|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Vpis v šolo v drugem okolju
4.2.2007 19:38:29   
facka
Zanima me, ali kaj komplicirajo, če hočeš otroka vpisati v okolju, ki ni ravno v tvojem okolju, v katerem naj bi otrok obiskoval osnovno šolo? Namreč, nam bi bolj ustrezalo že zaradi odhoda v službo, če bi otrok obiskoval OŠ v Novem mestu, ne pa v našem kraju. Se da kaj dogovarjat na vpisu, ker v časopisu je striktno pisalo, da mora otrok obiskovati šolo v okolju, kjer živi.
Ima kdo podobno izkušnjo? Hvala za odgovore
Lucija
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Vpis v šolo v drugem okolju
4.2.2007 19:42:13   
Anonimen
hmmm...na tvoje vprašanje žal ne vem odgovora ampak se mi to da ne vpišeš otroka v vašem kraju zdi bolj moteče kot ne. otroka boš vozila v šolo prva leta, poem pa bo hodil sam. zato se mi zdi bolje, da je čimbliže domu, drugače te bo vedno nekje mogel čakat da gaboš pobrala iz službe. prva leta še imajo organizirano varstvo mogoče, kasneje pa ne več. kje se bo potem potikal od 12h do 4h ko ga boš pobrala?

(odgovor članu facka)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
4.2.2007 19:49:33   
facka
To imaš prav, vendar imamo linijo avtobusno, mi ga je pa bad vpisovati v čisto njemu tuje okolje, ker gre veliko otrok iz vrtca naprej v isto šolo. Tudi vrtec je od začetka obiskoval v NM.

"Posadil bom drevo zlata"
(komentar našega 7 letnika, da mu ne bo treba služit denarja)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
4.2.2007 19:49:36   
Jančika_
Jaz ti tudi ne znam odgovoriti na vprašanje, bi ti pa rada povedala nekaj in upam, da ne zameriš, ker se ne držim striktno teme.

Sama sem hodila v OŠ v drugem okolišu in dokler nisem zamenjala šole (šele v osmem razredu), sem šolo sovražila, čeprav sem bila odlična. Nobeden od sošolcev namreč ni živel v moji bližini in tako sem v šoli težko našla prijatelje, saj nisem imela izvenšolskega stika z njimi. In tudi na dvorišču nisem imela prijateljev, ker so bili pač vsi sošolci in so se držali skupaj. Meni je bilo grozno in sama otroka ne bom vpisala v šolo drugam. 

(odgovor članu facka)
Neposredna povezava do sporočila: 4
4.2.2007 19:50:49   
Jančika_
IZVIRNO SPOROČILO: facka

To imaš prav, vendar imamo linijo avtobusno, mi ga je pa bad vpisovati v čisto njemu tuje okolje, ker gre veliko otrok iz vrtca naprej v isto šolo. Tudi vrtec je od začetka obiskoval v NM.

Aja, to je pa drugače, ja. Jaz sem od 30 sošolcev od prej poznala dva, pa še to slabo, in nista živela v moji bližini.

(odgovor članu facka)
Neposredna povezava do sporočila: 5
4.2.2007 19:52:36   
facka
Jančika, tudi o tem sem razmišljala, pa da ne bo katera mislila, da mislim, da so v mestu kvalitetnejše šole kot na podeželju ipd. Živim pa namreč v majhnem kraju, kjer tudi sedaj nima v bližini vrstnikov. Šit, bolj razmišljam, katera opcija je prava, manj vemuser posted image

(odgovor članu Jančika_)
Neposredna povezava do sporočila: 6
4.2.2007 19:56:22   
Jančika_
No, jaz sem šla iz mestne v podeželsko šolo, pa če bi se morala odločiti samo na podlagi moje izkušnje, bi se za podeželsko. Ampak saj pravim - če bi bil to edini dejavnik. Nič kaj lahka odločitev te ne čaka. Želim ti, da se rešitev pokaže sama od sebe.

(odgovor članu facka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
4.2.2007 19:57:25   
Anonimen
no js pa na jančikino pripombo samo to komentiram..sem živela na vasi, hodila v šolo v isi vasi..vsi otroci so bili sovaščani, malomanj kot ne sosoed..in zanimivo! z nikomer se nisem družila, ker so me izločili že v vrtcu, ker so vsi hodili k maši jaz pa ne. v razredu smo bili samo trije, ki nosmo hodli k verouku. zame je bilo to kar dosti grozno. tko da zame to ni merilo. prijatle je včasih celo bolje imeti iz drugega okolja kot iz šole.

(odgovor članu facka)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
4.2.2007 20:01:03   
Jančika_
To je pa tudi res, ja. V bistvu imaš vedno rit zadaj, kokerkol se obrnešuser posted image . Aja, a veš, da v moji mestni šoli samo dva nisva bila krščena? Za verouk pa ne vem, se nisem nikoli zanimala, kdo hodi.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
4.2.2007 21:13:32   
Valentina
IZVIRNO SPOROČILO: facka

Zanima me, ali kaj komplicirajo, če hočeš otroka vpisati v okolju, ki ni ravno v tvojem okolju, v katerem naj bi otrok obiskoval osnovno šolo?

Pri nas doma je bila ravno ista situacija, tudi moja sestra hodi v NM v O čeprav "smo" doma na deželi user posted image  in ni bilo nikoli nobenih problemov. Je pa sestri malo tečno, ker ima vse prijateljice iz NM in je treba veliko usklajevanja doma.

(odgovor članu facka)
Neposredna povezava do sporočila: 10
4.2.2007 21:27:25   
lelaval
Si na istem, kot sem jaz bila pred 4 leti. Otroka sta namreč hodila v vrtec v drugo občino (ker v naši ni bilo jaslic, pa sta tam ostala do šole). Hčerka se je že težko navadila na vrtec, zato sva jih potem dala v O.Š. v občino, kjer sta obiskovala vrtec. Iz matične občine sem dobila vabilo, da moram prit podpisat vpis v O.Š. Sem šla in povedala, da bi rada, da otroka obiskujeta O.Š. v občini, kjer sta obiskovala vrtec. Sem podpisala samo nek obrazec za prepis, vse ostalo pa so urejale šole med sabo - brez problemov.
Ampak sedaj bi pa raje videla, da hodita v matično šolo in 99% je že, da septembra začneta obiskovat šolo v svoji občibini. Odkrito povedano - po vseh teh letih se naveličaš vozit otroke.

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu facka)
Neposredna povezava do sporočila: 11
5.2.2007 6:54:02   
diplomirana mamica
Draga Facka!
Otroka moraš vpisati v šolo, kamor spadaš kot šolski okoliš, potem pa lahko preneseš prijavo kamor koli želiš. Lahko ti prijavo tudi zavrnejo, če je na šoli toliko otrok, da bi morali zaradi tvojega prepisa nujno organizirati še en oddelek. Ponavadi se sicer to ne zgodi, vendar veliko je odvisno tudi od vodstva šole. Moraš pa tudi razumeti, da na eni srednji podružnični ali manjši šoli ne morejo razpisati še enega oddelka zaradi prostorske stiske.
Zdaj pa k bistvu.  Sem profesorica in sem učila na manjši podeželski šoli, kjer je pouk potekal v kombinaciji, kar pomeni, da sem poučevala prvi in drugi razred skupaj. Na taki šoli in v takem sistemu je mnogo kvalitet (manjše število otrok, otroci so povezani, ponavadi ni nasilja, skupni dnevi dejavnosti, ...) Skratka tu otroci živijo in se učijo, k dobremu uspehu in razpoloženju pa pripomorejo tudi starši s svojimi raznimi rokodelskimi dejavnostmi, ki jih je na podeželju mnogo več kot v mestih. Lahko ti tudi povem, da smo se ogromno sprehajali, da smo kmetijo, travnik, njivo, sadno drevje preučevali in se učili konkretno, saj smo vse omenjene stvari obravnavali v naravi.
Glede socializacije je pa tako, vsak se navadi, tudi v novem okolju, samo starši moramo gledati pozitivno. Saj se mu bodo menjave prijateljev sodelavcev dogajale tudi pozneje v življenju, zato brez skrbi.
Je pa tudi res, da ti mestna šola ponuja več dejavnosti, v katere lahko vpišeš otroka. Sicer pa imaš časa za prepis kar nekaj, saj lahko otroka prepišeš do 15 dni pred pričetkom pouka (torej do sredine avgusta).
Pa čim boljšo odločitev za vašo družino vam želim.

(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 12
5.2.2007 13:45:36   
Anonimen
Lara, v visjih razredih se sola ne konca ob 12huser posted image  No, razen mogoce ob petkih, ce imas sreco. Nazalost user posted image

Jaz sem hodila v drugo solo, kot pa spadamo (v Lj je pac med solami manjsa oddaljenost) in mi je bilo cisto ok. Res, da se nisem druzila s sosolci, samo sem v tem videla predvsem prednosti - mi ni bilo treba vsak dan vecrkat srecavat tistih, ki jih nisem marala user posted image  Ne vem, meni je bilo ljubse tako, kot je .. s tistimi 3 sosolkami, ki smo bile bolj prjatle, je pa enkrat ena prisla k meni, enkrat jaz k njej itd. Vsi v stolpnici so pa hodili v to solo, pod katero spadamo. Pa se nismo kaj dosti druzili med sabo (ker je bolj malo otrok sploh.. bolj studenti in dedki in babice) ... kadar pa smo se, pa sola ni bila ovira user posted image  

LP, Ribica

(odgovor članu diplomirana mamica)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
6.2.2007 9:42:10   
Jančika_
Aja, sem se pa zdaj spomnila še mojega brata. On je pa v mestni šoli (tisti izven našega okoliša) užival. Ko smo se preselili na podeželje, je šel v novo šolo v šesti razred, pa je precej trpel (to je bilo na tej šoli, kjer sem jaz uživala). Tako da je šel potem v sedmi in osmi razred nazaj v mestno šolo. Ampak je moja mama delala na tej šoli, tako da ni bilo problemov s prevozom, drugače bi bilo pa skoraj nemogoče se vozit. Ja, z bratom sva precej različnih karakterjevuser posted image .

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
6.2.2007 9:59:10   
Anonimen
To, glede okilšev, ki določajo, v katero šolo moraš vpisati otroka glede na stalno prebivališče, je po moje od občine do občine različno. Kakor ima kdo pač urejeno. V Kranju so včasih okoliši bili, potem jih več ni bilo, od lani so pa spet.

(odgovor članu Jančika_)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
6.2.2007 10:16:00   
KODA
Facka,jaz imam enak problem.Danes grem v lj. šolo,se pozanimat.Včeraj smo imeli sestanek v naši matični šoli.

V lj,jih bom vozila zato,ker tukaj nimam nikakršnega varstva.Tam pa imam zraven šole mamo.

Pa še to.Naša vaška šola.....user posted image user posted image
Od dosti mamic sem slišala,pa še na lastne oči sem videla določene stvari,zato tudi na vaseh,določene stvari niso kristalno čiste in rožnate.

< Sporočilo je popravil KODA -- 6.2.2007 10:19:20 >

Celemu svetu si le ena oseba,eni osebi pa si ves svet...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
6.2.2007 18:12:41   
nas5
Draga facka, mi smo otroka vpisali v 1 razred na B. šolo, nato pa smo ga v 2 raz. prepisali na G. Nihče ni kompliciral.  Če želiš vedeti več, mi javi na ZS.

(odgovor članu KODA)
Neposredna povezava do sporočila: 17
7.2.2007 14:35:56   
kofetek2010
mi smo našega brez problema vpisali v šolo, ki ni v našem okolišu (ga vozimo iz vasi v mesto) user posted image  

mož ga mimo grede odloži v šoli in nadaljuje proti službi, če pa bi hodil v OŠ pri nas na vasi bi ga moral vozit v čist drugo smer ali pa bi mulc šel s šolskim avtobusom že ob 7h od doma user posted image  

(odgovor članu nas5)
Neposredna povezava do sporočila: 18
8.2.2007 22:42:53   
nejcko
Otroka moraš vpisati v tisto šolo, v katere šolski okoliš spadate oz. imate stalno prebivališče. Ob vpisu priložiš še neko vlogo, v katero šolo bi rad, da hodi otrok, in potem to zadevo urejata šoli med seboj.

V primeru, da je v matični šoli premalo otrok oz. jih je preveč v tisti šoli, kamor bi radi otroka vpisali, je vaša prošnja lahko zavrnjena - je pa takih primerov sorazmerno malo.

Še to bi dodala - šolski okoliši so povsod točno določeni.
Ustanoviteljice večine šol so občine in le-te imajo glavno besedo glede financiranja šol, kar ima za posledico, da je marsikatera šola prisiljena ravnati v okviru teh sredstev oz. občinskih direktiv. Nemogoče je namreč, da bi šole kar tako prosto po Prešernu lahko formirale razrede, kajti tu ne gre samo za št. učence, ampak tudi učiteljev - in če bi na neki šoli formirali en oddelek več, to pomeni + ena učiteljica + ene vzgojiteljica več, kar gre iz državne blagajne. In država učiteljem ukinja del. mesta, kakor vemo.

Primer: ene  2 leti nazaj je bilo na naši šoli 60 prvošolčkov. Pobuda s strani staršev in šole je bila, da bi se formirali 4 razredi po 16 učencev, vendar je občina to zavrnila. Tako je ostalo št. oddelkov nespremenjeno, torej 3 z 20 učenci.
Vsi učitelji vemo, kakšna razlika je imeti v razredu 16 ali 20 učencev predvsem glede same kvalitete pouka, ampak to naše države ne briga. Važen je samo denar. No, normativ v OŠ pa je itak 25 učencev v oddelku - in do te številke ima šola dolžnost stlačiti učence v en razred.

Tisti, ki vpisujete otroke v drug okoliš, imejte tudi ta vidik malo v mislih. Jaz osebno raje vidim, da moj otrok hodi v razred z manj učenci kot pa da ga po vsej sili tiščim v neko drugo šolo in pri tem dobro vem, da bo tam imel 24 sošolcev.

< Sporočilo je popravil nejcko -- 8.2.2007 22:55:32 >

(odgovor članu kofetek2010)
Neposredna povezava do sporočila: 19
23.2.2007 21:52:16   
Anja**
Ministrstvo za šolstvo stremi k ukinitvi šolskih okolišev, tako da le ti niso obvezujoči.

Mi smo lani otroka vpisovali in ga nismo vpisali v šolo v šolskem okolišu ampak v eno drugo. Vpisovali smo samo na drugi šoli in ni potrebno hoditi vpisovati otroka v šolo v šolskem okolišu.

Nobena šola si ne bo privoščila komplicirati pri vpisu, zato ker se zelo bojijo za število otrok in posledično za oddelke, tako da si negativne reklame trenutno ne more privoščiti noben.

Z ukinitvijo okolišev bi prišlo do prave konkurence med šolami in bi obstale le najboljše.

Upam, da ste otroke vpisali na šole, ki so vam všeč.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 20
23.2.2007 22:28:01   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: Anja**

Z ukinitvijo okolišev bi prišlo do prave konkurence med šolami in bi obstale le najboljše.

To se sicer zelo fajn sliši, ampak na zadevo je potrebno pogledati tudi z druge strani.

- država najbolj varčuje na VIZ-u: zapiranje nerentabilnih šol, povečanje št. otrok na oddelek, zamanjševanje strok. kadra;

- država teži k uvedbi privatnih OŠ: s tem se bo avtomatično povečala konkurenca "najboljšim" šolam;

- št. otrok na "najboljših" šolah se bo povečalo, vendar bodo te šole odvisne od ministrskih direktiv, torej št. učencev v oddelku, št. učiteljev, ravnatelji bodo popolnoma odvisni od državnih financ in zaradi strahu pred izgubo "stolčka" pohlevne ovčice, ki bodo delale v korist ministrstva, ki pa vemo, da je za privat šolstvo, za javno mu pa bolj kot ne dol visi,  itd. - s tem bo začela padati kvaliteta "najboljših" šol, ki bodo v bistvu samo še javne šole in nič drugega.

- privatne šole bodo za elito, a bodo imele tudi kvaliteto

- javne, nekoč "najboljše" šole bodo za rajo in bodo zaradi vsega zgoraj naštetega izgubljale na kvaliteti.

-  da o številu izobraženega kadra, ki bo zaradi vseh teh korakov ostal na cesti, niti ne govorim.

Jaz res ne vem, ali res ne vidite, kam pelje naša država naše javno šolstvo. Ukinjanje šol. okolišev je samo začetek konca javnega šolstva - minister bo folku vrgel kos mesa, folk bo ves srečen, ne bo pa vedel, da je to zadnji zastonjski kos, ki so ga še dobili. Vsakega naslednjega bodo drago plačali ... ali pa slabo jedli.

< Sporočilo je popravil nejcko -- 23.2.2007 22:29:01 >

(odgovor članu Anja**)
Neposredna povezava do sporočila: 21
1.3.2007 19:41:49   
LanaM
glede vpisa v šolo v drugem kraju: kolikor sem jaz seznanjena s tem, mislim da boš morala v šolo, kamor bi tvoj otrok moral hoditi, po potrdilo oz. soglasje o prestopu; če gre seveda za vpis v 1. razred; no vsaj pri nas je tako

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 22
11.3.2007 9:03:16   
ALEJINAD
Živjo, sem nova na forumu in med drugimi temami sem našla tudi tole. Tudi jaz sem bila pred 2 leti v dilemi, kaj narediti glede šole - ali jih pustiti v šoli ali jih prepisati.
Osem let smo živeli v NM in tu je starejša hčerka začela obiskovati šolo. Po končanem 2. razredu smo se selili na podeželje v drugo občino in kaj zdaj? Veliko sem premlevala in tuhtala... Nazadnje smo se odločili, da hčerke ne prepišemo, in tudi 2. hčerka je šla z novim šolskim letom v 1. razred v NM: Naj povem, da sta bili tudi v vrtcu v NM in da imata kar nekaj prijateljev iz vrtca tudi v šoli. Seveda pa sta si našli veliko novih prijateljev... Priznam, da mi je ta kombinacija, da jih vsak dan vozim, lažja tudi zaradi služb (oba z možem sva v NM), ker je služba vsak dan dlje, je pa res, da imata tudi možnost obiskovanja vseh prostočasnih dejavnosti v NM. Pač hodimo domov zvečer, ampak človek se še česa bolj groznega navadi (namreč meni to ni grozno, da jih čakam, saj grem vmes v knjižnico, pa malo meditiram, pa mine). Sicer bajta se ne sveti, ker tud nisem tip za glancanje, ampak pač tako je in nam paše. Res je tudi, da starejša hčerka ni hotela v drugo šolo in res je, da živi moja mama v NM, kar velikokrat olajša poti. Ampak bi se še enkrat isto odločila.!

Draga Facka, zmeraj je tako, da vsak ima svoje mnenje in nikoli ni vsem prav. Tudi glede tega ali bosta imeli prijatelje ali ne - še več jih bosta našli! Zaradi tega ne bosta nič manj razgledani ali komunikativni! Mi sicer sedaj živimo čisto na samem,  tako da jih moram itak spet pospremit v vas, če bi se želele igrat, pa vedno se kličemo z mamami in si podajamo otroke in si jih čuvamo pa gre. Če se organiziraš in ne kompliciraš, je vse lažje!

Facka, vpis je že mimo, jaz pa ti želim, da se odločiš tako, da bo vam prav in kot ti pravi srce. 

Alejinaduser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu facka)
Neposredna povezava do sporočila: 23
3.4.2007 1:47:25   
Anonimen
Mojega Jana sem vpisala v 1. razred 9-letke v tistem šolskem "okolišu", kjer sem ga takrat "morala" - stalno bivališče smo imeli v Črnučah in vpisala sem ga tja. Ko smo se preselili v BTC (sredi šolskega leta), smo ga do konca šolskega leta še vozili v Črnuče, potem pa smo cele poletne počitnice razmišljali o tem, ali bi ga naslednje leto (3. razred) še vedno vozili v Črnuče ali bi ga prepisali na šolo v BTC-ju. In tako sem se 25. avgusta odločila, da ga prepišemo v BTC. Nenajavljena sem odšla v šolo v BTC-ju in ga vpisala. Brez problemov, brez komplikacij, brez vprašanj. Torej ne more držati to, da se otroka lahko prepiše do najkasneje 15 dni pred začetkom šolskega leta in tudi ne drži, da je potrebno podpisati izpisnico iz prejšnje šole. Pri nas ni bilo nič od tega. Niti obvestila o izpisu iz Črnuške šole nismo nikoli dobili.

Sedaj pa smo se preselili v črnuški "okoliš", kar naj bi po napisani "logiki" pomenilo, da moram Jana prepisati nazaj na črnuško šolo. Kar mi seveda ne pade niti na kraj pameti. Kajti ti "okoliši" so tudi "malo okoli". Nekdo, ki npr. živi čisto na koncu Nadgorice, pri hribu, ima bližje OŠ Nove Jarše kakor OŠ Črnuče. Ampak spada pa pod črnuški "okoliš". Po kakšnem sistemu pa so ti "okoliši" narejeni? Po oddaljenosti očitno ne, po prometnih povezavah pa še manj. Torej po poštnih številkah? Krasno. Potem tudi Logatec spada pod Ljubljano, ker sta oba v omrežni skupini 1000. In Logatčani morajo v Ljubljano, čeprav imajo Postojno za ovinkom.

(odgovor članu ALEJINAD)
  Neposredna povezava do sporočila: 24
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Teden otroka®: Otrok – nepopisan list
Ob letošnjem Tednu otroka, ki ga praznujemo že 70. leto zapored, in bo potekal od 7. do 13. oktobra, se osredotočamo na ...
Okrasitev za noč čarovnic: 9 idej
Približuje se noč čarovnic, zato smo za vas pripravili devet idej, kako lahko izdelate strašljive okraske z vašimi najml...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.