Gina
|
Kakšne bedarije pišeš, boštjan. Bla bla, in to en, ki pa res nima nobenih izkušenj množičnih. Sama delam z otroki, s ta malimi otroki v šoli. V bistvu imam toliko izkušenj s 5-6letniki, kolikor let obstaja 9-letka v poskusu in potem obvezna 9-letka. In naša šola je že od začetkavpisovala mlajše otroke v šolo. Januarčke in februarčke sem in tja. Poleg tega se je zgodilo tudi že to, da smo vpisali kakšnega direktno v 2. razred, zaradi spleta okoliščin, ko je bil obveznik za 9-letkao, pa je živel v okolišu za 8-letko in tisto leto, ko bi moral iti, ni šel, ali pa je prišel iz tujine in tam niso imeli 9-letke, pa je bil prestar za 1. razred...IN ti povem iz prakse - večina otrok že tako ali tako ni zrelih za v šolo (pa preštej koliko otrok sem spoznala, ne le iz mojih osebnih izkušenj, ampak iz izkušenj šole kot celote) in verjemi mi, na šolah večinoma vsak učitelj razvoju svojih bivših učencev vsaj približno sledi tja do konca 9. razreda. Tako da blebetat, kako piše o tem nekdo, ki nima pojma, je pokazatelj nevednosti in ošabnosti, ne pa nekega resničnega zanimanja za to, kako reči v realnosti stojijo. Povprečen prvček ni zrel za 1. razred 9-letke. Še več. Vsako leto bolj nezreli otroci prihajajo. KOt bi se razvoj nekje ustavil. KOt bi moderna vzgoja upočasnila čustveni in socialni razvoj. Obstajajo seveda vmes nadarjeni otroci, ki šoli brez težav sledijo. Računaj da je 1. razred 9-letke skoraj enak 1. razredu 8-letke, vsak višji je pa težji po primerljivosti z naslednjim razredom 9-letke, kot je bilo v 8-letki. Se pravi, sama sem šla v šolo s 6. leti, v 8-letko in kar sem se učila v 5. razredu recimo, je bilo mnogo manj obsežno in zahtevno, kot je danes v 6. razredu 9-letke, ko so otroci enako stari kot sem bila sama tedaj, ko sem šla 1 leto prej v šolo, enako stara kot današnji prvček. Če bi to starost premaknili na 4leta in pol, kot si ti to želiš, bi moral biti otrok realno velik intelektualni genij, s hudimi potenciali za genija tudi na socialnem in čustvenem področju, če bi hotel to v realnosti tako speljat, kot en prvček, ki je ob vstopu v šolo star skoraj 6 let. NO, pa da ne boš rekel, da imam izkušnje samo kot učiteljica, imam enake izkušnje tudi kot mama. Pa so moji otroci zelo bistri, en od otrok pa ekstremno ven štrli navzgor - pa nisem iz lojte padla, da bi otroku kvarila samozavest in proste dneve zaradi mojih ambicij, pa ga preterala. Več pojasnil najdeš v enem tvojih citiranih linkov na to temo. Ql down, pa pejt rajši na bicikl mal višek energije si ven spraznit, pa mal več cajta z otroki preživi - a veš, nedelje so mal premalo. Kvanititeta v sklopu s kvaliteto dela družino srečno in zadovoljno. Da mora pa otrok ure in ure s fotrom kolesarit, da je sploh lahko kaj z njim .... pa sori, meni je to hvala lepa. Aja, še to, če drugače mislečih ne moreš poslušat, potem ne sprašuj za mnenje. MI smo na tem forumu vsi dobrodošli, tudi ti, ker je forum take sorte, če se boš pa zaletaval, pa nas dol metal, in trobezljal, naj ne pišemo nič, če se ne strinjamo, je pa boljše, da se obrneš na kak drug forum. Srečno.
< Sporočilo je popravil Gina -- 30.9.2009 16:45:25 >
|