Poka
|
Tudi mi smo ravno obravnavali mobbing na faksu. Od lani je izraz namreč definiran tudi v zakonu in uradno se je na take vrste nasilja mogoče pritožit... Izraz mi je sicer poznan že od prej, mi je pa poznano tudi ravnanje. Sicer gre za mobbing, ko dlje časa traja in so posledice - name tako neprimerno obnašanje enga kretena ni vplivalo, ker sem si mislila, da je kreten in sem mu tudi povedala, ga je pa vidno imelo na njegove zaposlene. Bilo je tako, da sem bila izbrana za delo v eni turistični agenciji (mogoče bo komu tole celo znano...). Turistična agencija je sicer ena bolj poznanih v Sloveniji. In smo morali za en teden v kraj, kjer imajo sedež na "izobraževanje". V narekovajih, ker to temu ni bilo podobno. Domov so nam menda poslali ene knjige za prebrat. In jaz je seveda nisem dobila, ker če bi jo, me tam nikoli nebi videli. Notri je bilo namreč zapisano kar nekaj takih: - npr. All inclusive vzame samo tisti, ki so prikriti alkoholiki in se hočejo na potovanju do onemoglosti nažirat. -S petimi zvezdicami hotel vzame tisti, ki ne vem kaj... -Last minute pa vzamejo taki, ki ali nimajo denarja, pa so si potem, če gre kaj narobe sami krivi, kaj so pa tako butasti, to je itak kao najslabše kar ostane... - Sodelavcem se je strogo prepovedano pogovarjat o višini plač. Drugače se ti odbije od zaslužka. Odbije se ti tudi, če narediš kako napako. Da ne omenjam, da je plača itak minimalna in kao še nagrada - ki je verjetno ne vidiš nikoli. Nekaterih na poskusnem delu sploh nekaj mesecev ne prijavi ampak delajo na črno. -Regresa ne dobijo plačanega, ampak morajo it na eno od potovanj agencije (če je predrago, verjetno še doplačajo iz svojega žepa) in tam napisat seminarsko!!! To uporabijo v katalogih. No take stvari. Ko smo prišli tja, in mi je ena od treh punc, ki smo bile izbrane, povedala kaj notri piše, sem hotela takoj domov, preden vidim direktorja. No in potem so me prepričale, da ostanem, ker smo imele plačano sobo in se bomo zabavale. In smo se res Da bi videle, kakšni so bili tam zaposleni... Totalni mrtvaki, psihično čisto zafrustrirani. Nihče se ni upal z nami pogovarjat. Če je kdo spregovoril o problemih, je govoril čisto potiho - da ga nebi kdo slišal. Kot da se ob tabornem ognju o duhovih pogovarjaš... Čist prestrašeni. Prvi dan bi mogli pometat (toliko o izobraževanju...). Eni so menda mogli tudi direktorju bazen pucat. Jaz sem komaj čakala da pride, da mu povem, da se naj gre zdravit v eno psihiatrično ustanovo. Po mojem on to dela, da zdravi svojo zafrustriranost. Žal mi je bilo, da nimam knjige. Je nisem mogla dobit, vsak zaposleni je imel samo eno, bile so za interno uporabo, ni pa bilo nikjer kopirnice. Da bi mi jo kdo odstopil - niti slučajo, jih je bilo preveč strah. V bistvu je pa ta knjiga dokaz, s katerim bi se lahko uprli na sodišču. Poleg tega, če bi vsi stopili skupaj, bi lahko on agencijo lepo zaprl. Se je pa direktor izgovarjal na avtorske pravice .... mater, bolj butastega človeka še nisem srečala res... Meni je zatežil, da moram zaradi izgubljene knjige, ki NI bila poslana priporočeno, v svojem imenu napisat pritožbo na pošto, pa sem mu rekla, da če so taki škrti, da ne mora dat 2 eura za priporočeno pošiljko, ki bi jo bilo mogoče izsledit, sam kriv, in da če špara na pisarniškem materialu pol je to zelo bogo podjetje... (eni je rekel,da mora na popisan list nekaj sprintat, ker preden bo prav, bo sigurno naredila 4 različice). Menda pa celo ni vedel ali je firma d.o.o. ali d.d., vem da je zatežil, da je na računu narobe napisano in da morejo it v trgovino rečt, da popravijo napako. Zaradi izkoriščanja pa se je celo ena od punc zlagala direktorju, da mi je poslala knjigo na drug naslov, kot je pa rekla meni. Mislim, itak mi je bilo vseeno, sam takih ljudi, ki so take "pussys" ne prenesem in sem ji to tudi povedala, povedala pa sem ji tudi, da ne vem kako se boji enega takega kretena, da se mu je mogla zlagat. Tu se je potem končalo in sem res šla domov, hkrati so se me pa že tudi sami hoteli znebit, ker sem med njimi naredila celo štalo in so začeli malo razmišljat... Toliko o mobingu, meni je bil zanimiva ikušnja in sem se celo zabavala, ni vplivalo name, ampak imam pa zelo pozitivno samopodobo in v takih trenutkih veliko samozavest, sem že skoraj malo narcisoidna
|