matejabr
|
Mpotoc, Iz tvojih zapisov vidim,da te je res strah in ti bom povedala še mojo izkušnjo. Deklico A sem imela glavično, deklico B medenično in sem se tudi bala, kaj bo pri porodu. Imela sem močno preeklamsijo in sem bila zadnje tri tedne v bolnici. Tam sem svoje strahove tudi povedala zdravnici in skupaj sva se odločili za CR (to je bilo v Celju, kjer so baje v preteklosti imeli smrt enega od dvojčkov in ne težijo toliko proti CR, če nimaš obeh obrnjenih glavično - ni pa to 100% preverjena informacija). Za CR so se nato odločili v 37 tednu, ker mi niso mogli ustaviti naraščanja pritiska in je bilo nevarno za moje zdravje. Dvojčica A je bila vseskozi manjša in so se bolj bali zanjo, dvojčica B pa je bila večja in so mislili, da ne bo težav, bilo pa je ravno nasportno. Po mojem mnenju so se zmotili že, ko so jih vsakih nekaj dni merili in ugotavljali, da sta zelo veliki, vendar nihče ni zares verjel, da imata v 37 tednu 2960g in 3300g. Če bi to vedeli, bi ju verjetno že prej spravili ven in ne bi čakali do donošenosti - 37 tedna. Prva je rabila kisik, da je zadihala, druga pa je ven prišla čisto črna in ni dihala, ustavilo se ji je srce. Na našo veliko srečo je sedaj po enem letu vse OK, smo pa pol leta živeli v strahu, če bo z njo vse OK. Meni so zdravniki takrat dejali, da je to posledica CR, ker otrokovi organi niso pripravljeni in ne more zadihati (to je bilo pri prvi dvojčici in je ob kisiku zadihala), za drugo pa me sedaj nihče ne more prepričati, da bi bil boljši vaginalni porod. Po porodu sem si očitala, da sem jaz kriva, ker sem vztrajala na CR, ko pa sedaj nazaj razumsko gledam vse izvide vidim, da sem se pravilno odločila, ker je moje stanje povzročilo, da je dvojčici B že v trebuhu zmanjkalo kisika in če je ne bi tisti trenutek vzeli ven, ne vem kaj bi bilo danes .... Ne želim te nagovarjati k CR, želim ti samo povedati, da je pri porodu dvojčkov res lahko kaj narobe, predvsem pri drugem, in če se že sedaj sekiraš, to ni dobro za porod, kjer res lahko odpoveš. Pogovori se z ginekologinjo in razčisti svoje strahove, če ne gre drugače pojdi v bolnico, kjer nameravaš roditi (verjetno te bodo malo čiudno gledali), ampak vztrajaj, da se pogovorijo s teboj in predhodno razčistite vse strahove in še vedno lahko rodiš naravno. Če misliš, da je bolje, da rodiš s CR potem na tem vztrajaj in če boš dovolj "tečna", ti ga bodo zagotovo naredili. Je pa to operacija, tudi pri CR lahko gre kaj narobe in je prav, da se pozanimaš tudi o negativnih posledicah CR. Upam, da te nisem prestrašila, želim ti samo povedati, da moraš svoje strahove razčistiti pred samim porodom, ker psiha ogromno vpliva tako na potek nosečnosti, kot na porod in to naši super ginekologi prevečkrat kar pozabijo, ker smo za njih samo številka, za katero imajo 10 minut časa. Moža pa le vzami zraven na pregled, čer te bo potem ginekologinja težje odpravila z besedami saj ni nič... Želim ti res čim krajši porod, in da boš kmalu držala svoji mali pikici.
|