najti ravno nekoga, s katerim imaš skupne točno določene vrednote, pa še kemija mora biti med vama. Tako da trdim, da je to loterija več ali manj vse skupaj.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
13.3.2008 22:29:29   
piščanc
se vidim v tvojem pisanju. moja starša sta sicer popolnoma različna, ampak v nekem obdobju sta si dala dovolj podpore, da sta prišla skupaj. sedaj pa sta že doooolgo vsak na svojem bregu. oče se mi strašansko smili, ker mora prenašati tečnobo moje mami, je zajedljiva, prenatančna, pesimistična. ima pa tudi veliko dobrih lastnosti, povezana je z naravo, dobro kuha, je delovna. po drugi strani se mi pa mami smil, ker je oče len za vsakodnevna opravila (tik tak pa naredi npr. novo ograjo) in cel dan pred računalnikom. seveda se tja skrije pred njenim teženjem....in ja dolgo časa nisem vedela kdo je tisti, ki je kriv za njun slab medosebni odnos. in potem sem se gibala od enega do drugega. enkrat sem zagovarjala mamo, drugič očeta.  sicer še vedno ne vem in se nočem postavljati na nobeno stran. vsak po svoje sta kriva za njuno nekomunikacijo. skupaj pa sta, ker je tako laže, ker lahko uživata v egoizmu, pa se še prenašata.
osebno se bolje razumem z očetom, tudi karakterno sva bliže, razumem pa tudi mami zakaj je tako tečna. nikoli pa najbrž ne bom pogruntala, kdo je bil prvi.

in, ja nista bila za skupaj, ker nimata skupnih interesov, tistega kar te veseli. v tem sta si popolnoma različna. škoda, da nista šla že leta nazaj narazen. mene sta imela pa neizmerno rada, oba. vsak na svoj način in vsak mi je nudil vse. in zato oba spoštujem. ne vem pa, h komu bi šla, če bi se ločila. mama sicer lepo skrbi zame, karakterno sva pa na popolnoma dugih polih.

iz malega zraste veliko

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 18
13.3.2008 22:39:25   
mami_miki
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

V doloceni meri vedno vpliva. Ali posnemas ali gres kontra.

ne samo v določeni meri...

posnemaš in si tak kot onadva, ali greš kontra...v vsakem primeru....

malo poglejte vaše navade, pa jih primerjajte z navadami od staršev...npr. v odnosu do svojih otrok in konkretnih stvari....npr: mama vamje govorila in se vsakič jezila, če ste jedli v avto...ali počnete tud vi vašim otrokom isto,....ali lahko na veliko jedo v avto...sam za primer...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
13.3.2008 22:44:57   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: mami_miki

mama vamje govorila

Naj naredim, kakor mislim, da je prav.

Zgleda, da se me je kar dobro prijelo...user posted image

(odgovor članu mami_miki)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
14.3.2008 8:23:10   
Anonimen
Gina
Se mi pa zdi, da kar se iskanja partnerja tiče, veliko vlogo igra sreča. Nekdo v prvo sreča zanj idealnega partnerja. Tukaj razum in spoštovanje in ne vem kaj še vse ne igrata prav velike vloge. V nekoga se zaljubiš, tukaj težko kaj dosti vplivaš tisti hip, potem pa kasneje spoznaš, kakšne sorte je. In nehaš biti z njim. IN se zaljubiš v drugega, seveda čisto drugačnega, ker meniš, da je to tisto pravo... Pa čez nekaj časa ugotoviš, kakžne sorte je v resnici.... Te reči se lahko ustavijo pri prvem, drugem človeku. Lahko se pa vlečejo ko čreva. Lahko spoznavaš in spoznavaš, pa ti ni namenjeno. Če pogledam za nazaj sebe, se mi zdi, da je res zelo čuden splet okoliščin igral glavno vlogo kar se mojih preteklih vez v življenju tiče. Prav nič se mi ne zdijo moji starši za to krivi. Itak je pa tako, da moraš najti ravno nekoga, s katerim imaš skupne točno določene vrednote, pa še kemija mora biti med vama. Tako da trdim, da je to loterija več ali manj vse skupaj.

Ko sva z najdražjo začenjala skupno pot, takoj po srednji šoli si niti približno ne bi mislil, da bi najina zveza lahko zdržala. Nekako se mi je zdelo, da sva si karakterno preveč različna. In v bistvu tudi sva. Kar sem kasneje spoznal je to, da naju združuje ravno ta različnost. V kolikor se te različnosti dopolnjujejo smatram, da je to za dva človeka lahko samo dobitna kombinacija. Veš, če bi celo življenje iskali sorodno dušo, težko da bi našli svoj alter ego. Strinjam se, da je kemija med dvema v prvi vrsti tista, ki dva sploh spravi skupaj. In kemija ni samo in izključni v fizični privlačnosti. Pri sebi že dolgo odkrivam, da me nekako splošno bolj privlačijo ženske, ki so zaprte, tajanstvene, pri katerih težko veš na čem si, za katero imaš občutek, da se moraš dodatno potruditi. Tisto kar si rekla, da partner poseduje točno določen skupek značilnosti, ki nas podzavestno spominja na starše oz. naše skrbnike. Težko rečem, da bi si v življenju upal v nedogled iskati partnerja, ki mi bo karakterno popolnoma ustrezal, ker v bistvu težko rečem kaj je tisti v osebi, kar bi mi na dolgi rok lahko ustrezalo. Ljudje so zanimivi vsak na svoj način. Iz tega izhaja moje prepričanje, da so ljudje izven kulturnih norm lahko poligamna bitja. Čeprav sam prisegam na ljubezen eni osebi se mi zdi, da brez kulturnih in civilizacijskih zavor, pri ljudeh obstaja biološka predispozicija ali nagnjenje k spoznavanju (in tukaj ne mislim samo socialno druženje) večih ljudi.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
15.3.2008 8:49:30   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica

Gina, zgoraj citirano se ni nanašalo nate, ampak bolj na splošno, iz mojih opažanj v povezavi z okolico in nenazadnje tukaj na RR.
Mogoče je zgoraj napisano bolj izrazito v res ekstremnih situacijah. Naprimer, v družini vlada alkohol in nasilje, psihično  in/ali fizično. Otroci to spremljajo, očeta prezirajo, mamo pa pomilujejo, ker se nasilju ne upre in morajo v temu živeti tudi sami. Otroci odrastejo in se po hitrem postopku osamosvojijo, da jim tega ni potrebno več prenašat. In v ogromno primerih si ženske, ki so doma trpele nasilje, najdejo identičnega partnerja. Zakaj? Kaj je takega v njihovi psihi, da nasedejo na isto finto, kot njihova mama? In zakaj je toliko moških, ki sledijo svojemu očetu v tej alkoholni omami? Zakaj se toliko vzorcev ponavlja? V Sloveniji je 200.000 alkoholikov, torej je teh vzorcev zelo veliko.

Včeraj sem malo razmišljala o tej temi in (ko sem bila ravno na obisku pri svojih) in ugotovila, da npr. name niti ni toliko vplival sam  odnos med mojimi starši. Mogoče tudi zato, ker je in še vedno ta odnos v veliki meri dober. Po drugi starni pa je name zelo vplival odnos staršev do mene. Po drugi starni pa je name zelo vplival odnos pri starih starših. En moj dedek je bil alkoholik, pravi patriarh, za njega so bile ženske manjvredno bitje, nasilen,... Sem ga imela rada, ker me je veliko naučil in se mi posvečal, ampak ga nikoli nisem spoštovala, ker je bil njegov odnos do mojih staršev in do moje babice vedno poniževalen. Druga babica pa naprimer pri 87. letih še vedno skrbi za svojega drugega sina, mojega strica, mu kuha, pere, ona gre v trgovino peš, nese smeti 8 nadstropij dol, prinese gor drva, če je treba kaj popravit, to naredi moj oče,... In vse to gre meni zelo na živce, ker mi babica vsakič razlaga, kako je uboga, ampak še vedno kuha in čisti za njim. Jaz bi mu že zdavnaj znosila smeti direktno na posteljo, skuhala bi samo sebi, za jest bi kupila samo sebi,... Potem pa naj jamra kolikor hoče user posted image user posted image user posted image . In v povezavi s tem vidim svoje veze z moškimi. Pravzaprav sem edino pravo vezo imela samo z možem. Vse fante pred tem sem pustila po mesecu ali dveh. Sem se hitro zaljubila ampak tudi hitro odljubila. In ko gledam nazaj, se je čisto za vsakega izkazalo, da so s časom postali lenuhi, alkoholiki, nasilneži, v vsakem primeru pa imajo do žensk poniževalen odnos. Ne vem, ali imam tako močno intuicijo, znam dobro brati ljudi oz. "opozorilne znake" ali pa sem imela samo srečo. In čisto vsi ti moški so sedaj poročeni, imajo vsak po nekaj otrok, pa ne vem, koliko so s partnerkami dejansko srečni.
Meni je ati vedno pravil, da je edino pravi moški tisti,  ki vedno časti večerjo. Pa sva se našla z mojim skupaj, je vedno (in še vedno) plačal večerjo. Mi začel na prvem zmenku razlagat, kako zna kuhat, ker mu nisem verjela, mi je naslednji dan spekel pico in jo zaradi treme zažgal user posted image user posted image user posted image . In ni po okusu moje mame. Po njeno bi morala imeti enega mirnega kmečkega fanta. Ampak bi umrla zraven od dolgočasja in zelo verjetno zgoraj opisanega odnosa do žensk. Moj je pa... hmm, kompleksen, zahteven, razvajen, aroganten, samovšečen, manipulativen, zelo samozavesten človek. Tako deluje do tistih,  ki ga ne poznajo. Po drugi strani pa je do tistih, ki jih ima rad, zelo skrben, pozoren, nežen, in (za to je zaslužna njegova mama) ceni gospodinjsko delo, ker ga je bil prisiljen sam opravljati. Za svojo družino bi naredil vse, še za svojo sestro bi poskrbel, če bi se znašla v škripcih, pa nista v najboljšem odnosu. In to so lastnosti, ki jih zelo cenim. Ker mi vsak dan daje občutek vrednosti, pomembnosti. Torej je moj mož ena mešanica med mojim očetom (ki je tudi skrben, ljubeč) in samozavestnim moškim, ki daje občutek varnosti. Izziv user posted image  

Še en primer vpliva odnosa med starši na otroke. Moževa starša sta se imela zelo rada, ampak sta si bila karakterno kot noč in dan (to sklepam na podlagi tega, kar so mi povedali drugi). Ona je skušala probleme razreševat, on se je problemom izmikal. In se seveda nista nič zmenila. Zato moj vztraja, da se vedno o vsem takoj pomeniva. In vedno posluša. Ne samo sliši, ampak tudi posluša in je sposoben svojo samovšečnost potisnit na stran in sprejema tudi kritiko na svoj račun.

Tako da, nekateri vzorci se zagotovo prenašajo, pozitivni ali negativni, pa zraven je pomembno, kako dojemamo sami sebe (in tu imajo veliko vlogo prav starši).

Glede sreče pri iskanju partnerja pa se mi ne zdi tako pomemben začetek zveze, temveč njeno nadaljevanje. Na začetku itak iščeš največje skupne točke, šele s časom se pokažejo majhne malenkosti. Ali se bo zveza obnesla pa je odvisno od para samega, koliko sta pripravljena vložiti v to, pa tudi od sreče, okolja v katerem živita (npr. vtikanja tašče user posted image ) in trenutnih razmer (stres, otroci...). Če delaš na pozitivnem, potem so "čudne navade" ščepec ognja, če pa se kje zalomi, postanejo te navade zelo velik oviralen faktor. Samo problem je, ker lahko zelo hitro zapadeš v rutino in se niti ne zaveš, kdaj se je povezava izgubila. Iz tega pa je težko zlesti spet na zeleno vejo.

Ljubezen ni vse, meni se zdi pomembnejše spoštovanje, iskanje pozitivnega, podpora.

< Sporočilo je popravil Ankica -- 15.3.2008 9:10:56 >

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?