Lukka
|
Pri nas smo odločitev o nevstopu v vrtec sprejeli že takoj, ko je bila malčica stara približno pol leta. Mož je zaposlen v državni službi (zdravstvo) zato o tem, da bi on ostal doma z otrokom nismo nikoli razmišljali. Sam delam privat, delo preko računalnika od doma. Ker je seveda to odično izhodišče, da lahko čuvam še malčico, se nam je zdelo smiselno, da je ne damo v vrtec. Seveda je vrtec neka prednost za otroke, saj se naučijo sobivanja z malčki, malo se jim zbije njihov ego, predvsem pa napredujejo v smislu komunikacije. Ampak po drugi strani (tako kot praviš) domov prinesejo vse mogoče bacile, viroze in ne vem kaj še vse. Kar pa mogoče spet ni tako zelo slabo, saj si s tem krepijo lasten imunski sistem. No pri nas smo si stvari nekako razdelili tako, da sem v času moževe odsotnosti z malčico (stoodstotno) v času, ko je z njo moj mož, pa delam svoje stvari. Zaenkrat funkcionira. Sam sem stopil v stik s prijateljico, ki je v Sloveniji vzgojiteljica, tako da mi je tudi malo razložila kaj in kako delajo v vrtcu, da tudi midva z malčico doma delava nekako podobne stvari. Torej barvava, sestavljava, na sprehodih spoznavava rožice in druge stvari v naravi, igrava se z igračami, ki jih nekako uporabljajo tudi v vrtcu, predvsem jih izdelujeva sama, ukvarjava se z reciklažo... Glej, osebno menim, da kakšne hude travme otrok, ki ne bo obiskoval vrtca, ne bo imel, le če boš z njim seveda pametno ravnala doma. Kar se tiče družbe je pa tako, midva običajno dvakrat tedensko obiščeva eno gospo, ki tudi doma čuva tri svoje vnuke, tako da tam dve do tri ure poskušamo "združiti" malčke v igranju. Pomembno je namreč, da otrok čimprej zna deliti stvari. Pri nas recimo, če se je na začetku še kdo drug želel igrati z njeno igračo je bil jok in stok, zdaj se rezultati skupne igre že poznajo. Torej da posodi igračo, da čuva tuje igrače... No, v tem smislu. Jo pa poskušam učiti enega reda dopoldne, ki je drugačen od njenega preostalega dneva. Torej da se malica ob določeni uri, da se gre na sprehod ob določeni uri, da se riše in barva nekje ob določeni uri, da dokončamo barvanje do konca, ne da ko se naveliča, da kar sphizdi stran... Če imaš to možnost, da si doma z otrokom je to seveda super, če imaš možnost, da najameš varuško potem ji dodobra povej, da to ni samo varuška, temveč da je na nek način vzgojiteljica in ji pripravi določen program, katerega želiš, da s tvojim otrokom izpeljeta. Kar se pa tiče babic in ostalih sorodnikov, pa sem jaz malo proti temu. Ne rečem, kako uro na teden ni problema, ampak vseeno je bolje, da babica ostane v otroški glavici ena taka prava zaupnica in prijateljica, kot da tvojemu otroku mori z nekimi vzgojnimi ukrepi. Žal pa nekdo mora. In to naj bo varuška, ali pa ti sama. Tako je moje mnenje, želim pa ti veliko uspeha. Aha, sem vprašal moža, kako je s tem če otrok ni v vrtcu, naprej v šoli. Pravi da ni kaj dosti več bolezenskih stanj. Mogoče kaka viroza več, ampak ni sile. Kajti večina otrok je to že v vrtcu prebolela, zato v šolo pridejo povprečno zelo zdravi, in ni tako veliko nekih viroz. Razen tiste zimske, ki pa so tako ali tako stanje virusov in se jim je težko izogniti. Lep pozdrav
|