Arwenko
|
Edinka, psu se nikoli ne strga brez opozorila, samo ljudje smo tisti, ki teh opozoril ne opazimo. Če je pes bil prej vredu, je zelo verjetno, da ste ob prvih znakih naredili nekaj narobe, recimo tipična napaka (pa zdaj ne govorim, da je bila pri vas ravno ta): pes kaže znake agresije, dostikrat iz strahu ali ker mu je neprijetno in renči, npr. na otroka, potem pa lastniki primerjo psa, pa mu začnejo govorit, nehaj renčat, saj je vredu, saj ni nič hudega, in mislijo, da s tem psa mirijo. No, ampak v pasji govorici pa to pomeni, priden, vredu je to kar delaš. In s tem nehote, nezavedno, lastniki potrjujejo vedenje psa, ki ga sploh nočejo. In dokler tega ne vejo, to počnejo vsak dan z namenom da bi psa odvadli, hkrati pa mu določeno vedenje privzgajajo. In dokler ne pride strokovnjak, ki opazuje psa in njegovo vedenje in ti takšnih stvari ne pokaže, jih ne moreš vedet, ker nimaš dovolj znanja. Edinka, ne pravim, da je zgornja situacija tudi pri vas, lahko je čisto nekaj drugega. Ampak napaka je nekje bila, ker ne obstaja to, da bi se psu strgalo kar tako, s tem se le ljudje tolažimo in iščemo krivdo pri psu, namesto pri sebi. Zato ker je lažje rečt: psu se je strgalo, pes je kriv, pes naj plača, namesto jaz sem kriv, jaz sem nardil nekaj narobe in jaz se bom zdaj potrudil da bom psa prevzgojil. In močno upam, da boste vi eden izmed tistih, ki bo ubral drugo pot, sprejel svojo odgovornost in nekaj nardil, za dobro psa in celotnega okolja.
|