Hope2
|
Metod je ogromno, odvisno od otroka in vaju, katera bo pomagala, ce sploh bo katera. Tole pravim zato, ker mi smo dejansko sprobali vse mozne metode iz knjige, iz forumov, iz izkusenj drugih starsev..... pa ni nobena pomagala. Pa sva bila zelo vztrajna, kar recimo iz vajine zgodbe ni razbrati. Mi nismo 3 leta spali. Problem pri nas je bil, da se je non stop zbujal, tudi po 20_x_ na noc. ampak takih norisnic vseeno nismo imeli. Edina metoda, ki je pri nas delovala in ki nas je resevala je, da sva ga vsaj naucila samega zaspat, da sva mu dala vedet, da sva tu in prideva, ce kaj rabi- dobil obcutek varnosti. Zato pri nas ni bil problem v nocnem igranju, sprehajanju, jokanju, izsiljevanju..... nas se je samo zbudil in poklical. midva sva pa samo rekla mir spat ali sla do njega in je to bilo dovolj, da je sam nazaj zaspal. To je metoda spi dete spi. Pa treba je biti vztrajen, saj se v zacetku zdi kruta. Nastudirajta to metodo in jo zacnita izvajat. iZ NAPISANEGA sodec sta bolj vidva kriva za tako spanje, kot otrok. Otrok vaju izkorisca ker lahko, ne zna zaspati sam, ker mu tega nista dovolila oz ga naucila. Vsaj pises ne o temu. oTROKA JE TREBA NAUCIT, da se ponoci spi. Se ne pije, ne igra, ne sprehaja....... noc je samo za spanje, podnevi se bomo cartali in drzali za roko, ponoci pa spali. To mu je treba povedat- vsakokrat. kLJUB temu, da se je nas 20_x_ zbujal, sem ga jaz se vedno dajala spat ob 7 zvecer. Ker ce je bilo kasnej, je spanje bilo se hujse in otrok cez dan siten. Metode, ki smo jih mi se sprobali: -spi dete spi (deluje, da otroka naucis samega zaspat). Pazi! ne otroka puscat samega da joka in od onemoglosti zaspi. treba je skoz hodit k njemu, ga pobozat, rect rada te mam, ponoci se spi (nobenih dolgih pogovorov) in tako vztrajas.... vsak dan bo situacija boljsa. - greste skupaj v trgovino in si izbere igraco-plisija, ki ga bo ponoci cuvala, katero bo lahko sam drzal za rokico - nalepke. vsakokrat ko lepo spi, dobi zjutraj nalepko, ko zbere 3 nalepke, dobi nagrado. potem to stevilo podaljsujes. Nagrada je lahko izlet, zoo, sladoled- ni mus igraca - nezna lucka - veliko pohvale, ze ob najmanjsem napredku. cez dan ga veliko hvalit, kako je velik fant in kako je lepo sam spal. tudi cez dan se lahko pozitivno pogovarjate oz ga nagovarjate k spanju - vecerna rutina. tus, pranje zobkov, potem pa pravljica-knjigica. po knjigici se lahko na hitro pogovorite kako lep dan je bil, kaj mu je bilo vsec in spet naneses pogovor kako smo utrujeni in bomo zdaj lepo pocivali, ker jutri bo spet naporen dan in je treba bit spocit. - paziti koliko dnevnega spanca dejansko rabi. to je ravno nekje obdobje, ko eni se rabijo 2x spanje, eni pa samo 1x. -sprobali smo tudi drzanje roke- ampak to je bila najslabsa metoda- ker je vsak dan podaljseval in na koncu sem ga ze po 2 uri drzala, on se je pa smejal. - sprobali smo tudi kaznovanje, ce je jokal je prisel skrat in je odnesel eno igraco. tale je nekaj casa delovala, ampak zdaj nazaj gledano, je res bila za kratek cas - preveri, ce otroka ni prevroce. nas je imel vedno mrzle roke in noge in sem mislila, da ga zebe, pa ga je bilo vroce in zaradi tega se je se dodatno zbujal. - metoda skupno spanje pa pri nasemu sploh ni pomagala. sprva sva ga jemala k nama, ampak je bila norisnica, se je samo igral in lahko prebedel noc. kasnej pa sploh ni hotel k nama spat, je hotel v svoji postelji, sam..... edino cez dan je hotel z nama spat in smo to tudi prakticirali, ponoci pa ni sans. . . . . Nobena metoda ni nasemu pomagala, da bi prespal celo noc v kosu. Pomagale so le premagati strah, mu dati obcutek varnosti in naucile so ga samega nazaj zaspat. Potem ko je bil nekje 3 leta star, pa sam od sebe zacel spati celo noc- brez metode, brez cesar koli, samo spal je in spal in to tako trdno, da lahk bobne zraven igras.
< Sporočilo je popravil Hope2 -- 8.9.2014 15:42:27 >
|