ronja
|
Dude se mogoče lahko znebite, ko boste šli na morje - tako smo mi naredili - enostavno smo jo pozabili doma. Najprej sva se pogovarjala, da jo bova "pozabila", potem sva jo pa čisto resno pozabila in ker ni bilo druge, sploh ni bilo težko. Smo pa že prej dajali dudo slončku in tudi je ni imela nikoli čez dan, samo zvečer za zaspat. Na splošno sem zagovornik počasnih sprememb, tako da mogoče začneš postopoma: najprej naj jo ima samo za spanje: če spi tudi podnevi potem najprej tudi za spanje podnevi,ampak je pa nima kar tako, potem ukineta dudo za spanje podnevi in jo dasta zjutraj "slončku, miški, pač eni mali luštni zadevici, ki jo nujno rabi", potem jo imata samo še zvečer za uspavanje. Potem pa poizkušata vsak dan, če rata brez. Mi smo tako delali in potem, ko smo šli na morje in jo je imela samo še za zvečer, se je v 3 dneh brez kakega hudega joka odvadila, da zdaj pač dude ni. ampak pazi ti to: ko smo prišli nazaj domov, po 1 mesecu!!! prva stvar, ki je bila: duda! Ampak je nisva dala, sva rekla, da jo je zdaj slonček vzel, ker ima mladičke,ona je pa že taka velika punca in je ne rabi več in se je sprijaznila. Mislim, da še ni imela 2 leti takrat. (so pa tudi pri nas dudo uvedli v p., na IE, pa ko je dobivala antibiotike... tako da je bila duda res najmanjše zlo;) sva poizkušala potem brez, ampak mi ni žal, da jo je imela, ker jo je očitno rabila. Druga je ni imela, ker je ni rabila - različni so.) Pa pri nobeni od teh stvari si ti ne postavljaj rokov - sledi otroku - ja, seveda jih je treba kdaj malo porinit iz gnezda, ampak v gl. tudi sami pokažejo, ko so pripravljeni. Razumem, da ti je hudo, vendar se ne sekiraj preveč, sicer boš temu dala velik pomen tudi v njeni glavici in se bo vse skup še bolj zakompliciralo... Za plenico ji kupi kake spodnje hlačke, ki so ji zelo všeč, da si jih bo želela nosit doma. In ji napleti, kako je luštna v njih, pa kako so fajn, pa kako si ponosna nanjo, da je že taka velika punca, itd... Pa v vrtcu vprašaj, če se lahko tudi oni malo trudijo okoli tega, da ne bi bila ves čas v plenici. Ampak ne oboje hkrati duda in plenica - eno po eno. Seveda ji lahk omed odvajanjem od dude daš gor spodnjice, ampak ne je pa silit, plus da ji dudo vzameš - ker to je lahko preveč za tele male čižote...
|