kepa*
|
Rada bi slišala vaša mnenja izkušnje. In sicer je situacija taka: kmalu se mi izteče porodniška, Gašper bo takrat star 15 mesecev. Z možem sva se odločila, da ga vsaj do septembra ob dopoldnevih čuva on. Za naprej pa še ne veva, kaj naj storiva. Načeloma bi ga lahko imel mož, ki dela doma in ima večino dejavnosti popoldne, hkrati pa razmišljava o prednostih vrtca. Ob tem pa se mi pojavlja cel kup vprašanj, dilem: - V šoli, kjer učim, je tudi vrtec, kamor bi verjetno lahko vpisala malega. Ni pa to v našem kraju, kar pomeni, da bi ga morala voziti s seboj, in to v drugo občino. Ali katera to počne? Kako se obnese? Nimam pojma, kam z njim, ko imamo recimo sestanek, konferenco, ki se zna ful zavleči. Kaj pa če zboli, me bodo klicale iz razreda? - Če ga daš v vrtec v drugo občino, kaka je procedura? Plačaš več? - Najbolj pa me skrbi moj strah pred vrtcem. Vem, da večina otrok zelo rada gre, jaz pa sem vsa panična (brezveze, vem), kako se bo moj otrok navadil, kako bo, če bo jokal, če mu bo dolgčas, če ga bo tam kdo udaril, če česa ne bo zmogel, če se bo hotel cartlati, če naju bo pogrešal...? In še milijon podobnih vprašanj. Hudo mi je, ker tam ne bo nobenega njemu poznanega. Meni se že ob misli na to trga srce. Tako da sem prepričana, da ne bom jaz tista, ki ga bo uvajala. Ne bi zmogla in verjetno bi jokala, ko ga bi morala tam pustiti samega. Vem pa, da potrebuje vrstnike, socializacijo... Je zelo komunikativen otrok, rad ima druge otroke, a žal skoraj ni v njihovi družbi, saj v naši bližini ni nobene mlade družine...Zato vem, da bi mu v vrtcu bilo to omogočeno. Berem tudi, da vrtec pomaga pri samostojnosti, komunikaciji... Kako ste vi premagali ta strah, če ste ga sploh čutili? - Potem me zanimajo programi v vrtcu: od kdaj do kdaj so otroci v vrtcu (recimo, najkrajši in najdaljši čas...)? -Kdaj se je potrebno iti pozanimat za mesto (sem za september že prepozna?), kaj vse je treba uredit pri prijavi? -In še vprašanje za Velenjčanjke: kateri vrtec v Velenju (z jaslicami, seveda) priporočate? V Šentilju baje nimamo jaslic. Si vrtec lahko izberemo sami? Natrosila sem kup vprašanj, upam, da nisem preveč zatežila. So pa to stvari, ki me vedno bolj obremenjujejo.